StoryEditorOCM
KnjiževnostOd subote

U Splitu počinje međunarodni književni festival. Deset domaćih autora će čitati svoje tekstove, raspravljat će se o ekologiji, turizmu, Mediteranu...

Piše Jasenka Leskur
26. studenog 2021. - 12:05

U subotu, 27. studenog započinje prvi Split Lit Int, novi međunarodni književni festival koji će do 4. prosinca okupiti četrdesetak autora, najprije splitske književne scene ali i gostujućih pisaca iz niza mediteranskih zemalja: Maroka, Tunisa, Libije, Palestine, Turske, Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Francuske i Španjolske, te iz Švicarske i Njemačke.

Kroz projekt "Salon susreće Trg" namjera je organizatora "literarno mapiranje Mediterana", odnosno sagledavanje ovog prostora iz kuta pisaca i drugih umjetnika kako bi se dobio odgovor na pitanje: kako se danas, u doba pandemije, migrantske krize i klimatskih promjena živi na Mediteranu?

image
Kako uskladiti turističke brojke i život domaćina
Božo Radić/Cropix

Internetski projekt "Salon susreće Trg" splitske kulturne udruge SpLitera započeo je pred više od godine dana i tijekom vremena stvorena je zbirka virtualnih „razglednica“ koje su iz raznih zemalja Sredozemlja poslali pjesnici, novinari, pisci i stručnjaci za različite teme.

Mediteran kakvim ga oni vide nije uvijek onakav kao iz blistavih turističkih brošura o suncu i moru – kaže pisac Edi Matić u ime udruge SpLitera koja je organizator festivala:

- Na obalama Mediterana su oduvijek živjeli znanstvenici i umjetnici, graditelji i putnici, no „kolijevka europske kulture“ se već dugo vremena bori s mnogim teškoćama.

image
Pisac Edi Matić jedan je od organizatora festivala

 
Duje Klarić/HANZA MEDIA

S onu stranu neupitne čarolije prirode i tradicije i reklama turističkih agencija Sredozemlje je opterećeno političkim, etničkim i religioznim konfliktima, migracijama, ekološkim katastrofama, korupcijom, nezaposlenošću i brigom za budućnost.

Cilj našeg projekta je ne samo okupiti pisce iz zemalja pogođenih ovom dvostrukošću nego i uključiti u dijalog autorice i autore iz drugih zemalja; neki od njih su napustili obale Mediterana i žive danas u Švicarskoj ili Njemačkoj.

Nekad se u Parizu ili u Berlinu diskutiralo, muziciralo i čitalo po salonima, a na Mediteranu po trgovima, stoga se naš festival odvija pod motom „Salon susreće Agoru“.

Osmišljen je bogat festivalski program s više od 40 sudionika iz 15 zemalja, u rasponu od ekološko-književnih radionica za djecu preko izložbe fotografija do diskusija na zanimljive teme, večernjih čitanja, muziciranja, pjesničkih i glumačkih performansa koji će se, nadam se, uspješno održati i u ovim teškim pandemijskim uvjetima.

Na festivalu će dosljedno biti provođene epidemiološke mjere koje u prosincu budu određene od strane nadležnih – kaže Matić, uz kojega Udrugu SpLitera čine još njegova sestra, spisateljica i prevoditeljica Alida Bremer, grafička dizajnerica Vilma Benković, glumica Bruna Bebić i njemački pisac Ralph Hammerthaler.

image
Ivica Ivanišević čitat se ulomak iz nekog od svojih romana. Moglo bi biti gorkog, grintavog smijeha


 
Ante Čizmić/Cropix

Ove subote festival započinje dječjim programom u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, književno edukativnim radionicama prof. Bruna Ćurka za izviđače, te otvaranjem foto izložbe sudionika projekta u Etnografskom muzeju Split.

U srijedu, 1. prosinca u Kavani Bellevue deset splitskih autora čita iz svojih djela: Jasen Boko, Tonka Alujević, Edi Matić, Ivica Ivanišević, Siniša Kekez, Boris Dežulović, Dragan Markovina, Marina Vujčić, Renato Baretić i Jurica Pavičić, a moderira Alida Bremer.

U petak, 3. prosinca u Etnografskom muzeju predviđen je razgovor “O putopisnoj književnosti, zovu daljine, čežnji i turizmu” u kojem učestvuju Jasen Boko, Jonathan Bousfield i Uwe Rada, a moderira Tanja Radmilo.

Nakon toga, u kavani Central “O aktualnim društvenim i političkim događanjima na obalama Sredozemlja” razgovaraju Francesca Borri i Jurica Pavičić, moderira Edi Matić.

U kavani Bellevue o temi “Mediteransko porijeklo u kuferu: O migracijama i pisanju” govore Alem Grabovac, Ivna Žic, Dragica Rajčić, uz moderaciju Alide Bremer. U programu “Mediteran čita” učestvuju Gönza Osmen i Naywa Bin Shatwan.

image
Marina Vujčić također izlazi pred publiku


 
Nikola Vilić/Cropix

O “Mediteranu s točke gledišta kulturne antropologije: O otocima, migracijama, identitetima i pripadanjima, o turizmu i drugim važnim temamam Mediterana” razgovaraju Virginia Moteforte i Tomislav Oroz u moderaciji Vilme Benković.

U subotu 4. prosinca u Književnom krugu Split o temi “Drame, scenariji, scenska prikazivanja – Na koji način sredstvima dramske i filmske umjetnosti prikazati situaciju na Mediteranu danas?” razgovaraju Ralph Hammerthaler, Arianne von Graffenried i Renato Baretić, moderira Bruna Bebić.

U kavani Luxor Andrej Nikolaidis, Senka Marić, Dragan Markovina i Matjaž Pikalo diskutiraju o “Kompliciranim susjedstvima na Jadranskoj obali – o ekologiji, granicama i neminovnosti suradnje” u moderaciji Tanje Radmilo.

U večernjim satima na sceni UMAS-a gostuje ravnatelj Goethe Instituta u Zagrebu, a u programu “Mediteran čita” učestvuju Marija Dejanović, Francoise Beaune, Andrej Nikolaidis, Thek-Zeroual Omar, Ines Abassi, Nebojša Lujanović, Senka Marić, Anja Ostojić, u moderaciji Alide Bremer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 09:58