StoryEditor
KnjiževnostŠto se čita

Kišni dani idealni su za popodne uz čaj i knjigu, a ovo su novi zanimljivi naslovi: pjesme o moru, roman o odlascima i malo dobre publicistike

Piše Jasenka Leskur
6. listopada 2021. - 18:09

Sabaa Tahir

Nebo nakon oluje

Završni roman bestseler serijala "Žar u pepelu" koji, prema ocjenama kritičara, objedinjuje napetost "Igara gladi", okrutnost "Igre prijestolja" i fantastični svijet Harryja Pottera. Autorica je prva pakistansko-američka spisateljica koja se našla na listi bestselera New York Timesa, a trajan izvor nadahnuća za njezinu uspješnu tetralogiju bile su vijesti iz ratnih područja. Prvi svezak pisala je u noćnoj smjeni dok je radila kao urednica u Washington Postu - stvarna priča poslužila joj je kao predložak za pripovijest o učenjačkoj pobunjenici Laiji iz Serre koja dobrovoljno postaje robinja zloglasnoga Bojovničkog carstva kako bi pronašla i spasila zarobljenog brata. U četvrtoj knjizi serijala nekoć zatočeni džini napadaju i nesmiljeno harače selima i gradovima, početak je to mračnoga proročanstva o kraju svijeta i posljednjim danima čovječanstva. Trenutak je potpunoga kaosa, no ipak... Gdje ima života, ima i nade.

Opasnost i nasilje, tajne i laži, upečatljivi likovi, zabranjena ljubav i natprirodne sile, izmjenjuju se u romanima ove spisateljice, prevedenim na više od 40 jezika i uvrštenim na listu 100 najboljih fantastičnih romana svih vremena u prošlogodišnjem izboru magazina Time. Prijevod Ane Josić, izdanje Lumena.

image
Nebo nakon oluje

Ignacio Larrañaga

Brat iz Asiza

Tko je bio Franjo Asiški? Je li bio hipi, buntovnik, ekolog, humanitarac? Autor knjige, franjevac, suprotstavlja se toj iskrivljenoj slici asiškoga sveca, jednoga od omiljenih i najvećih svetaca Crkve, uzimajući u zadatak otkriti misterij, tajnu Franjine osobe i djelovanja. Oslanjajući se na povijesne zapise, svjedočanstva, činjenice i kronologiju svečeva života, autor rekonstruira Franjin odnos s Bogom, kojega je upoznavao polako i postupno, od djetinjstva do mističnog iskustva u doba mladenaštva. Knjiga pripovijeda o najznačajnijim događajima i duhovnim silnicama koje su oblikovale život svetoga Franje, među ostalim, ljubav prema Kristu koja ga je poticala na život u radikalnu siromaštvu, ljubav prema siromasima i odbačenicima iz društva i ljubav prema svim Božjim stvorenjima. Prevoditelj: Alfons Orlić, izdavač Verbum.

image
Brat iz Asiza

M. Lipovac, J. Radić

Dobro ugođena politika – Sjećanja Stjepana Radića mlađeg

Knjiga donosi sjećanja Stjepana Radića (1928. - 2010.), pijanista, glazbenog pedagoga i političara, unuka i imenjaka osnivača HSS-a i prvog demokratski izabranog vođe hrvatskog naroda. Stjepan Radić mlađi od djetinjstva je pokazivao talent za glazbu, istovremeno odrastajući u ozračju političkih napetosti i progona kojima su bili izloženi njegova obitelj i on sâm. Činjenica da je bio unuk i imenjak Stjepana Radića odredila je njegov život tijekom kojeg se glazba kao njegova profesija neprestano isprepletala s politikom. Nakon uspješne pijanističke i profesorske karijere, dolaskom višestranačke demokracije, uključio se u aktivnu politiku kao jedan od obnovitelja HSS-a te u samostalnoj Hrvatskoj postao saborski zastupnik, potpredsjednik Hrvatskog sabora i počasni predsjednik HSS-a. Knjiga je upotpunjena brojnim prilozima i sjećanjima njegovih suvremenika te je vjerodostojan izvor za hrvatsku političku i društvenu povijest 20. stoljeća, kao i za noviju povijest hrvatske glazbe. Izdanje Sandorfa.

image
Dobro ugođena politika

Olja Savičević Ivančević

Zaljubljena u čitav svijet

Zbirka pjesama, u naravi slikovnica, svojevrstan je spomenar danima djetinjstva s pjesmama koje je autorica napisala još kao djevojčica. Poznata kao suvremena spisateljica za odrasle, splitska autorica piše slikovnice i dramske tekstove za djecu, a svoj spisateljski put započela je kao četrnaestogodišnjakinja zbirkom pjesama "Bit će strašno kada ja porastem".

Nekoliko pjesama posvećeno je moru i morskom životu, prožete su motivima lađa i raznih morskih stvorenja, dvije pjesme govore (na različit način) o njezinu tati, o prijateljstvu, traženju svojeg mjesta u svijetu i budućnosti... zbirka završava "Pjesmom za sretan kraj". Poezija Olje Savičević Ivančević zabavna je i začudna, ona na maštovit i originalan način piše o životu i svijetu, a posebnu draž zbirci daju ilustracije Ane Kovačić. Izdanje Školske knjige.

image
Zaljubljena u čitav svijet

Ivana Sajko

Male smrti

Roman o odlascima, o djetinjstvu, o kraju ljubavi i o izgubljenoj ideji boljeg mjesta na koje je moguće uteći. Svako je poglavlje jedna dugačka rečenica koja se premješta iz prošlosti u sadašnjost, iz kože uplašenog dječaka u odijelo već odraslog čovjeka, iz jednoga na drugi kraj Europe, prateći sudbu glavnoga junaka koji se iz nekoga primorskoga grada na Jadranu vlakom uputio u Berlin, da bi tamo, možda prekasno, započeo iznova. No, prije nego što se iskrca na posljednjoj stranici, mora se suočiti sa svojom prošlošću i vlastitom ulogom stranca. Autorica ispisuje portret jednoga vremena i intelektualca na razmeđu. Čovjeka koji je, putujući na izmišljeni, bolji Zapad, svjestan da je tamo jednako kao i u mjestu iz kojega je krenuo, jer vrijeme u kojem živimo mora iznova sagraditi sve svoje temelje – moralne, ideološke, međuljudske... Izdavač Fraktura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 08:15