StoryEditorOCM
KnjiževnostLibrofilija

Bilo kuda, tuđinac svuda

4. travnja 2020. - 08:08

Pripovjedača “Panorame” (prijevod sa slovenskog potpisuje Anita Peti-Stantić) zatičemo – ili je uputnije reći kako on nas dočekuje - u Irskoj, u Gallwayu, kamo je stigao da bi u tome, njemu stranom, predjelu, na zapadnome rubu Europe, u miru dovršio rukopis na kojemu radi.

Ali već od prve stranice posijani su razlozi za zbunjenost. Za početak, čak i prije kraja ukupno treće rečenice otisnuta je dojmljiva crno-bijela fotografija koja prikazuje suprotnu obalu, odnosno drugu stranu zaljeva, snimljenu iza staklene stijene koju zapljuskuje kiša.

To nije jedina ilustracija u knjizi, ima ih barem pedesetak. Neke fotografije, zapravo većina njih, tako su dojmljivo kadrirane da bi ih - naravno, u većemu formatu - poželjela svaka galerija. Ostale funkcioniraju kao privatni dokumenti, premda su i one tehnički besprijekorne. Pripovjedač, očito, nije blagoslovljen samo jednim, književnim, talentom, nego u najmanju ruku s dva, jer je i vrlo rafiniran vizualni umjetnik. Ali je li njega uopće uputno nazivati pripovjedačem?

“Panorama” započinje kao intimistički zapis iz piščeva dnevnika ili melankolična reportaža. Mogli bismo reći da se tako i razvija da nije jednog “ali”. U ovoj se knjizi ništa ne pomiče, nikamo ne smjera, nigdje ne stiže. Nemojte to shvatiti doslovno jer autor je autentični literarni nomad koji je svoje djelo razbacao široko u prostoru: ono započinje u Irskoj, nastavlja se u Belgiji, pa se opet vraća na zeleni otok, da bi još jednim narativnim rikvercom dospjelo u Flandriju... i sve tako naprijed-natrag dok se knjiga konačno ne odmota u Bosni. “Panorama” je roman, tako je, uostalom, deklarira i nakladnik, ali od neke sasvim posebne, osebujne vrste kojoj je teško, ako ne i nemoguće pronaći dostojna parnjaka.

Koliko god Šarotar bio velikodušan u predočavanju mizanscena, jer pušta da ga pripovijedanje vodi u daleke predjele, toliko je škrt u radnji. Nje zapravo i nema, barem ne na površini, ona vrije ispod prividnog mira neuzbudljive svakodnevice, u svakom iz nevelike galerije Šarotarovih junaka. A to su, osim naratora, ponajprije njegov irski vozač i vodič, Albanac Gjini te stanovita gospođa Spomenka.

Njih troje, kao i manje-više sva ostala čeljad posijana po romanu, svatko na svoj način ispovijedaju svoju muku bezdomstva odnosno tuđinstva, nemogućnosti da više ikome do kraja pripadaš jednom kad si prerezao spone sa starim krajem i svojim bivšim životom. Onaj tko ode, na neki čudnovati način nikada neće završiti svoje putovanje, udaljavat će se sve više i više od svoga zavičaja i svoje biografije čak i onda kad bude stajao na mjestu.

Ovako to objašnjava Gjin: “Kad si daleko od jezika, daleko si od doma, svaki dan sve više, sa svakom novom riječi udaljenost se povećava i produbljuje, izgubljenu riječ zaposjedne, naizgled je nadomjesti druga, uvjerljivija, bolja, svima razumljiva, ali strana; emigrant, taj vječni čuvar i istovremeno poricatelj svoga jezika, zna da su gubitak i praznina, u njima rastopljena slast zaborava koji ga obavija, koji ga ustrajno ispunjava učenjem koje je jedino cjepivo protiv osame, očaj i ludilo, ipak nezamjenjivi, bolni i neizlječivi poput ljubavi.”

“Panorama” švenka od Irske do Bosne, od “kraja” zapada do “početka” istoka, otkrivajući svugdje dugu, mučnu i neprekinutu povijest odlazaka, ne ostavljajući pritom bogzna kakvu nadu onima koji se spremaju poći. Roman se “odjavljuje” uz pomoć Ive Andrića, odnosno njegova “Pisma iz 1920. godine”. U tome se tekstu slavni pisac bavi mladalačkim prijateljstvom s Maksom Lavenfledom, sarajevskim Židovom, kojega je zadnji put vidio na željezničkoj stanici u Slavonskom Brodu.

Taj razočarani povratnik s ratišta koji je bio izgubio svaku vjeru da će u Bosni ikada zavladati trajni mir, otputovao je prvo u Trst ufajući se da bi otamo mogao poći u Južnu Ameriku. Sudbina ili ćudljivi splet okolnosti, kako vam drago, prvo su ga odveli u Francusku, gdje se među jugoslavenskim emigrantima u Parizu pročuo kao odličan liječnik. Kad je počeo građanski rat u Španjolskoj, priključio se republikanskim snagama. Poginuo je u bombardiranju bolnice u kojoj je spašavao ranjenike, zajedno s većinom svojih pacijenata. Životni put Maksa Levenfleda zorno je pokazao kako se bijeg od zla počesto ispostavlja kao koračanje ususret nekome drukčijem, ali jednako razornom zlu.

“Panorama” Dušana Šarotara nije štivo za svakoga. Manje strpljive, odnosno nedovoljno usredotočene čitatelje mogli bi odbiti pasusi koji se počesto prostiru na nekoliko stranica i autorova navada da ležerno “gubi” i “pronalazi” svoje likove te se šalta s jednoga u drugi prostor. No, koga to ne smeta, užitak mu je zajamčen.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 20:16