StoryEditorOCM
Kazališteteatar uz more

Predstava o Tesli pretpremijerno pred Splićanima: u intrigantnu priču redatelj je ubacio i jedan kuriozitet, a u publici će sjediti i posebna gošća

Piše Jasenka Leskur
19. svibnja 2021. - 19:11

Započeo je festival Teatar uz more, a u četvrtak, 20. svibnja, na terasi u Lori na rasporedu je predstava "Tesla – Prilagođavanje anđela", koja će sigurno zainteresirati širi krug gledatelja s obzirom na to da u njoj nastupaju vrlo popularni glumci iz TV serija, Vladimir Posavec Tušek i Momčilo Otašević.

Riječ je o novoj predstavi koja će premijeru imati 1. lipnja u Zagrebu, a Splićani je imaju priliku gledati pretpremijerno.

Predstava govori o zadnjem satu života genijalnog znanstvenika iz Gospića kroz razgovor koji vodi s novinarom časopisa "Immortality" Johnom Smithom, a naslanja se na radiodramu srpskog pisca Stevana Pešića. Adaptaciju i režiju predstave potpisuje Posavec Tušek, koji glumi Nikolu Teslu, dok je crnogorski glumac Momčilo Otašević u ulozi novinara Smitha.

Iako su oba glumca ostvarila niz kazališnih i filmskih uloga, najšira publika ipak ih prepoznaje kao televizijska lica iz telenovela "Kud puklo da puklo" ili "Drugo ime ljubavi", a razni časopisi namijenjeni ženskom čitateljstvu pedantno izvještavaju o svakoj promjeni u njihovu ljubavnom statusu.

Dobro obaviještene znaju da se Posavec Tušek zbog ljubavi svojedobno preselio iz Beograda u Split, gdje je radio u kazališnim predstavama, i gdje mu živi sin iz braka sa splitskom glumicom i redateljicom Jelenom Bosančić.

Otašević je, opet, u braku s kolegicom Jelenom Perčin, i često su meta fotoreportera. Posavec Tušek raduje se splitskoj publici i dolazi na poznati teren, a Otašević će ovdje nastupiti prvi put.

image
Plakat za predstavu o Nikoli Tesli
Predstava "Tesla – Prilagođavanje anđela" postavljena je u suradnji udruge Ka'Bina, KIC-a i Teatra Erato, a redatelj Vladimir Posavec Tušek radio je ovu intrigantnu i pomalo misterioznu priču kao psihološku dramu, odnosno triler.

– Dosta sam istraživao o Nikoli Tesli, čitao sam razgovore s njim i nekoliko knjiga. Poznato je da se on bavio onostranim, imao je priviđenja, tako da je jedan dio onaj po kojem je bio poznat u javnosti, a drugi je njegov duhovni, unutarnji život. Više me je zanimao Nikola, onaj duhovni čovjek, a manje Tesla – kaže ovaj glumac i redatelj.

A kako nepotpisana Pešićeva radiodrama već godinama kruži internetom i različitim duhovnim portalima, inspirirajući ljude zbog duhovne dubine kojom zrači razgovor genijalnog izumitelja i američkog novinara, ali i dovodeći ih u dilemu je li to stvaran razgovor ili "fake news", redatelj Posavec Tušek u predstavu je ubacio jedan kuriozitet.

Iskoristio je tekst splitske spisateljice "Treba činiti dobro do iznemoglosti...", koji je internetska zajednica pripisala Nikoli Tesli i nastavila ga tako širiti, usprkos svim autoričinim naporima da vrati autorstvo nad svojim riječima. Đuderija se – što bi drugo? – složila i doći će na predstavu, kaže redatelj, zadovoljan što se priča o Teslinu načinu razmišljanja tako zaokružila.

Predstava će ponovno gostovati u Splitu u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 16:40