StoryEditorOCM
Kulturavivaldi vs. piazzolla

Koncert koji se slušao s osmijehom na licu

Piše PSD.
27. kolovoza 2013. - 23:06
Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre završile su lijepim i svečanim koncertom ispred Kneževa dvora, na koji se nadovezala dodjela nagrade “Orlando” i zatvaranje Igara. Marimba i saksofoni, s jedne, a gudači s druge strane zajedno su izveli projekt pod imenom “Verdi vs. Piazzolla”. Napomenimo kako je glazbeni program na 64. igrama obilovao naslovima u kojima se suprotstavljaju skladateljska imena koja veže ili određeno glazbeno razdoblje, godina ili glazbena forma. Za Vivaldija i Piazzollu to su “Četiri godišnja doba”. Skladbe pod istim imenom nastale su u razmaku od gotovo 250 godina, a spomenute dvije skupine izvođača najprije su izvele Vivaldijevo, a zatim Piazzollino “Proljeće”, nižući naizmjenično na isti način do kraja koncerta i preostala tri godišnja doba.

S lijeve strane Dvora nastupila je Ivana Bilić na marimbi i Zagrebački kvartet saksofona, a s desne, pod palicom Pavla Zajceva, članovi Komornog gudačkog orkestra HGM-a sa solisticom, violinisticom Đanom Kahriman. Oba “Godišnja doba” – i Vivaldijevo i Piazzollino – spadaju u izrazito popularnu i često izvođenu literaturu.

Ivana Bilić i Zagrebački kvartet saksofona, čiji članovi, nažalost, nisu navedeni u programskoj knjižici, izvodili su Vivaldijevu glazbu koja je izvorno pisana za sastav koji im se suprotstavljao. Za marimbu uz kvartet saksofona obradili su je Ivana Bilić i Dragan Sremec, voditelj kvarteta, postavivši pred sebe izrazito težak zadatak. Ovaj spoj instrumenata postigao je specifičan ugođaj koji ništa nije narušio slikovitost sadržaja, dapače, suzvuk tih pet instrumenata zadržao je jasnu priču o svakom stavku obojivši je na zanimljiv način.

A posebno oduševljenje izazvalo je sviranje članova Komornog gudačkog orkestra pod vodstvom Pavla Zajceva. Riječ je o zaista odličnom sastavu u kojem su mladenačka svježina i vrhunska uigranost rezultirale iznimno visokim izvedbenim dometima. Solistica Đana Kahriman temperamentno je i emotivno nabijeno izvodila solističku dionicu potvrdivši po tko zna koji put u svom rodnom gradu svoj talent i širinu. Time je posljednji koncert, u brojem skromnom a sadržajem raznorodnom glazbenom programu 64. dubrovačkih ljetnih igara, priskrbio zaista visoku ocjenu. Razlozi leže u dobro osmišljenom sadržaju i nadasve dobroj izvedbi. Ako je posljednji koncert na neki način najava za sljedeću sezonu, onda se možemo nadati da će glazbeni dio Igara u sljedećoj godini vratiti sjaj i veličinu ovog međunarodnog festivala zavidne tradicije.

Sanja Dražić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 17:44