StoryEditor
KulturaOMLADINI O IDEALIMA

Na daskama koje život znače kazat će - stop nasilju!

Piše PSD.
17. ožujka 2015. - 18:40
Kad je riječ o sigurnosti i zdravlju mladih, mentalnom i tjelesnom, uvijek se nađu oni koji su voljni darovati svoje vrijeme i trud, a sve kako bi na vrijeme prevenirali zlo.

Ovaj put udružili su snage u projektu pod nazivom “Idealima protiv nasilja” entuzijasti udruge “MoSt”, ekipa kazališta “Playdrama”, Škola likovnih umjetnosti i Ženski đački dom, sve uz podršku i potporu Debatnoga kluba Pravnog fakulteta. Osnovni cilj projekta, kako su nam kazali, jest senzibiliziranje, poticanje i aktivno uključivanje mladih u sprječavanju nasilja i poticanju tolerancije.

– Već ako uspijemo u namjeri da mlade potaknemo na razmišljanje, učinili smo puno, efekta će biti! Moramo ih naučiti komunikaciji, moramo nastavnike osnažiti u provedbi procesa medijacije, jer sve ono što zakon govori i propisuje jednostavno nije dovoljno – jasna je bila Đordana Barbarić, predsjednica “MoSta”.

– Prije nekoliko godina eksplicitno smo progovorili o nasilju. Našu predstavu tada je odgledalo oko 2000 srednjoškolaca i volimo vjerovati da smo na njih pozitivno utjecali – dodao je Elvis Bošnjak, umjetnički voditelj “Playdrame” i redatelj predstave “Omladini o idealima”.

Kako smo doznali od aktera predstave, mladih glumica Petre Kovačić, Lare Živolić i Petre Kovačić Pavlina, ni rad na “prebacivanju” eseja naše velike Ivane Brlić-Mažuranić na daske koje život znače nije protekao bez promišljanja. Pozabavili su se mladi pitanjem: tko to uopće danas ima ideale i koje?!

– Premda je esej napisan daleke 1929. godine, itekako je moderan, govori upravo o onome što naše mlade mori i danas, o nedostatku patriotizma, besmislenosti, besperspektivnosti. A problem je upravo u odraslima, koji im više nisu moralne vertikale ni uzori – zaključio je Bošnjak.

Pedagoginja i odgojiteljica Ženskog đačkog doma Vlatka Vladilo opisala je svoje štićenice kao “skupinu mladih kreativnih ljudi kojima treba poticaj da shvate kako u njima čuče talenti”.

– Najčešće od njih čujete “Dosadno mi je!”, to je njima kao nama “Dobar dan!”, a sve što trebamo učiniti jest motivirati ih – kazala je pedagoginja.

Upravo motivacije ne nedostaje Višnji Mach Orlić, profesorici Škole likovnih umjetnosti, čiji će učenici, redom trećaši grafičkoga smijera, u ovom projektu biti zaduženi za izradu svog promo-materijala. Predsjednica Debatnoga kluba Pravnog fakulteta Tea Barač smatra da se razgovorom baš svaki problem može riješiti.

– Zato ćemo nakon svake izvedene predstave dati mladima iz publike priliku da kažu ono što oni misle. Moraju znati da je moguće zaustaviti nasilje – kazala je Barač.

 Milena Budimir

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 01:41