StoryEditorOCM
KnjiževnostPUBLICISTIČKI BISER

Prijetili su joj smrću ako ne pobijedi, izgladnjivali je, udarali... Sjećate se Nadije Comaneci? Ovo štivo slama srce

Piše Lenka Gospodnetić
2. lipnja 2024. - 22:06

Prijevod publicističke "bombe" iz 2021. godine, knjizi "Nadia Comaneci i Securitate", napokon je dostupan i na hrvatskom jeziku.

Autor ovog moćnog, opsežnog i potresnog djela je 50-godišnji Stejărel Olaru, rumunjski povjesničar, pisac, istraživač i bivši predavač na Rumunjskoj nacionalnoj obavještajnoj akademiji. K tomu – što nije nevažno istaknuti - bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost rumunjskog premijera, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i glavni ravnatelj Instituta za istraživanje komunističkih zločina u Rumunjskoj u razdoblju od 2005. do 2010. godine.

Ovo mu nije prvo djelo, ali je sasvim sigurno jedno od onih koje će teško nadmašiti. Prijevod s rumunjskog inače potpisuju Ana Brnardić Oproiu i Adrian Oproiu, hrvatski nakladnik je Ljevak.

image

Nadia Comaneci - naslovnica knjige u hrvatskom prijevodu

Dakle, zašto je ova knjiga toliko uzbudljiva? Jasno, zato jer piše o vjerojatno najboljoj gimnastičarki u povijesti, danas 62-godišnjoj Nadiji Comaneci, koja je sa samo 14 godina dotaknula vrh Olimpa – osvojila je prvu desetku u povijesti za svoju savršenu gimnastičku izvedbu na Olimpijadi u Montrealu 1976. godine, nanizala mnoštvo zlatnih i inih medalja u karijeri, po njoj su nazvane neke vježbe i sprave zbog težine izvedbe, što je Nadia još kao dijete s lakoćom svladavala.

Imala je sjajan talent, gracilnost i stil, čak je s trona skinula čuvenu sovjetsku gimnastičku školu. Ta djevojčica iz Onestea u Rumunjskoj, u doba diktature komunističke partije i Nicolaisa Ceausecua (i supruge Elene) postala je, ne svojim izborom, dio propagandne mašinerije režima, dok je istodobno bila sustavno pokradana za donacije, novčane i druge nagrade od strane svog trenera, zloglasnog Bele Karolyja i njegove supruge Marte.

image

Trener Bela Karolyi snimljen 1992. godine u radnom elementu. Metode koje je primjenjivao sedamdesetih godina bile su nehumane

Kazuhiro Nogi/Afp

Kao najmlađa u povijesti režima dobila je najviše odlikovanje: zlatnu medalju Junakinje socijalističkog rada. No, Nadiji je ukradeno i ono najvrjednije: njezino djetinjstvo, a u mladosti se režimskog terora izbavila bijegom iz Rumunjske u skupini ilegalnih prebjega na (također komunističku, ali kudikamo mekšu) mađarsku granicu, odakle se dočepala SAD-a. Bilo je to 1989. godine.

Nekoliko mjeseci nakon tog događaja (kojim knjiga započinje), Ceausescuov režim je slomljen. Nadia je tada imala 28 godina.

Nadia Comaneci, priznajemo, zaintrigirala nas je nakon čitanja sjajnog romana "Zemlja zime" ("Winterland", naklada Znanje) autorice Rae Meadows, u prijevodu Ružice Matić.

"Zemlja zime" pripovijeda o mladoj gimnastičarki iz Sovjetskog saveza, sela u planinskoj zabiti u kojoj caruje petrokemijska industrija, sivilo i polarna zima. Nečovječni uvjeti treniranja i okrutnost sovjetske škole istovjetni su okolnostima u kojima je trenirala i malena Nadia, a u "Zemlji zime" se višekratno spominje upravo naizgled nježna, izvanredno nadarena Rumunjka koja je tih sedamdesetih godina predstavljala najveću prijetnju svim konkurenticama. Jednostavno, čak i od najboljih bila je – barem malo bolja.

image

Nedia Comaneci na pobjedničkom olimpijskom postolju u Montrealu 1976. godine. Srebrna do nje je također Rumunjka, Teodora Ungureano

EPU/AFP

Ova knjiga je publicističko djelo. Nije romansirana i zbog toga se vjerojatno neće naći na kantunalu svakog knjigoljupca; faktografija koja opterećuje naraciju, međutim, daje štivu snažnu autentičnost. Autor nam, koristeći više od 25 000 arhivskih dokumenata i tajnih snimaka, donosi priču o pravoj cijeni uspjeha i žrtvi koju je podnijela rumunjska djevojčica, ali i njezine kolegice.

Bile su izgladnjavane, udarane (često i vrlo svirepo, glavom o zid), vrijeđane perfidno, na način koji bi duboko povrijedio dostojanstvo djeteta. A bile su sjajne, pogotovo Nadia - takav se talent rijetko rađa.

image

14-godišnja Nadia "pomela" je konkurenciju u Montrealu, Kanada, na Olimpijadi 1976. 

/Leemage Via Afp

Djevojčice iz Nadijine grupe čak su u očaju "Drugu predsjedniku", Ceausescuu, jednom poslale anonimno pismo žaleći se na okrutan tretman i prijetnje usmrćivanjem, upućene Nadiji ukoliko ne pobijedi.

Mnoštvo drugih dokaza o sadističkim metodama rumunjskog trenerskog para Karoly (porijeklom iz Mađarske) podastrto je u ovoj izvanrednoj knjizi, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. To je i pogled unatrag prema ne tako davnom vremenu provedenom iza željezne zavjese, u malenoj Rumunjskoj za koju dobar dio svjetske javnosti prije pojave Nadije Comaneci nije niti čuo.

image

Rumunjska gimnastičarka ovjenčana slavom danas ima 62 godine

Ben Stansall/Afp

Nadijin je bijeg iz zemlje bio zadnji čavao u lijesu nečovječnog, neodrživog Ceausescuova režima u Rumunjskoj. Nadia je smatrana privilegiranom osobom sa važnom sportskom povijesti vezanom za državu koju joj je bilo zabranjeno napustiti.

Život joj se stalno odvijao pod prismotrom Securitatea, rumunjske Tajne službe koja je pazila svaki korak gimnastičarke, sve razgovore koje je vodila njezina obitelj i prijatelji...

Nadia danas živi sretnim i slobodnim životom u SAD-u, a ova je knjiga podsjetnik na vrijeme kad je sve bilo potpuno drukčije. O eksperimentu zvanom "komunistička diktatura", kojega je civilizirani svijet odbacio kao neprihvatljiv model - no on je do tada već izdašno pokosio svoje žrtve.

image

Nadia Comaneci na crvenom tepihu povodom dodjele nagrade World Sports Awards u Madridu, u travnju ove godine

Javier Soriano/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 23:13