StoryEditor
Kulturavelikan europske civilizacije

Knjigu o zaštitniku Dalmacije, svetom Jeronimu, u četvrtak u 12 sati u Muzeju Mimara predstavljaju autor Slobodan Prosperov Novak, župan Blaženko Boban, biskup Jure Bogdan i novinar Damir Šarac

Piše R.KRAGIĆ
4. prosinca 2019. - 19:39

Danas u 12 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu svečano će biti predstavljena knjiga “Sveti Jeronim Dalmatinac” Slobodana Prosperova Novaka.

Kako ističe nakladnik, Splitsko-dalmatinska županija, riječ je biografiji koja otkriva duboku i neraskidivu vezu jednog od najvažnijih svetaca u povijesti kršćanstva i Hrvatske s našim narodom i prostorima.

Osim što pruža detaljan životopis sveca, knjiga o zaštitniku Dalmacije ujedno analizira događaje iz prošlosti, tumači povijesne teze i legende te donosi jednostavne odgovore na kompleksna pitanja o ulozi sveca u formiranju hrvatskog naroda, pa čak i same glagoljice. Doprinos i značenje sv. Jeronima za razvoj europske civilizacije i poimanje kršćanstva su neizmjerni. Sveti Jeronim nedvojbeno je jedan od najvažnijih svetaca u povijesti kršćanstva i svakako se ubraja među velikane kršćanske kulture i europske civilizacije, kaže nakladnik o jednom od najpoznatijih i najznačajnijih svjetskih velikana rođenih na našim prostorima.

Iduće godine obilježit će se 1600 godina od smrti velikog sveca, crkvenog naučitelja, pisca, prevoditelja Biblije na latinski jezik, zaštitnika arheologa, bibličara, knjižničara, arhivista i prevoditelja. Godina 2020. bit će godina svetog Jeronima, odnedavno i nebeskog zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije pa će se, uz zalaganje župana Božidara Bobana, ubuduće 30. rujna slaviti i kao dan županije.

Knjigu će u zgradi nazvanoj po još jednom poznatom Dalmatincu, Anti Topiću Mimari, predstaviti Slobodan Prosperov Novak, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, biskup Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj i dugogodišnji rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, i novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac. Razgovor i predstavljanje vodit će Božo Skoko.• R. KRAGIĆ

#SLOBODAN PROSPEROV NOVAK#BLAžENKO BOBAN#SVETI JERONIM KNJIGA PROMOCIJA

Izdvojeno