StoryEditorOCM
Književnostčetvrto izdanje

Odvaljivanje poezijom u Bolu u Teatrinu ‘Dva ferala‘ odvođenjem u Indiju i na planine podiglo imunitet bračke publike

Piše IVICA RADIĆ
1. rujna 2020. - 12:25

Koroni usprkos i uz pridržavanje epidemioloških mjera te druženje na otvorenom prostoru, u Bolu na Braču održano je četvrto izdanje pjesničkog festivala "Odvalimo se poezijom“. Tijekom ovoga ljeta u tom bračkom kulturnom i turističkom središtu otkazana su mnoga kulturna događanja, ali je pjesnički festival ostao i opstao, dakako, u posebnim uvjetima i s ponešto smanjenim i prilagođenim programom. Na završnom druženju pod nazivom "Pjesnikinje u ogledalu & nebeski letač“ predstavljene su četiri knjige od triju autora, dviju poetesa i jednoga pjesnika. I svi su oni, na radost i zadovoljstvo publike, recitirali svoje stihove. To najbolje svjedoči kako poezija nema granica i kako je dobrodošla u velikim, ali isto tako i u manjim sredinama.

Na otvorenom prostoru, pod zvjezdanim nebom, u Teatrinu "Dva ferala“ snažno je odjekivala pjesnička riječ. Glavna organizatorica i spiritus movens festivala Sanja Baković javnosti je premijerno predstavila svoju novu zbirku pjesama "Autobus za Trnavu“. U svojoj novoj zbirci pjesnikinja je mir zamijenila jakim glasom otpora, bilo da se radi o našoj povijesti ili o ženskom iskustvu. Sanja tako daje glasove mnogim ženama, iz naših života, poznatim i nepoznatim, i donosi potvrdu da je poezija itekako glas naše borbe.

image
Sanja Baković i Nada Topić, pjesnikinje i urednice

Na predstavljanju je urednica knjige Nada Topić kazala kako je "Autobus za Trnavu“ po svojoj strukturi i kronologiji moguće vremensko, geografsko i simboličko putovanje. Perpetuiranjem svojevrsnog ženskog višeglasja, istaknula je urednica Topić, "Autobus za Trnavu“ vozi strmim i vijugavim otočnim cestama, zagrebačkim ulicama i prašnjavim putovima daleke Indije donoseći prizore života i smrti, grubosti i nježnosti, straha i sjaja. Vozi ustvari vidljivim i nevidljivim cestama, a u njezinim pjesmama manifestira se osjetljivost za drugoga.

POETSKA EMPATIJA

Na upit može li se poezijom protiv nasilja, pjesnikinja Baković je odgovorila niječno jer po njoj poezija ne može odraditi nešto što bi trebali drugi i što je njihova zadaća, ali se kroz poeziju žrtvama može dati poštovanje i suosjećanje. Za mene je to, prisnažila je Baković, poetska empatija.

Gost programa je bio omiški pjesnik i planinar te profesor splitskoga Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Ivan Sorić Suri. Voditeljice programa osvrnule su se na njegovu posljednju knjigu poezije “Bijeli medvjed i narančaste elipse” koja je objavljena u izdanju Centra za kulturu Omiš 2017. godine, a bilo je govora i o vezi poezije, fizike i prirode. Dvije njegove pjesme ušle su u školske udžbenike za osnovne škole.

image
Na otvorenom prostoru, u Teatrinu 'Dva ferala'
 

"Bio sam iznenađen i za to sam saznao tek kad sam ih ugledao u školskim udžbenicima“ - pojasnio je samozatajni Suri, iza kojeg su generacije studenata, na tisuće prijeđenih planinarskih staza te tri pjesničke zbirke. Zanimljivo je spomenuti da je novu zbirku Suri izdao nakon stanke od dvadeset godina. Publici se posebno svidjela njegova pjesma izazovnog naslova "Sretni ljudi ne pišu“.

Dvije nove knjige poezije "Otac" (2019.) i "Sestra" (2020.) predstavila je solinska pjesnikinja, znanstvenica i knjižničarka Nada Topić, koja je bila sudionik svih dosadašnjih pjesničkih susreta u Bolu. Obje knjige izdala je u vlastitoj nakladi, što je prava rijetkost. Za njezinu knjigu "Otac“ Sanja Baković je kazala kako je malo tko u suvremenoj hrvatskoj poeziji s toliko ljubavi napisao cijelu zbirku pjesama posvećenu ocu, koji je mrtav, ali u viđenju poezije Nade Topić taj je otac neživo živ, ili živi mrtvac. U toj zbirci Nada Topić puno govori kroz predmete i svakodnevicu koja je ostala iza njezina oca.
            

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 08:03