StoryEditorOCM
KazališteZa peticu!

Splitski GKM Andersenovo ‘Carevo novo ruho‘ povezala je s današnjom ovisnošću o internetu i društvenim mrežama. Predstava je pravi lijek!

Piše Jasmina Parić
26. ožujka 2022. - 14:04

Danas je ovisnost o internetu i društvenim mrežama već postala kod mnogih mladih ozbiljan problem kojega moraju rješavati stručnjaci - a drugačija je od ostalih ovisnosti jer je potpuna apstinencija nemoguća.

Idealno bi bilo koristiti nove tehnologije razumno, ne dozvoliti da nam upravljaju životima. Ovom temom pozabavio se redatelj Siniša Novković u predstavi "Carevo novo ruho", koja je premijerno izvedena u Gradskom kazalištu mladih Split.

Stari majstor Hans Christian Andersen izvrsno je poznavao ljudsku prirodu i njene slabosti; ljudi su skloni konformizmu, dozvoljavaju da im se nametnu nepostojeće vrijednosti, pristaju na obmanu. A mnogi žele biti jedinstveni, posebni, veru se na tuđa leđa i viču: "pogledajte mene!."

Na ovom temelju izgradio je Novković osuvremenjenu priču, u svom prepoznatljivom stilu vrlo duhovitu, brzu i šašavu, a kroz nju je ukazao i na ozbilne društvene devijacije. Koliko god to zvučalo kao fraza, priča o caru, varalicama i skupoj nepostojećoj odjeći višeslojna je.

U prvom planu jest glad pojedinca - koji sebe ne vidi jasno - za lajkovima, brojem pratitelja i pozitivnim komentarima. Međutim, ovo je i politička priča o bespoštednom rasipanju državnog novca, o bešćutnosti vlasti prema potrebama građana - a nekave nerealno skupe torbe, cipele i satovi samo su vrh ledenog brijega.

Napokon, Novković je u brzom tempu uz pomoć videa čiji je također autor, opisao krug koji počinje oduševljenjem a završava ismijavanjem i sramoćenjem; nije poštedio ni autore reklama, medijske portale sa spektakularnim i šokantnim naslovima, šali se s bombastičnim najavama, "pumpanjem" euforije, zaglušivanjem i zaglupljivanjem publike - ali ujedno ukazuje koliko se opasno izložiti javnosti do kraja.

Četveročlana glumačka ekipa, Lidija Florijan, Vinko Mihanović, Vanda Boban Jurišić i Nada Kovačević radosno je slijedila redateljeve ideje. Likovi su karikirani, ali karakteri zgodno definirani.

Lidija Florijan kao car izgradila je muški, a opet feminiziran lik, duševno slab i povodljiv, a zbog moći otresit.

Mihanović je utjelovio ministricu, fizički vrlo zgodnu, lik karijeristice oboružane vrećom fraza i manira; Nada Kovačević kao modni kreator poigrala se naglašenom gestom i iskrivljenim jezikom dok je Vanda Boban Jurišić kao PR menadžerica vrlo suptilno izgradila osobu nesigurnu u dvorskoj hijerarhiji, duhovito smantanu i prestrašenu.

Uspjeli su i kostimi Anamarije Asanović, a valja istaknuti i izradu tzv. debelog odijela za cara kojega se prihvatila Smiljana Penić.

Budući da je potraga za smanjejem ovisnosti, ili barem zdravijim pogledom na društvene mreže tek u začetku - ovakva predstava koja kroz humor nudi mnoge odgovore, gotovo da je ljekovita.

Pauza zbog bolesti

Predstava "Carevo novo ruho" koja je nakon premijere trebala nastaviti igrati svakoga dana, ipak će imati kraću pauzu u rasporedu. Zbog bolesti kod članova tehnike, slijedeća izvedba je u utorak, 29. ožujka. Premda su škole rezervirale većinu mjesta, određeni broj ulaznica ipak će se moći nabaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 00:21