StoryEditor
KazališteRIJEČI U POKRETU

‘Ponos i predrasude‘ Jane Austen roman je koji zove na ples, večeras premijera u HNK Zagreb u koreografiji i režiji Lea Mujića

Piše R. Kragić
7. studenog 2020. - 12:16
Plesači su na probama tražili rješenje zagonetki s kojima se susreću  Marko Ercegović

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta Zagrebu u subotu 7. studenoga u 19.30 premijerno će izvesti baletno djelo "Ponos i predrasude".

Balet je nastao nastalo prema literarnom predlošku kultnoga proznog klasika Jane Austen, u koreografiji i režiji Lea Mujića. Praizvedba ovoga glasovita romanesknog klasika bila je planirana za 27. ožujka, no epidemija koronavirusa zatvorila je kazališta i onemogućila izvedbu, pa će priča o pravoj ljubavi, varalicama i herojima otvoriti novu sezonu zagrebačkoga HNK.

Priča o senzibilnoj, inteligentnoj i slobodoumnoj djevojci Elizabeth Bennet koja se, kao i njezine sestre, mora udati za bogata muža, vodi kroz raskošne salone 19-stoljetne Engleske. Prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti, radi se o neodoljivo napisanom štivu, koje se čini idealnim predloškom za baletno djelo.

NAZIRE SE USPJEŠNICA

Koreograf Leo Mujić već se pred zagrebačkom publikom okušao u zanimljivoj prilagodbi klasika, u baletu "Gospoda Glembajevi", nastalom prema klasičnoj drami Miroslava Krleže. Ovaj put on će baletnim jezikom ispričati vječnu ljubavnu priču simpatične Elizabeth i kruto gordoga Darcyja, koja je, kao i druga djela Jane Austen, bila primamljiva za brojne filmske i televizijske ekranizacije.

- Čitajući slavne citate iz knjige "Ponos i predrasude", neprestano zamišljam naše plesače kako traže ključ ili rješenje zagonetki s kojima se susreću. Ono što im pomaže je zasigurno njihova umjetnička glad koja kao trojanski konj preskače prepreke u stalnoj potrazi... za opipljivim? Trenutak kada nesvjesno počnu producirati likove u svoj osobni život, znam da je predstava nova uspješnica našeg ansambla, rekao je ravnatelj Baleta HNK Zagreb Leonard Jakovina.

U ulozi Elizabeth Bennet izmjenjivat će se Natalia Kosovac i Rieka Suzuki, Gospodina Darcyja plesat će Takuya Sumitomo i Guilherme Gameiro Alves, Jane Bennet Asuka Maruo i Iva Vitić Gameiro, Charlesa Bingleyja Bálint Rauscher i Adam Harris, a u ostalim ulogama bit će članovi baletnog ansambla HNK Zagreb. Oni će plesati na odabranu glazbu engleskih skladatelja različitih generacija.

Iduće izvedbe su u ponedjeljak, utorak, četvrtak i subotu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 15:27