StoryEditor
KulturaIn memoriam legendi

Najemotivnija i najposjećenija Bookvica u povijesti: večer smijeha i suza posvećenu velikom Predragu Luciću zaključio Dežulović potresnom obradom Arsenovog hita

20. siječnja 2018. - 12:42

Književna tribina "Bookvica", posvećena nedavno preminulome Predragu Luciću, vjerojatno je bila najposjećenija u svojoj desetogodišnjoj povijesti.
Splitski klub "Quasimodo" bio je ispunjen ne do posljednjeg centimetra, nego do posljednje stepenice. Veliko satiričko i književno djelo prerano preminuloga Predraga Lucića, uz dvjestotinjak posjetitelja, okupilo je petnaestak sudionika koji su rekli nekoliko riječi o Predragu i pročitali neku njegovu pjesmu ili novinski tekst. U publici su bili Heni Erceg i Viktor Ivančić, Marijana i Ivica Puljak, Vinko Bajrović i drugi.
Kroz program je vodila Patricija Horvat, a duša i duh događanja bio je Boris Dežulović. Dok su se drugi govornici mijenjali, Dežulović je ostajao i čitao odlično izabrane Predragove tekstove i pjesme. Opet smo se smijali Ljilji Vokić, "Kolindi Grabar Tweetarović" MUP-u i ćudoređu, ali i čuli Lucićeve anticipacije rata, vazalnog položaja prema SAD-u i NATO-u, vječne ministarske nekompetencije, gluposti i korumpiranosti, neukosti, mržnje i nasilja u društvu.
"Kad sam ga upoznala, Predrag je prema meni bio toliko ljubazan da sam mislila da me je s nekim zamijenio. Poslije sam mislila i da smo prijatelji", rekla je Tanja Mravak. "On ti je sa svima bio ljubazan", objasnio je Dežulović.

Nešto će se nazvati po Predragu

"Za Predraga sam u početku mislio da je iz Bosne. A to je za mene najveći kompliment koji se može dati čovjeku", rekao je splitski Novotravničanin Nebojša Lujanović.
Ivica Ivanišević pročitao je Lucićev tekst iz Omladinske iskre, Boba Đuderija ganutljiv nekrolog Esmi Redžepovoj koji je sada dobio i drugu dimenziju. Renato Baretić sjetio se promocije "Naših sprovoda" u Puli, Predraga, Mosora i Zloje. Tanja Radmilo pročitala je kolumnu o "Hrastu", Dragan Markovina dio Lucićeve reportaže o Velom varošu, a Ante Tomić pjesmu o Bogu u bloketari u Dujmovači.
Emotivna večer protkana suzama i smijehom završila je uz potresnu Dežulovićevu preradu Arsenove "Ne daj se, Ines" o mladosti kakve više neće biti, u prosjeku 1964. i pjesmu "Always Look on the Bright Side of Life".
- Postoji prijedlog da ovo bude tradicionalan događaj, možda se osnuje festival. Nešto će se svakako nazvati po Predragu jer njegovo djelo zaslužuje da bude valorizirano - zaključila je Patricija Horvat ne samo najposjećeniju, nego vjerojatno i najemotivniju "Bookvicu". Svih dvjestotinjak okupljenih mislilo je isto. Ekipa koja je organizirala ovu iznimnu i Splitu toliko potrebnu "Bookvicu" pokazala je da zna kako se to radi i kako neće i ne smije odustati i onda kada institucije ne rade svoj posao. Uostalom, Predrag Lucić to je zaslužio.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 20:46