StoryEditor
KazalištePOZITIVNA ENERGIJA

Splitski baletani ‘polomili su jezik‘ da se obrate na hrvatskom: poruka je dirljiva, kao i ovi kadrovi koje su snimili u čast današnjeg posebnog dana

Piše M.K.
29. travnja 2020. - 09:28
Screenshot YouTube

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan plesa i na žalost mnogih, neće se moći slaviti na pozornicama, niti na kazališnim scenama.

O blagodatima plesa, ne samo profesionalnog, nego i onog u kojemu mnogi uživaju rekreativno, ispisani su mnogi retci.

Peter Lovatt, psiholog i bivši profesionalni plesač, koji se bavi psihologijom plesa na sveučilištu Hertfordshire, proveo je brojna istraživanja kojima su dokazani značajni učinci plesa na vitalnost.

Od poboljšanja motoričkih sposobnosti, smanjivanja razine stresa i anksioznosti, veće snage, fleksibilnosti i boljeg izgleda, do napredovanja kognitivnih sposobnosti, učenja i pamćenja.

Ljudi koji plešu puno su brži u analiziranju i rješavanju problema, pokazale su studije.

U ime obilježavanja dana važne aktivnosti, ali i dojmljive profesije, kojoj smo puno puta oduševljeno pljeskali pred pozornicom, plesači Baleta HNK Split poslali su dirljivu poruku, odvažno se noseći s hrvatskim jezikom, koji većini nije njihov materinji.

Poruku koju je napisao dramaturg Jasen Boko pred kamerom su pročitali, a onda je interpretirali i svojim univerzalnim jezikom plesa, istaknuti baletani splitskog ansambla: Aaron Kok, Irina Čaban Bilandžić, Remus Dimache, Eva Karpilovska, Ivan Boiko, Ajla Kadrić, Hazuki Tanase, Maja Lončar, Nozomi Miura, Bojana Lipovšćak, Jurgen Rahimi, Matea Milas, Elena Nikolaeva i Albina Rahmatullina.

U istoj su prilici još jednom pozvali građane da se pridruže akciji Crvenog križa te da, u granicama vlastitih mogućnosti, uplate za pomoć najpotrebitijima, najviše pogođenima trenutnom krizom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 14:00