StoryEditor
Kulturapremijera

Klaunovsko nadmetanje kao istina o svijetu: "Nalik na tikvu" u koprodukciji KMD-a i teatra PlayDrama

Piše PSD.
27. listopada 2014. - 21:09
Premda je dosad dubrovačko gradsko kazalište ostvarivalo koprodukcijske predstave, sa splitskim kazalištem praizvedbi PlayDrama ovo je prva i zaista iznimna. Iznimna je po režijiGorana Golovka, izvrsnosti glume Trpimira Jurkića i Elvisa Bošnjaka, dvojice klaunova uspjelih gegova, pantomime, podastiranja raskošne palete igrarije, sarkazma, ironije, po koreografiji Alena Čelića, kostimu Marija Leka.
Zaigrao je klaunovski dvojac nadahnuto podastirući sav besmisao i apsurd na koje ukazuje Harms kroz svoje djelo. ‘’Nalik na tikvu’’, Daniila Ivanoviča Juvačova Harmsa, djelo autora iz kruga umjetnika ruske avangarde ranoga 20. stoljeća, proskribiranog, prerano tragično stradalog nosi i pečat ljudske patnje i gorke šale, i prostota i podlosti, i laži, iznoseći ih kroz klaunovsko nadmetanje kao istinu o svijetu onoga doba. Da li i najavu današnjega?

Stalni osmijeh

Sjajno glumačko nadmetanje vođeno iskustvom redatelja Golovka, zajedničkom ljubavlju i razumijevanjem za djelo zlosretnog Harmsa i njegovim poimanjem teatra apsurda i crnog humora, ne izaziva grohotan smijeh, ali zadržava stalni osmijeh na licu. Parafraza teatrologa Anatolija Kudrjavceva svjedoči takvom doživljaju na dubrovačkoj premijeri Kazališta Marina Držića 24. listopada, a pružit će je zasigurno i ona splitska 29. listopada u Amfiteatru Doma mladih.

sonja seferović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 01:57