Kultura'Pope, vrati se'

Na premijeri dokumentarca o Momčilu Popadiću puno se plakalo: supruga Tonka tješila se njegovom kolajnom, Huljić je bio ganut, Dujmić ga je nazvao 'grofom poezije'

Piše Silvana Uzinić
22. ožujak 2018. - 23:02

U dupkom punom kinu "Karaman" prijatelji, kolege i članovi obitelji prisjetili su se legendarnog pjesnika i novinara "Slobodne Dalmacije" Momčila Popadića, čije stvaralaštvo je prvenstveno ostalo sačuvano kroz glazbene evergreene.

Zanimljivo je da stihove, poput "Oprosti mi, pape", "Ključ je ispod otirača", "Da mi je biti morski pas", "Skitnica" ili "Košulja plava" te "Hajdučka" poznaju mnoge generacije, ali mlađi naraštaji često i ne znaju tko ih je spjevao.

Stoga je Volarićev film dobrodošao podsjetnik na čovjeka koji je stvarao do zadnjeg daha, bilo na papiru, bilo na stolnjaku... S jednakom strašću pisao je novinske reportaže, kao i vijest o automobilskoj nesreći. Bio je novinar koji je s osobitim talentom otkrivao velike stvari među tzv. malim običnim ljudima.

U filmu pričaju kolege, ali naročito je dojmljivo prisjećanje Rajka Dujmića koji se pred kamerama jedva suzdržavao od suza dok je kazivao o zajedničkim trenucima u Prigradici. Tako se doznaje kako je nastao čuveni song Novih fosila "Košulja plava", ali i o lovljenju ribe vršom u prigradičkoj vali.

– On je bio grof poezije i ako se neki novi takav ponovo rodio, a ja ne znam, neka mi se javi – kazao je Dujmić nakon filma koji ga je, kaže, oduševio. Za vrijeme projekcije više nije plakao, prepukao je, priznaje, za vrijeme snimanja.

'Kao da smo ukrali jedan dio lipog vrimena'

To, međutim, nije uspjelo Momčilovoj supruzi Tonki. Suze su bile neizbježne, baš kao i pjesma "Tonka, reci cvrčak". Iako je pomogla u realizaciji filma te je više-manje znala sadržaj, ipak je, povjerila nam je, ponijela Popinu ogrlicu oko vrata za sreću.

Rekli bismo da joj je dobro poslužila, jer "Pope, vrati se" gledatelje vrlo vješto u jednom satu vodi kroz bogatu stvaralačku karijeru kratkog Popadićeva života.

"Kao da smo ukrali jedan dio nekog lipog vrimena", ganut je komentirao Tonči Huljić.

Dokumentarac će u nedjelju, na Popadićev rođendan, biti prikazan u njegovu rodnom Blatu na Korčuli.

 

#MOMčILO POPADIć#POPE VRATI SE