StoryEditor
KnjiževnostZaljubljena u čitav svijet

Olji Savičević Ivančević izišla knjiga poezije za djecu, koju piše od 12. godine do danas, slikovnica je u obliku harmonike, a mogu je čitati i odrasli

Piše S.K.
2. kolovoza 2021. - 12:36

Upravo je objavljena nova knjiga istaknute splitske spisateljice Olje Savičević Ivančević "Zaljubljena u čitav svijet".

Slikovnica sadrži izbor autoričinih pjesama za djecu, od prve zbirke "Bit će strašno kada ja porastem", koju je objavila s 14 godina, do pjesama i songova za djecu koje piše zadnjih desetak godina.

Pjesme prate ilustracije u digitalnoj tehnici Ane Kovačić, nakladnik je Školska knjiga, a izbor pjesama potpisuje Emica Calogjera Rogić. Ona je osmislila i zanimljiv format i dizajn u obliku harmonike, koja se može listati kao klasična knjiga, dok je rastvorena dugačka čak 176 centimetara i može se čitati obostrano. Provodni lik slikovnice je djevojčica, a prate je mačak, galebovi, roda, žabac i morska sirena.

image
Naslovnica nove knjige Olje Savičević Ivančević, harmoničnoga formata i dizajna
Sandro Sklepić

- Zbirka pjesama za djecu i odrasle "Zaljubljena u čitav svijet" pruža jedinstveno čitateljsko iskustvo svim književnim sladokuscima, zaljubljenicima u poeziju i ljubiteljima znalački dizajniranih i ilustriranih knjiga. Slikovnica privlači pozornost neobičnim formatom i odličnim ilustracijama, a trajno osvaja srca zaigranim, maštovitim i vedrim pjesmama koje, u neprekinutom nizu, oblikuju maestralan spomenar bezbrižnih dana djetinjstva.

Prva tematska cjelina posvećena je dječjem svijetu, druga je nadahnuta morem i morskim životom, a u trećoj je opjevan lik oca, najpametnijeg i najjačeg superheroja, ali i čovjeka koji se plaši ljudi rođenih u drugoj boji, napominje u bilješci nakladnik i podsjeća da je najstarija pjesma, "Luda glava", nastala kad je autorica bila petašica, a u sedmome razredu osvojila je prvu pjesničku nagradu na razini Jugoslavije.

image
'Sami na cilome svitu'
Sandorf

Knjige Olja Savičević Ivančević, koja se uspješno izražava u poeziji, prozi, drami i u kolumnama, nagrađivane su i prevedene na tridesetak jezika. Među njima su i knjiga priča "Nasmijati psa", roman "Pjevač u noći" kao i zbirke poezije "Kućna pravila", "Mamasafari i ostale stvari" te "Divlje i tvoje".

Za djecu je, u nakladi Sandorfa, objavila knjige "Sami na cilome svitu" te "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka", s ilustracijama Svjetlana Junakovića, a prema njima su u Gradskom kazalištu lutaka Split postavljene uspješne predstave.

Olja Savičević Ivančević lani je splitsku adresu zamijenila zagrebačkom.

image
Ilustratorica Ana Kovačić
Školska knjiga
Dječji opus i Slobodna Dalmacija

Što se tiče "dječjeg" opusa Olje Savičević Ivančević, on je dijelom vezan za Slobodnu Dalmaciju. Kako se nedavno prisjetila urednica dječjeg lista Oblutak Slobodne Dalmacije Jadranka Čolović Sviličić: "Kada nam je mala Olja Savičević donijela prve tekstove, čitali smo ih zajedno Momčilo Popadić i ja i bili smo zapanjeni. Zvali smo njezine roditelje da im na to skrenemo pozornost. Danas je ugledna književnica".
Osim toga, Olja Savičević Ivančević za roman "Adio, kauboju" dobila je nagradu Slobodne Dalmacije za umjetnost "Jure Kaštelan".

item - id = 1117155
related id = 0 -> 1048898
related id = 1 -> 1029672
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2021 04:16