StoryEditor
KnjiževnostU KNJIŽNICI MARKA MARULIĆA

Jasen Boko danas predstavlja Splićanima svoj ‘Život i smrt uz svetu rijeku‘, uvijek je silno zabavan i dirljiv, nemojte ga propustiti

Piše R.K.
20. rujna 2021. - 14:52
Jasen Boko u novoj knjizi otkriva svoju ljubav prema čarobnoj Indiji, zašto joj se stalno vraćaNERA ŠIMIĆ/HANZA MEDIA

U ponedjeljak, 20. rujna u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu bit će predstavljena knjiga Jasena Boke.

"Život i smrt uz svetu rijeku: Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva, trinaesta knjiga ovog autora i njegov šesti putopis.

Na promociji će s Bokom razgovarati urednica knjige Ivana Žderić, a odabrane ulomke čitat će Katarina Romac.

Knjiga "Život i smrt uz svetu rijeku: Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva“ izišla je u izdanju nakladničke kuće Profil.

U novom putopisu Boko nam otkriva svoju ljubav prema čarobnoj Indiji i donosi slojevitu priču o značenju koje rijeka Ganges ima za život, kulturu i civilizaciju Indijskog potkontinenta, o povijesti te turbulentne zemlje, o raskošnoj mitologiji i odnosima vjerskih zajednica danas, o poimanju siromaštva i bogatstva koje je u Indiji drugačije nego u Europi.

Neodoljiva privlačnost

Putujući od izvora svete rijeke u Himalaji do njezina ušća u Bangladešu, autor pripovijeda o srdačnim i veselim ljudima koje susreće, o ekonomskom siromaštvu i dubokoj duhovnosti, o burnoj povijesti te zemlje, iznoseći malo poznate činjenice o brutalnosti britanske vladavine i objašnjavajući na koji je način Gandhi ujedinio narod.

image
Naslovnica knjige


Boko je silno zabavan kad prepričava mitove o nebrojenim hinduističkim božanstvima ili kad pokušava otkriti zašto Indijci piju vodu onečišćene rijeke, dirljiv kad pripovijeda o prijateljima koje je ondje stekao, tužan kad govori o položaju žena u Indiji, oduševljen kad se uvijek iznova susretne sa solidarnošću Indijaca i njihovom spremnosti na pomoć, zaigran kad otkriva na koje sve načine sitni prevaranti obmanjuju naivne turiste, pažljiv kad opisuje najveći vjerski festival na svijetu – Kumbh Melu, bespomoćan kad pripovijeda o životu u logoru Geneva u Dhaki, glavnom gradu Bangladeša…

Istražujući život i smrt uz svetu rijeku, Boko sebi i nama pokušava otkriti zašto ga ta zemlja toliko privlači i zašto joj se uvijek vraća.                    

item - id = 1128679
related id = 0 -> 1130801
related id = 1 -> 1113582
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 18:11