StoryEditorOCM
KazalištePREMIJERA

Rasprodane sve karte za sve izvedbe ‘Tihe noći‘! Tko ih nije uhvatio, morat će se strpjeti do jeseni

Piše Jasmina Parić
10. svibnja 2023. - 16:26

Koliki je interes publike za zadnju ovosezonsku dramsku premijeru u HNK-u Split, "Tihu noć" po motivima "Borbene ponoćke" Miljenka Smoje, dovoljno govori činjenica da su ulaznice za sve izvedbe rasprodane u nekoliko sati. Tko ih nije uhvatio, morat će se strpjeti do jeseni, kazao je intendant Srećko Šestan u najavi premijere koja će biti održana 16. svibnja u 20 sati.

Autorski tim i ansambl u kazalištu su govorili o predstavi, a najvažnija poruka gledateljima koju svi ističu je ova: ne očekujte faktografski prikaz i "Malo misto" u boji – nego novo, kazališno čitanje djela.

Ivica Ivanišević, dramaturg predstave, ističe kako je nastojao sačuvati srž radnje, ali je dodao i novu pripovjednu liniju koju nose Miljenko i Lepa Smoje te Servantes.

image

Nenad Srdelić i Nives Ivanković
 

Jakov Prkic/Cropix

Redatelj Goran Golovko kazao je da se radilo s priličnom dozom bojazni, znajući da će publika očekivati repliku. Toga neće biti, opetovano je ponovio, jer kazališni medij ima svoje zakonitosti i mogućnost kazališnog maštanja. Stoga, rekao je, dvoje pokojnika kreće se kroz fikciju i ništa nije stvarno – a sve je poznato, osobito obrasci malomišćanskog ponašanja i ponašanje pobjednika koji "stvaraju povijest".

Bračni par Smoje tumače Nives Ivanković i Nenad Srdelić, koji je ovom prilikom kazao:

Sve će žene gledati u Roka

– Moj otac bio je istih godina kao Smoje, a njegova starina bila je na vrhu Križeve ulice. Sjećam se te generacije ljudi, a kada bih ocu donio Slobodnu Dalmaciju pamtim kako ju je polako i temeljito čitao i u sebi se smijuljio čitajući Smojin "Dnevnik jednog penzionera". Igrati povijesnu osobu na filmu je često, a u kazalištu prilično rijetko. Stoga sam sebi uzeo prostor apsolutne slobode i uz redateljevu pomoć dao liku jedino što mu mogu dati – svoje emocije – pojasnio je Srdelić, dok je Nives Ivanković kazala kako je velika odgovornost igrati svima poznate osobe.

Arijana Čulina i Joško Ševo su Luiđi i Bepina – ni oni se, kažu, nisu povodili za sjajnim starijim kolegama Asjom Kisić i Karlom Bulićem nego su ih nastojali kreirati na svoj način.

Roko i Anđa su Stipe Radoja i Katarina Romac, koja je istaknula da za nju svi likovi imaju sentimentalnu vrijednost, jer su njezinu obitelj okupljali oko televizije. Dodala je da je njezin kolega Radoja tako šarmantni Roko, i da će se sve žene zaljubiti u njega.

image

Katarina Romac i Stipe Radoja
 

Jakov Prkic/Cropix

Marjan Nejašmić Banić tumači Prisidnika kojega je u seriji igrao njegov veliki sugrađanin Miše Martinović.

– Govorim svojim dubrovačkim dijalektom, a kod lika Prisidnika posebno me zaintrigirala njegova narcisoidnost – kazao je.

U predstavi nastupaju još Donat Zeko kao Servantes, Vicko Bilandžić kao Sekretar, Filip Radoš kao don Karmelo, Maro Drobnić kao Milicajac, Luka Čerjan i Andrea Mladinić kao romantični par Mirko i Peškaruša Maruška, te Elza Tudor Gančević kao Tajnica.

image

Elza Tudor Gančević
 

Jakov Prkic/Cropix

Elza Tudor Gančević, operna inspicijentica, inače je u mladosti bila tajnica redatelja prilikom snimanja serije "Malo misto" u prvoj epizodi, a i u kasnijima je surađivala. Dio serije snimao se u njezinoj kući u Vranjicu gdje je bio "glavni štab" i garderoba.

image
Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:49