StoryEditor
KazalištePETAK U ‘ZAJCU‘

‘Sjedili smo na terasi, kovali planove, kad se sjetim njenih riječi, zanijemim...‘: intendant riječkog kazališta najavio komemoraciju za Miru Furlan

Piše M.P.
28. siječnja 2021. - 18:28

Nacionalna kazališna kuća iz Rijeke ovog će petka organizirati komemoraciju i oproštaj od prerano preminule glumice Mire Furlan, nakon niza sjećanja kojima će joj odati počast, njoj u čast izvest će predstavu "Kralj Edip", javlja Gloria.

Komemoracija velikoj glumici bit će održana u petak, 29. siječnja 2021. u 18 sati u gledalištu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, na čijoj je pozornici nastupala od 2016. godine u predstavama "Kasandra“ i "Jesenja sonata“, te gdje je ostvarila svoj posljednji kazališni nastup u predstavi “Vježbanje života - drugi put” u lipnju 2020.

"S Mirom sam se posljednji puta uživo vidio dan prije njezinog povratka u Los Angeles, u prvom tjednu srpnja prošle godine, nakon što je u riječkom HNK nastupala u predstavi 'Vježbanje života - drugi put', u ulozi sebe same, Mire Furlan.

Sjedili smo na jednoj terasi iznad Lovrana, s pogledom na kvarnerske otoke, i dalje od Kvarnera - Mira, Neva Rošić i ja.

Kovali smo planove za naše buduće zajedničke projekte u Rijeci.

'Dok nas smrt ne razdvoji'

Razgovarali smo o 'Hamletu' u kojem bi Mira glumila, naravno, Hamleta, a Neva njegovu majku Gertrudu. Razgovarali smo o 'Kralju Learu' u kojem bi Neva glumila Leara, a Mira, naravno, Ludu.

Razgovarali smo o 'Elektri' u kojoj bi Mira glumila Elektru, a Neva njezinu majku Klitemnestru. Svakome tko pozna dramsko kazalište, Miru i Nevu, neće biti teško iz tih naslova i uloga sastaviti priču o Mirinom životu, njezinoj osobnosti i glumačkoj posebnosti.

Mira je tada predložila Nevi i da zajedno glume u predstavi njezine, Mirine, drame - 'Dok nas smrt ne razdvoji'. Kad se danas sjetim tog poslijepodneva, tih razgovora, uloga i naslova - zanijemim", rekao je Marin Blažević intendant i redatelj HNK Ivana pl. Zajca Rijeka za Gloria.hr.

image
Marin Blažević, intendant i redatelj HNK Ivana pl. Zajca
Davor Žunić/Cropix


U tom je kazalištu Mira Furlan ostvarila tri uloge i uvijek mu se rado vraćala.

Upravo u predstavi "Vježbanje života - drugi put", gdje je Mira imala i autorsku i glumačku ulogu, hrvatska ju je publika mogla vidjeti posljednji put na kazališnim daskama", rekao je Blažević, nakon što je domaća javnost saznala tužnu vijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 03:57