StoryEditor
Kulturaperformans ‘Na emigraciju u Dalmaciju tour 2013.’

Marko Brecelj: Umjesto Tuđmana na Rivu postavite tovara, on je najviše učinio za grad Split

Piše PSD.
12. veljače 2013. - 00:25
Nakon Rijeke i Zadra slovenski konceptualni umjetnik, glazbenik i performer Marko Brecelj ovog vikenda posjetio je Split u sklopu svoje umjetničke akcije Prva prijateljska ofenziva na Republiku Hrvatsku, čime je zapravo želio skrenuti pažnju i podvući paralelu između loših politika koje se vode u Hrvatskoj i Sloveniji.

Inače ovu akciju Brecelj je proveo privremeno napustivši Sloveniju zbog javnog okupljanja u Ljubljani pristaša premijera Janeza Janše ove subote, ali i onih koji su protiv njega, i to na istom ljubljanskom trgu istoga dana, inače slovenskog državnog praznika kulture. Gostovanje u Splitu Brecelj je nazvao ‘Na emigraciju u Dalmaciju tour 2013’ koje je započeo nastupom u klubu New legends i performansom u subotu, a nastavio se ove nedjelje na splitskoj Rivi gdje se u sklopu svog aktivističkog perfomansa kritički obrušio na brojne aktere političke scene Slovenije.

Brecelj je na Rivu stigao sa svojim neispravnim kombijem iz kojeg je vadio razne predmete. Jedna od njih bila je kapa sa slikom Borisa Popovića, aktualnog koparskog gradonačelnika koji je naručio dvjestotinjak palmi za 2.500 eura po komadu, a kojih je 70 posto jednostavno propalo na koparskoj zimi. Brecelj je inače bio Popovičev protukandidat na izborima 2011. godine, no tada je na Popovičevih 70 posto glasova birača osvojio dva posto.

- Politički položaj u Sloveniji je bolesno opasan a odluke i izjave onih koji su na vlasti neodgovorne su. Zato ovom prijateljskom ofanzivom pozivam državljanke i državljane Hrvatske, da pokažu razumijevanje za one koji će možda biti prinuđeni emigrirati iz Slovenije. Janez Janša je opasno štetan i za svoje birače, a hrvatske vlasti mu ne bi smjele neodgovornim uzvraćanjem omogućiti, da šteti budućnosti suživota žitelja susjednih država - poručuje Brecelj koji se nekoliko puta kandidirao za gradonačelnika Kopra, no bez uspjeha.

U Split je doveo magarca od gipsa - koji simbolizira narod, predloživši da se umjesto kipa Franje Tuđmana postavi kip tovara, jer ‘tovar je ipak najviše napravio za Split’, a pokazao je Popoviču da postoji mjesto na kojem palme mogu živjeti.

- Donosim i idejni projekt lokalne uprave kao uprave samo jednog čovjeka od kojeg nagrade idu za gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, koparskog gradonačelnika Borisa Popoviča i Franca Kanglera, prvog čovjeka Maribora. Četvrta nagrada ostaje u Splitu, za vašeg Željka Keruma - kazao je Brecelj pokazavši znatiželjnicima na Rivi svoj idejni projekt - izmet u gipsu.

merien ilić snimio paun paunović/cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 13:18