StoryEditor
Kazalište‘Krizni stožer‘

Predstava o pandemiji, potresu i nepoznatoj katastrofi stiže prije cjepiva, režira je Miran Kurspahić koji je na scenu postavio i poplavu iz 1964.

Piše S. K.
28. ožujka 2021. - 08:21

Famozni Krizni stožer ne samo da je već godinu dana intenzivno prisutan u našim životima, jedne ljuteći, a druge nasmijavajući, nego ćemo sada dobiti i kazališnu predstavu s njim u naslovu.

Ona premijerno treba biti izvedena 7. travnja u zagrebačkome "Pogonu", potpisuju je redatelj Miran Kurspahić i dramaturginja Rona Žulj, uz ansambl koji čine Csilla Barath Bastaić, Sven Jakir, Iskra Jirsak, Domagoj Janković i drugi.

Predstava se bavi komunikacijskom stručnjakinjom Ines koja se u prvom valu epidemije odvaži na suživot s glumcem Lobelom. Kada se nakon potresa u njezin stan doseli još dvoje prijatelja, počinju se nazirati pukotine u vezama, karijerama i životima protagonista.

"Osim toga, nedugo zatim grad pogodi još jedna, nevjerojatna katastrofa koja ih potpuno odsiječe od vanjskog svijeta pa oni sve više gube dodir sa stvarnošću, a na površinu izbiju najskriveniji dijelovi njihovih karaktera. Inspirirana stvarnim događajima 2020. godine, predstava je fikcionalni odgovor na recentnu stvarnost koja se još uvijek čini pomalo nadrealnom", objašnjavaju producenti UOKD "Rebel" uz podršku Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.

Zanimljivo je da se Miran Kurspahić već uspješno okušao na temu katastrofe. Predstava "Potop", koja se bavila zagrebačkom poplavom iz 1964., koju je Kurspahić režirao i napisao tekst, odlično je prošla, dobivši na Marulićevim danima nagrade za najbolju predstavu i najbolji suvremeni dramski tekst. Sam Kurspahić u redateljskom portfelju ima još zanimljivih predstava kao što su "ThisCasting" ili "Carstvo radosti", koju je - baš kao i "Fikus je smokva" i "Fury revolution revival tour" radio s Ronom Žulj.

Sve to, uz dokazanu glumačku kvalitetu ansambla, jamči zanimljivost i relevantnost i ovoga projekta, za koji se nadamo da bi mogao krenuti i izvan Zagreba, najprije prema jugu, pa u svim pravcima. Stabilnost projektu daje činjenica da je ostvaren uz potpore Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a posebna zahvala Mojmiri Pastorčić, osim kurioziteta, jamči i aktualnost. Uz poštivanje epidemioloških mjera, čini se da bi i Krizni stožer mogao biti zadovoljan.

,

item - id = 1087199
related id = 0 -> 1080317
related id = 1 -> 1077248
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 18:10