StoryEditorOCM
Književnostenver krivac

Ima kulture i za vrijeme nogometnog Eura; izložba i književna večer poznatog pisca i strip autora u Galeriji KVART

Piše S. K.
20. lipnja 2024. - 12:09

Dok se razmahuje europsko prvenstvo u nogometu, uz padove i uspone "vatrenih", kultura u Splitu ne miruje.

Točnije, u splitskoj udruzi KVART. U svome poznatom reklo bi se mjesečnom terminu petkom navečer kvartovci nastavljaju organizirati umjetnička događanja.

U petak 21. lipnja u 20 sati u Galeriji KVART, Put Trstenika 1, ugostit će poznatog riječkog strip autora i pisca Envera Krivca.

Riječki multimedijalni umjetnik uspješno djeluje na područjima književnosti, glazbe, videa i likovne umjetnosti. Povod za ovu književnu večer i izložbu je aktualni, hvaljena Krivčeva knjiga "Osamotne okolnosti". 

"Bezobrazno višestruko nadareni Enver Krivac, nacrtao je i napisao četiri broja novina, spojio ih u art book. Ovo je kompendij umjetnosti za koju smo već zaboravili da postoji, recimo one američkih underground stripova sa svim svojim provokacijama formalne i sadržajne naravi, anarho-liberalnim iskakanjima i (auto)ironijama.

 Bogati književni opus

Krivčevi stripovi i ilustracije grafički najviše baštine od sirovosti, autsajderstva i igranja s nesvjesnim art-bruta i ekspresionističkih linija i smisaonih fragmenata, voli on i dadu, ali iznad svega crtež, posebno njegovu plošnost, pa onda filmsko montiranje, uvećavanje… (P)opis svih heterogenih utjecaja i tehnika (tuš, kolaž, rasteri, akvareli, fotografije, letrizam, hibridni blagoslov kompjutera…) je beskonačan kao i autorova radoznalost i zaigranost", napisao je o "Osamotnim okolnostima" književni urednik Kruno Lokotar.

Enver Krivac u svojoj bibliografiji ima i strip-albume "Priče iz Ž+K!" (2007) i "Let iznad orlovog gnijezda" (EPK 2020, 2017), te romane "Piknik" (1999.) i "Ulica Helen Keller" (2010), a u koatorstvu potpisuje i roman "Smeće" (2005.). Krivac je "kriv" i za  zbirku priča "Ništa za pisati kući o", koja je, kao i neke druge autorove knjige, nagrađena. 

Enver Krivac član je neformalne riječke književne skupine Ri-Lit i Hrvatskog društva pisaca.

Svi koji samo za nogomet ne žive mogu doći u galeriju KVART na večer s poznatim strip i književnim autorom. Za razliku od nogometnih zvijezda, razočaranje je teško moguće.

image

Enver Krivac s Dunjom Matić

Damir Škomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 21:48