StoryEditorOCM
Kazalištejagma za ulaznicama

Tko ne voli genijalne karikature Tisje Kljaković? Svi žele vidjeti njeno odrastanje u Spinutu i kultne epizode s jajima u sorbulu: ‘Mojima doma sam rekla da se od svega ograđujem!‘

Piše Dolores Tolić/Gloria
23. studenog 2021. - 12:54

Ljubitelji kazališta u Splitu broje dane do premijere predstave "U malu je uša đava" nastale prema istoimenom romanu Tisje Kljaković Braić - piše Dolores Tolić za magazin Gloria.

Gotovo da nema Splićanina a da barem nije jednom držao u ruci njezinu knjigu koja oslikava život u tom gradu osamdesetih godina prošlog stoljeća. Riječ je o Tisjinim zapisima i sjećanjima na odrastanje, koje su uz njezine roditelje uveliko obilježili pokojna baka Nevenka i djed Žarko.

- Nisam bila na probama, no vidjela sam nekoliko videa iz predstave i oduševljena sam - uzbuđena je Tisja, koja nam je i kazala da predstava dosta vjerno prati njezinu knjigu. Dramaturg i redatelj je Mario Kovač, a glavne likove igraju splitski glumci Andrea MladinićNenad Srdelić i Snježana Sinovčić Siškov.

Plakat za predstavu, za koju se već traži ulaznica više, napravila je sama Tisja.

- Nisam mogla poželjeti bolju glumačku postavu. Andreu Mladinić, koja igra mene, odlično poznajem jer smo susjede. Ona je od prvog dana moj izbor za tu ulogu: sličnih smo godina, obje smo majke dvoje djece i uz to imamo istu energiju. Nenad je fizički pljunuti moj djed. Kad je vidio plakat za predstavu, na kojem su moji djed i baka, mislio je da sam njega oslikala. A Snježana je uspjela oživjeti tu toplinu i nježnost moje bake - presretna je Tisja, koja nam je priznala da unatoč svemu ima malu tremu.

image
Tisja Kljakovic Braić
Vojko Basic/Cropix

- S Nenadom i Snježanom sam obavila neke preliminarne razgovore, kako bi im što bolje približila njihove likove. No, u ničemu drugom, što se tiče predstave, nisam sudjelovala i zato sam mojima doma rekla da se od svega ograđujem - smije se Tisja, koja će na premijeri sjediti u publici, zajedno sa suprugom Igorom Braićem i njihovom starijom kćerkicom Issom.

Roman u "Malu je uša đava" Tisja je izdala 2015., a sve do nedavno je bila najprodavaniji naslov domaće književnosti u Hrvatskoj koji je doživio nekoliko izdanja i dotisaka. Poznata Splićanka, koju su proslavile humoristične ilustracije "Oni", kaže da je knjigu pisala sebi za uspomenu - piše Dolores Tolić za magazin Gloria.

- To je oda mom djetinjstvu u kojem su se očito prepoznali mnogi - kaže Tisja Kljaković, prema čijoj se knjizi radi i animirani film.

Insert iz knjige Tisje Kljaković Braić koja je postavljena na kazališne daske

- Ajde, Tisja! - govorila bi moja baka svako jutro u namjeri da popijen kakao:

- Ajde, Tisja...

I tako sve do deset i po, kad bi ga prolila u lavandin. Posli toga išlo bi jaje u sorbulu. S njin nije bilo problema jer se znalo da posli jaja u sorbulu ja i did idemo vanka.

Tko god si je osigurao ulaznicu, sigurni smo da će uživati i dobro se nasmijati, a oni koji to još nisu stigli, mogu ih nabaviti pute online prodaje na stranicama HNK Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 17:41