StoryEditor
KulturaMONTAŽER KONTROVERZNOG DOKUMENTARCA ‘THE KILL TEAM’

Lawrence Lerew za Slobodnu: ‘Odred za ubijanje’ još je jedan dokaz da nema čistih ratova

Piše PSD.
12. studenog 2013. - 22:31
Proglašen najboljim dokumentarcem na ovogodišnjem Tribeca Film Festivalu, “The Kill Team” je priča o američkom vojniku Adamu Winfieldu koji se užasnuo kad je shvatio kako članovi njegova voda, predvođeni narednikom Calvinom Gibbsom, u slobodno vrijeme, iz zabave, ubijaju afganistanske civile.

Skupivši hrabrosti, Winfield je o tome preko chata na Facebooku obavijestio svoga oca, bivšeg marinca Chrisa. Otac je savjetovao sinu da se pritaji dok on pokuša kontaktirati nekoga iz vojske, no potpora nije stizala. Na drugom kraju svijeta, Adamu su prijetili pripadnici voda, direktno testirajući njegovu lojalnost, tako da je na kraju bio prisiljen sudjelovati u jednom umorstvu civila. Ipak, grozote su isplivale na površinu, a Winfield je optužen za umorstvo.

Dokumentarac o ratnim zločinima američke vojske “Odred za ubijanje” u Hrvatskoj je premijerno prikazan na nedavno završenom Zagreb Film Festivalu. Govori o tome što se dogodilo u Afganistanu 2010. godine, koristeći intervjue sa članovima voda optuženima za ubojstvo s predumišljajem, šokantne snimke u režiji samih vojnika, te prikazujući pokušaje obitelji Winfield da obrani Adama tijekom procesa na vojnom sudu.

- Za “odred za ubijanje“ sam čuo kad je “Rolling Stone” razotkrio stvar. I meni je, kao i redatelju filma Danu Kraussu, najviše pažnje privukao slučaj Adama Winfielda koji je optužen za ubojstvo i istodobno nazvan “zviždačem” od strane vojske. Kako se te dvije stvari mogu dogoditi u isto vrijeme, najviše nas je fasciniralo – rekao nam je montažer filma Lawrence Lerew, inače Amerikanac hrvatskih korijena.

- Sjećam se da smo Dan i ja tada radili u istoj zgradi. Rekao mi je da priprema jedan projekt, ali nije smio zucnuti više od toga, jer okolnosti to još nisu dopuštale. Uglavnom, Dan je pročitao članak u “NY Timesu” i kontaktirao Adamovu obitelj. Šest tjedana poslije toga sjedio je licem u lice s Adamom, pričao s njime, snimao ga. Snimio je najprije “pro bono” kratki video Adamova života, za potrebe suđenja, kako bi pokazao kakva je osoba, što mu je bila “ulaznica” za intervjue – priča Lerew.
Kadar iz dokumentarca 'Odred za ubijanje'
Je li se američka vojska očitovala u vezi filma, tijekom snimanja ili kad je premijerno prikazan, zanimalo nas je.

- Ne, koliko ja znam. Film će biti redovno u kina pušten iduće godine, potom i na televiziju. Kad se to dogodi, može se očekivati da će desno orijentirani Amerikanci reagirati zbog tematike filma. Adam je obilježen kao “zviždač”. Njegova moralna dilema bila je hoće li progovoriti ili šutjeti i tako ispoštovati nenapisani kod etike između “braće po oružju”. On je na svoj način to izdao. Tako, nisu isključene kritike jednog dijela javnosti i možda vlade, tko zna – veli montažer filma “The Kill Team”.

“Odred za ubijanje“ stavlja gledatelja u poziciju da pokuša razumjeti što je Winfield napravio i kako bi se u takvoj situaciji trebalo ponašati.

- Film je ispričan iz Adamova gledišta, ali tu su i druge perspektive. “The Kill Team” nije samo Winfieldova priča. Htjeli smo da se gledatelj upita što bi napravio u toj situaciji. Pitali smo publiku i sebe, ali nemamo odgovora na to. Dosta ljudi se pitalo zašto su vojnici napravili to što su napravili. I Adam se isto to pitao na kraju filma, a da nije imao pravi odgovor. Zato film ima otvoren kraj. Ne pokušavamo uprijeti prstom u nešto što ih je motiviralo, niti napisati jednadžu x+y = ratni zločin. No, treba reći da su vojnici bili frustrirani. Trenirani su dvije godine ili više da se bore, a štitili su lokalce i imali restrikcije što mogu napraviti glede uporabe sile. Na neki način osjetili su da su civili zaštićeniji od njih. Bombe malo dalje od njih eksplodiraju, a oni čuvaju mir – nastavlja Lerew i pesimistički zaključuje da se slučaj “odreda za ubijanje” može opet ponoviti.


- Nažalost, takvi se slučajevi zbivaju od početka vremena. Sjetimo se grčkih ratova koji su bili puni ratnih zločina. Ništa od toga nije isprika, dapače, no činjenica je da se događalo i prije “odreda za ubijanje“, a, nažalost, vjerojatno će se događati i poslije. Film zato želi demistificirati moderni mit koji imamo: nema čistih ratova. Američka javnost kod kuće gleda vijesti i čita o vojnim kampanjama u drugim zemljama, a ne vide stvari onakvima kakve jesu. Postoji percepcija da ima čistih ratova, kalkuliranih udara, ali to nije nužno cijela istina. Stvari koje su se događale u Afganistanu 2010. mogu se ponoviti bilo gdje kamo odlučimo otići u rat.

MARKO NJEGIĆ

U posjeti kod hrvatskih rođaka

Biti na Zagreb Film Festivalu za mene je posebno značajno s obzirom da sam napola Hrvat, s majčine strane obitelji. Nisam nikad bio prije u Hrvatskoj. Iskoristio sam priliku za posjetiti rođake i vidjeti djedovu kuću u malom selu izvan Zagreba. Lijepo je bilo ponovno se povezati s obitelji – povjerio nam se Lerew.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 08:35