StoryEditor
KazališteNAJVEĆA MEDIJSKA NAGRADA

Predstava splitskog nacionalnog teatra: i ‘Kukci‘ HNK Split nominirani za Zlatni studio. Publika ih očito prati... Hoće li ih i izabrati?

Piše Jasenka Leskur
17. siječnja 2022. - 16:14

Na potresan, jedinstven i nezaboravan način život se spojio s kazalištem na premijeri predstave "Kukci, zaustavljena priča" u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu 28. svibnja prošle godine.

image
Matko Biljak
Matko Biljak

Tri tjedna prije prvog splitskog uprizorenja i danas vrlo aktualne satire braće Čapek, djela "Iz života kukaca", zagrebački redatelj Saša Anočić iznenada nas je zauvijek napustio. Tragični događaj snažno je pogodio glumački ansambl koji je jednoglasno i bez razmišljanja odlučio da predstavu moraju privesti kraju kao posvetu Saši, redatelju koji je i njih, kao i cijeli hrvatski teatarski svijet, osvojio svojom osobnošću i redateljskom poetikom.

Glasati možete OVDJE

"Kukci... zaustavljena priča" tako je, neočekivano, postala posljednja predstava koju potpisuje omiljeni, nagrađivani i hvaljeni Saša Anočić, redatelj koji je svojom dramom-mjuziklom "Kauboji" "vratio publiku u hrvatski teatar“, kako se često naglašava. Kritički osvrti i reakcije publike potvrdili su da je odluka ansambla da predstavu dovrši i prikaže bila najbolja moguća.

image
Matko Biljak
Matko Biljak

"Na ovoj premijeri stopile su se u jedinstvenu energiju i umjetnosti i emocije prema pokojnom umjetniku. Ta energija utisnula se u djelo i prelila na publiku kao val“, zapisala je kritičarka Slobodne Dalmacije Jasmina Parić, a Mira Muhoberac za Vijenac je napisala da je predstava, posveta omiljenom redatelju i prijatelju "dovršena dostojanstveno i strahotno teško“. Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju kazališnu kostimografiju u 2021. za kostimografiju "Kukaca..." dobila je Barbara Bourek.

Energija zajedništva

"Ekipi 'Kukaca' Saša Anočić je u naslijeđe, osim gotovih režijskih rješenja za najveći dio predstave, ostavio i energiju zajedništva koja je presudila u odluci da izvedemo predstavu do kraja. Saši dugujemo da publici pokažemo njegovu posljednju predstavu, iako je njegov rad zaustavljen u samoj završnici – ili baš zato što je tako okrutno zaustavljen. Radimo to s tugom i ponosom, iz dišpeta prema smrti i iz ljubavi prema svemu što smo s njim podijelili. "Kukci" možda jesu zaustavljena priča, ali zaustavljena priča čiji glas neće utihnuti“, misli su ravnateljice Drame HNK Split Marine Vujčić.

image
Matko Biljak
Matko Biljak

Ulazak u završnicu za finale za najveću medijsku nagradu Zlatni Studio, gdje se do 4. veljače glasovima publike odlučuje o najboljima u 19 različitih kategorija, intendant splitskog HNK Srećko Šestan je komentirao riječima:

- Ovo je druga uzastopna nominacija u kategoriji "najbolje predstave" za nagradu, nakon "Bambine". Veliko je to priznanje za naš rad, pogotovo u ovoj pandemijskoj situaciji. Jasan je to znak da publika prati naš rad i da je ostala vjerna kazalištu, što je izuzetno teško i značajno postignuće u vremenima kao što su ova – smatra Šestan.

U drami "Iz života kukaca" pratimo priču čovjeka koji bježi od ljudi i zalazi duboko na teritorij kukaca – među leptire, balegare, cvrčke i mrave. U tom personificiranom svijetu kukci se ponašaju na čovjeku svojstven način. Dokoni leptiri opsjednuti su svojim ljubavnim dramama, materijalistički nastrojeni balegari sebično su orijentirani na stjecanje dobara, a diktatori mravi militaristički zaposjedaju teritorij i vlast. Koristeći satiru i društveno angažiranu poruku, prije svega antiratnu, braća Čapek obračunavaju se s kolektivnim obrascima nasilja, isključivosti i egzistencijalne dezorijentiranosti koji su aktualni i danas koliko i prije sto godina, kad je ova drama nastala.

image
Matko Biljak
Matko Biljak

Filozofija opstanka

Vodeći nas kroz izmaštani svijet kukaca, koji se po funkcioniranju u svom društvenom uređenju ne razlikuju previše od nas samih, ova nas drama britkim, ali i toplim češkim humorom i ekspresionističkim metaforama podsjeća na sve važne točke u životnom ciklusu – od rođenja, preko spolnog i interesnog udruživanja, borbe za egzistenciju i opstanak do smrti kao epiloga koji nam je svima zajednički. Ispreplitanjem humora s britkom filozofijom opstanka, ova predstava preispituje vječne teme oko kojih se vrti naša egzistencija – bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi u svim našim mravinjacima koje priroda mora istrpjeti. Saša Anočić i glumački ansambl splitskog teatra ovaj su mudri i duhoviti komad osmislili i realizirali kao vizualno te duhovitim i inventivnim diverzijama bogatu predstavu.

Glasati možete OVDJE.

U predstavi igraju: Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić i Monika Vuco Carev. Osim redatelja Anočića čija je ovo, nažalost, bila posljednja režija, autorski tim predstave činili su asistent redatelja Branimir Rakić, dramaturg Jasen Boko, kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Vesna Režić, skladatelj Matija Antolić, oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Marko Mandić, te asistentice kostimografkinje i scenografkinje Maja Peruzović i Nikolina Kuzmić.

Predstavu je u splitskom kazalištu, uz sva ograničenja zbog epidemije, odgledalo nešto manje od tisuću gledatelja, a na repertoaru će se zadržati i ove sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2022 16:18