StoryEditorOCM
KulturaREAKCIJE U SPLITU

Kovačević: Iznenađen sam izborom Senke Bulić, Golovko: Gospođo ministrice, dajte ostavku! Sada!

Piše PSD.
23. prosinca 2014. - 09:44

Ministrica kulture imenovala je Senku Bulić na mjesto ravnateljice Splitskog ljeta. To nam je jučer potvrđeno iz ureda Andree Zlatar Violić.

“Ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić, sukladno članku 6. stavka 1. Pravilnika o organiziranju, financiranju i donošenju programa festivala Splitsko ljeto, donijela je 18. prosinca 2014. Odluku o razrješenju ravnatelja festivala Splitsko ljeto, kojom se dirigent Tonči Bilić razrješuje dužnosti ravnatelja Splitskog ljeta na vlastiti zahtjev”, kaže se u priopćenju Ministarstva kulture. “Odluka stupa na snagu 18. prosinca 2014. godine.

Zaobiđeno Radničko vijeće

Na temelju članka 6. stavka 1 Pravilnika o organiziranju, financiranju i donošenju programa festivala Splitsko ljeto, ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić donijela je Odluku o imenovanju Senke Bulić na dužnost ravnateljice festivala Splitsko ljeto na vrijeme od dvije godine.

Odluka o imenovanju stupa na snagu 19. prosinca 2014. Poslije Nove godine Ministarstvo kulture će sazvati sjednicu Festivalskog vijeća Splitskog ljeta i raspraviti sva stajališta o budućnosti, radu i financiranju festivala Splitsko ljeto”, dodaje se u izjavi koju smo dobili iz Ureda ministrice kulture.

Ovom odlukom stavljena je točka na prazninu na čelu Splitskog ljeta jer je Tonči Bilić ostavku podnio prvog dana prosinca, što nam je osobno prošlog tjedna potvrdio. Također, prekinuta je i svaka druga nedoumica i odbačeno otvoreno pismo koje je ministrici kulture uputilo Radničko vijeće HNK Split u kojem su joj zaposlenici u splitskom kazalištu predložili da na čelo Splitskog ljeta “kao jedino razumno rješenje” postavi intendanta HNK Split Gorana Golovka. Ukratko, premda je Golovka potvrdila kao intendanta, ministrica kulture uskratila mu je mogućnost da uz kazalište, kao i svi njegovi prethodnici osim Duška Mucala, vodi i Splitsko ljeto.

Senka Bulić se na Splitskom ljetu već okušala u rukovodećoj ulozi, i to upravo kad je Mucalo bio intendant te kad je festival bio povjeren maestru Nikši Barezi. Senka Bulić tada je bila šefica dramskog programa Splitskog ljeta, a sada se vraća u rodni grad na znatno zahtjevniju dužnost.

Nedostupna Senka Bulić

Glumica i redateljica Senka Bulić očito prolazi kroz vrlo dobro životno razdoblje – prošlog je mjeseca njezin Hotel Bulić proglašen najboljim neovisnim teatrom u Hrvatskoj te je primio nagradu portala Teatar.hr, kao i predstava “Dream of life” koja je proglašena najboljom predstavom. U toj predstavi Senka Bulić tumači lik kultne glazbenice Patti Smith.


Prošlog je mjeseca Senkin 'Hotel Bulić' proglašen najboljim neovisnim teatrom u Hrvatskoj te je primio nagradu portala Teatar.hr, kao i predstava 'Dream of life', koja je proglašena najboljom predstavom
No, hoće li rukovođenje Splitskim ljetom biti “dream” ili “nightmare” u okolnostima u kojima se trenutačno nalaze i HNK Split i splitska kultura, pa i ukupna kultura u Hrvatskoj? Splitsko se ljeto financira iz državnog proračuna, gradskog proračuna te iz proračuna Županije, a sam Grad Split je ne samo osnivač HNK, nego i Splitskog ljeta, te ih je imenovanje Senke Bulić zateklo.

– Iskreno sam iznenađen – kazao nam je jučer Goran Kovačević, splitski dogradonačelnik i čovjek koji je neslužbeno zadužen za sektor kulture.

– Očekivao sam da će biti imenovan Goran Golovko jer bi, među ostalim, to bilo zbilja najracionalnije. Uporno se stvara dojam kako Ministarstvo u najvećem dijelu financira Splitsko ljeto, no to nije točno. Ministarstvo je za ovu godinu dalo 2,2 milijuna kuna, a Grad Split milijun i pol, ali tome treba pribrojiti još pet milijuna kuna koji odlaze na materijalne troškove te na plaće zaposlenih u HNK-u, a koji su vezani isključivo uz Splitsko ljeto. I to je novac iz proračuna Grada Splita.

Mi ćemo u svakom slučaju nakon Nove godine, kad se tema Pravilnika Splitskog ljeta doista i otvori, inzistirati na većoj autonomiji Grada Splita u pogledu funkcioniranja Splitskog ljeta – kaže Kovačević.

Do nove ravnateljice Splitskog ljeta do zaključenja lista nismo uspjeli doći, a Goran Golovko, intendant HNK Split, vijest o imenovanju Bulićeve je popratio jasnom izjavom:

"Poštovana gospođo ministrice, učinite uslugu ovoj napaćenoj hrvatskoj kulturi i podnesite ostavku. Sada.”

PIŠE: EDA VUJEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 18:37