Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
KazališteNovi smisao

‘Romeo i Julija’ premijerno u Solinu: ‘Razbijamo predrasude, otvaramo put koji će zamijeniti mobitel, u kojem će igrica postati živa igra!‘

Piše Jasmina Parić
23. veljače 2020. - 13:10
Živko Bačić

Ove subote u 19.30 sati u Teatrinu Gradske knjižnice Solin mladi polaznici Glumačkog studija kazališta PlayDrama premijerno su izveli Shakespeareova “Romea i Juliju”. Predstavu su režirali glumci Petra Kovačić i Trpimir Jurkić.

- Svako dijete čulo je za Romea i Juliju, ali malo djece zna da je to tragedija u kojoj najveći pisac svih vremena obrađuje najveću silu svih vremena – ljubav.

Što je to uopće ljubav i tko je taj gospodin William? To su pitanja na koja smo dužni dati im odgovor, pronaći način da ih upoznamo sa Shakespeareovom riječju, likom i djelom, razbijemo predrasude i otvorimo im put u kojem će stihovi zamijeniti smajliće, i gifove, u kojem će knjiga ili predstava, barem na trenutak, zamijeniti kompjutor ili mobitel, u kojem će igrica postati živa igra - igra na pozornici - zabilježila je Petra Kovačić.

Ona napominje kako se njihova grupa osnovnoškolaca viših razreda, dobro upoznata s kazalištem, osamnaest mjeseci vrijedno “borila” sa savladavanjem vrlo kompleksnih Shakespeareovih stihova.

Nudili su novi smisao tih rečenica koji mi, odrasli, opterećeni imenom William Shakespeare, imamo tendenciju zakomplicirati, napominje redateljica.

image
Zivko Bacic

- Romeo i Julija u našoj predstavi nisu diplomirani magistri glume koji igraju da imaju 13-14 godina, oni su upravo njihovi vršnjaci, oni zapravo imaju te godine i nose iste probleme koje su nosili Shakespeareovi junaci, samo u drugim okolnostima i vremenu - zaključuje Petra Kovačić.

Suradnica za scenski pokret je Kristina Lovrić, oblikovatelj svjetla Lucijan Roki, a igraju Laura Bartulović, Mikula Brajnov, Paola Čović, Toma Kovačević, Roko Marušić, Ula Reić, Đina Tešija, Marta Tomić, Jakov Tralić i Pave Petar Vitaljić.

#ROMEO I JULIJA

Izdvojeno