StoryEditor
Kazalištehotel bulić

Predstava o Heddi Gabler, ženi željnoj zabave, osvete i manipulacije, koja izmiče svim interpretacijama u nedjelju u MKC-u Split

1. kolovoza 2020. - 11:00
Prizor iz predstave koju jehotel bulić

Drama Henrika Ibsena "Hedda Gabler" režiji Senke Bulić i produkciji Kazališta Hotel Bulić održat će se u nedjelju 2. kolovoza u 20 sati u Multimedijalnom kulturnom centru Split. U predstavi graju Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Paško Vukasović, Jure Radnić i Dado Ćosić.

"Hedda Gabler" je objavljena 1890. godine i premijerno izvedena 1891. u Njemačkoj. Naslovna protagonistica je žena koja se nedavno udala za uspješnog i uglednog intelektualca, ali prema njemu ne osjeća ljubav. Već je izmučena dosadom bračnog života jer se udala isključivo iz interesa - pred njenim mužem je izgledna sveučilišna karijera, a Hedda Gabler ne zaboravlja svoje aristokratsko podrijetlo i klasu iz koje je potekla.

Akademskoj budućnosti njenog muža na put će stati Heddin, bivši ljubavnik koji ima novi znanstveni rad i konkurira za isto mjesto. Mlada se žena tada upušta u spletke koje će dovesti do tragedije, a njeni potezi motivirani su željom za materijalnom sigurnošću, ali isto tako i željom za zabavom, osvetom i potrebom za manipulacijom.

"Hedda Gabler" nakon premijere nije postigla veliki uspjeh, ali je s vremenom počela stjecati ugled i popularnost.
- U svijetu klasičnih ženskih dramskih likova, karakter Hedde Gabler je poput sfinge. Ona je enigma, i taj misterij koji do danas sadrži njezin lik razlogom je što je "Hedda Gabler" Ibsenovo najizvođenije djelo na svjetskim pozornicama.

I koju god interpretaciju i motivaciju iznađemo i odlučimo je slijediti, uvijek ostaje nešto duboko, u nekom sloju ispod, što izmiče. Jedino nas možda još Medejina dramska situacija stavlja u tu poziciju gdje uvijek ostaje lebdjeti nešto neobjašnjivo, izmičući našem dosegu.

No, Hedda Gabler je zasigurno najmoderniji kasični dramski ženski lik s kojim senzibilitet našeg vremena najbliže korespondira. Njezina egzistencija na sceni odvija se takvom brzinom akcije koju kao svoj prirodni ritam prepoznaje tek naše vrijeme - stoji u najavi Kazališta Hotel Bulić.

Predstava je postavljena i odigrana krajem prošle godine u Zagrebu, no nakon toga ozbiljnu ozljedu kuka pretrpjela je Lucija Šerbedžija koja tumači naslovnu ulogu. Potom su zbog epidemije kazališta zatvorena, i "Hedda Gabler" tek sada nastavlja svoj scenski život u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 13:41