StoryEditorOCM
KazališteGKL SPLIT

U splitskoj predstavi ‘Slonić Dištonić‘ lutke govore o različitima, o dobroj i lošoj glazbi

Piše Jasmina Parić
8. prosinca 2021. - 13:45

U Splitu postupno, i veoma uspješno stasa generacija mladih redatelja za sada uglavnom orjentiranih na predstave za mlađu publiku. Jedan od njih je i Siniša Novković, magistar glume i lutkarstva koji je potpisao već desetak režija - a u njima često sam i glumi, potpisuje dramatizacije, izrađuje animacije i videa.

U Novoj predstavi gradskog kazališta lutaka Split "Slonić Dištonić" autor je teksta i redatelj. Novkovićev stil već je lako prepoznatljiv. Na temelju klasičnog predloška, ili novog teksta izgradit će maštovite i duhovite konstrukcije od šale, pokreta, plesa i glazbe.


Uvijek je prisutna u njegovim radovima referenca na današnje društvene anomalije ali, amortizirana humorom i prikladna dobi ciljane publike. Uklanja se šablonama i konfekciji, štoviše, ismijava ih. Tako je i s novom predstavom u GKL-u.


Sadržaj "Slonića Dištonića" prati jednostavnu kompoziciju bajke u kojoj postoji kraljevstvo, sila koja uzrokuje disharmonjiu i uspostavljanje reda na kraju. Kraljevstvo je poznato po dobrom sluhu i ritmu a sila koja ga raštima prije je samoživa i uskogrudna negoli zla.


U tom okviru Novković je našao mjesta i za važne poruke poput tolerancije drugačijih do izvrsnog prikaza glazbe - dobre i loše- pomoču tijela glumica koje predstavljaju note na crtovlju. Poigrao se i s motivima iz poznatih bajki (zrcalo iz Snjeguljice), a naročito je efektno glazbeno natjecanje, svjevrsna parodija Eurosonga u kojoj se zna našaliti i s dalmatinskim svetinjama. Predstava skladno kombinira glumu i animaciju lutaka.

Na sceni se uigrano izmjenjuju u raznim ulogama Sanja Vidan, Ivan Medić, Branimir Rakić, Justina Vojaković-Fingler, Franjo Đaković, Milana Buzolić-Vučica, Milena Blažanović i Andrea Majica.

Odlične suradnike našao je Novković u slikaru Luki Duplančiću koji je zaslužan za kostime,i scenu i lutke (uz pomoć Danire Matošić) te u Tomislavu Topiću (glazba), Lucijanu Rokiju (svjetlo) i Franku Periću (ton).

Izdvojimo i naslovni lik slonića, lutku, veoma originalnog prikaza. Premda "govori" dječjim glasom, daleko je od svake sladunjavosti, simpaično nerazumljiv zbog specifičnog jezika, zbunjen i ponešto izdvojen pa i tajnovit - ukratko- mali, ali pravi, definirani karakter, uz to silno smiješan. Srdačne preporuke- za gledatelje svih uzrasta!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 08:42