StoryEditorOCM
Književnostreligija

Dr. sc. Saša Horvat objavio knjigu ‘Zašto vjerujemo u Boga?‘

Piše Ivan Ugrin
28. ožujka 2023. - 17:44

Ono kad vam dojučerašnji kolega, novinar i urednik na portalu Slobodne Dalmacije, Saša Horvat, postane doktor znanosti, sveučilišni profesor i autor knjige "Zašto vjerujemo u Boga" s podnaslovom "Filozofski temelji kognitive znanosti o religiji", onda shvatite da i niste baš potpuno fulali u životu i da i za vas još uvijek ima šanse da se i vi odmaknete od novinarstva kao profesije.

Ili, kako je govorio jedan od mojih prvih urednika u gradskoj rubrici Slobodne Dalmacije, sada pokojni Ranko Dorotka, "tko se jednom olova nadiše nikako da ga se riješi", to je ipak pravilo za one stare generacije novinara stasalih u Gutenbergovoj eri koju sve više biološka odnosno prirodna selekcija čini bivšima a na njihova mjesta uskaču neki novi klinci, iz virtualne sfere, puno više mobilniji i lakše prilagodljiviji nekim novim pravilima struke i širokom tržištu intelektualnog rada.

image
Ks/

Tako se i Saša Horvat negdje početkom tisućljeća gotovo neprimjetno skrasio na internet stranicama Radio Dalmacije a onda je nakon nedugo vremena stigao u još propulzivniji web portal Slobodne Dalmacije gdje je dogurao i do uredničkih pozicija. S potpisnikom ovih redaka sudjelovao je u samim počecima pokretanja prvog i jedinog vjerskog portala na nekom od mainstream hrvatskih medija, zvao se Misija a nas smo dvojica činili cijeli tim, urednički i autorski, jedne kompletne specijalizirane internetske stranice s desetak različitih rubrika, koju je trebalo puniti dan, noć, svakim danom pa i nedjeljom, također.

Tu je negdje bio i kraj Sašine medijske epizode jer je u vrijeme kad je pokrenuta Misija (počela je 2015. i zamrla 2020.), Saša Horvat se preselio iz Splita u Rijeku gdje je dobio mjesto asistenta na tamošnjem teološkom fakultetu, i to na katedri za filozofiju. Tamo ga je zacijelo "pogurao", prepoznavši njegov afinitet za filozofske teme, donedavni riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, i sam posvećen filozofskoj znanosti.

IKA je emitirala agencijsku vijest: Kršćanska sadašnjost objavila je knjigu dr. Saše Horvata "Zašto vjerujemo u Boga?". Dodajmo da joj je podnaslov: Filozofski temelji kognitivne znanosti o religiji

Postoji očigledni, ali često zaboravljeni problem s ljudskim umom: za znatiželjne oči – on je neproziran.

Do prije samo nekoliko desetljeća sve ono što se odvijalo u lubanji činilo se nedodirljivim i nije se diralo. Danas znanstvenici iz različitih disciplina hrabro i samouvjereno jurišaju na neosvojeni dvorac, pokušavajući naslutiti što se odvija u brojnim dvoranama i sobama, a posebno u podrumu te građevine.

image
Ks/

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća izrodila se disciplina koja je um postavila u središte svih svojih nastojanja. Riječ je o kognitivnoj znanosti.

Može li kognitivna znanost objasniti zašto vjerujemo u Boga? Mnogi istraživači smatraju kako mogu, a neki kako čak mogu ponuditi i konačno, potpuno naturalizirano objašnjenje religije i ljudske religioznosti.

Područje se zove kognitivna znanost o religiji (the cognitive science of religion), te je prepoznato kao jedno od najbrže rastućih disciplina na temu religije.

Je li, u konačnici, Bog plod uma? Nije riječ o potpuno novoj ideji na sceni povijesnih objašnjenja religije. Velika je novost da se sada religija nastoji objasniti empirijskim istraživanjima.

Na kojim sve teorijama i empirijskim dokazima gradi ova disciplina svoju uvjerljivost te na koji način ti isti dokazi mogu utjecati na filozofiju i teologiju, u središnjem je interesu ove knjige.

Autor, filozof Saša Horvat, docent je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Područja njegova interesa su neurofilozofija, kognitivna znanost o religiji i filozofija religija.

Ovu knjigu Saša Horvat posvetio je: Mojim zvijezdama, Ruđeru i Stošiji, da ih nebeskim prostranstvom uvijek vodi ono ‘zašto‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2023 10:48