StoryEditor
Književnostčarobno vrime

Poziv na dernek, jedini dan u godini za zabavu, bio je početak i kraj svega: Ante Tešija predstavio roman napisan u originalnom dijalektu

Piše Jasenka Leskur
19. veljače 2020. - 23:38
Ante TešijaDuje Klarić/HANZA MEDIA

Iako i Solin ima svoju teoriju o "našima" i onima "s druge strane brda" u srijedu navečer do posljednje stolice napunilo se gledalište Doma Zvonimir gdje je nepopravljivi zaljubljenik u Dalmatinsku zagoru i svoj rodni Radunić, Ante Tešija, predstavljao svoju petu knjigu po redu, roman "Dernek".

Uz puno smijeha, publika je neke likove iz knjige mogla upoznati zahvaljući amaterskom glumačkom društvu iz Solina u igrokazu "Silo" koje govori o tome kako su nekad na selu momci obilazili kuće da bi vidjeli izbliza "djevojku svog života".

I sve pod budnim okom oca i matere koji su pazili na to da sve ostane u granicama pristojnosti: sva dotjerana djevojka treperi, majka je tjera u sobu, a otac gleda kako će naplatiti vino ženicima. Urnebes! Poziv na dernek – jedan jedini dan u godini za zabavu, kad se slavi seoski svetac, bio je početak i kraj svega. Rekli bi danas – vrh.

- Kad sam prvi put doša na dernek, kad me otac uopće povea, meni je to bilo ko da sanjam – priča autor knjige, koji je roman napisao u originalnom dijalektu, već i zaboravljenom današnjim žiteljima Zagore.

- Kad sam upa u oni šušur, vidia one balune, puške, puste đinđe, a onda slatkiše! Uštipke. Naija si se, pršuta, napija si se vina, uša si u kolo, da si sebi značaj. Upozna si društvo, cure. Tako sam se i ja na jednom takvom derneku zaljubija – priča ovaj očito širom Solina omiljeni umirovljenik, vješt u pisanju i stalno naoružan humorom, ne krijući da mu je djetinjstvo nepresušna inspiracija:

- Namjera mi je da kroz ovi libar ostavim svidočanstva, da se otrgne zaboravu jedno čarobno vrime kad je tranzistor na baterije bija vrh tehnike i kad se živilo po posebnim uvjetima gdje se valjalo zabavit i zaboravit tegobnost siromaštva, pa su i komične zgode bile svakodnevne – veli on za svoj roman koji je izgradio sa 45 različitih priča.

Da bi podigao atmosferu pozvao je na predstavljanje knjige jednog od posljednjih izrađivača dipli, Zdravka Muselina, koji je malo i zadiplio. Uz glumce Vesnu Radomiljac, Vesnu Žižić, Juricu Benzona, Veselina Vetmu i Marijana Grbavca, u programu su učestvovali slikarica Cvjetana Periša Bazina, nakladnik i voditelj Doma „Zvonimir“ Solin, Tonći Ćićerić, te novinarka Slobodne Dalmacije Mia Sesartić, ujedno autorica predgovora romana.

Mia mu je za ovu prigodu smislila i tri ojkalice, a jednu su zborno otpjevali i zaslužili ovacije publike: "Naš se Ante pera laća, kada mu je Šekspir ćaća! Oja, noja, dođi lolo mojaaaaaa."

Izdvojeno

11. srpanj 2020 06:23