StoryEditor

Počinje ‘Mali Marulić‘ u Splitu. I ovaj je festival zbog korone mijenjao termin. Pogledajte koje predstave čekaju vaše mališane i tko su pobjednici

Piše Jasmina Parić
24. rujna 2021. - 14:17

U utorak 28. rujna počinje četrnaesti Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić', u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split.

Festival se po drugi put održava u jesenskom terminu, a organizatori se nadaju kako će se od 2022. godinie ponovno događati u travnju, mjesecu objavljivanja Marulićeve 'Judite'. Upravo je 500. obljetnici prvotiska Judite posvećeno ovo izdanje festivala koji promovira hrvatsko dramsko pismo za djecu.

Zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom, organizacija festivala odvija se uz stalne, manje ili veće izmjene rasporeda, pa će se, umjesto svečanosti otvaranja 28.rujna, održati centralna festivalska svečanost dan kasnije.

Tada će biti dodijeljene nagrade Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, te izvedena predstava kazališta domaćina „Miš u toću“.

U ovom trenutku najavljen je dolazak svih kazališta čije su predstave prošle selekciju ovogodišnjeg izbornika, kazališnog kritičara i teatrologa dr. Igora Tretinjaka.

image
Jelena Popic

U Split dolazi osam predstava profesionalnih kazališta iz Zagreba, Rijeke i Zadra, a tijekom pet festivalskih dana predstave će igrati na pozornicama GKL-a, GKM-a i HNK-a.

Splitska publika moći će pogledati "Miša u toću", "Hrvatske vile i vještice" Kazališta Prijatelj iz Zagreba, "Lovce na snove" Lutkarske organizacije LOFT iz Zagreba, "Pazi što govoriš" Kazališta lutaka Zadar, "Hoću- neću" zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica, "Sunce djever i Neva Nevičica" Kazališta Mala scena iz Zagreba, "Adriatiko"- koprodukciju Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i GKM-a Split te predstavu "Flekavac" Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Na festivalu će biti dodijeljene i nagrade Natječaja za najbolji dramski tekst.

Prva nagrada pripala je Hani Veček za tekst 'Bijelci', drugu nagradu dijele Maja Katić i Dunja Fajdić, koautorice teksta 'Svijet oko puta', dok je treću osvojila Luiza Bouharaoua za tekst 'Jajo i strašni strah'.

Posljednjeg dana bit će dodijeljene nagrade najboljim predstavama i umjetničkim ostvarenjima o kojima će odlučiti stručni žiri festivala u sastavu Mario Kovač, redatelj, dr. Jasna Žmak, dramatičarka, spisateljica i dramaturginja i Paolo Tišljarić, redatelj, kazališni producent i ravnatelj dubrovačkog Kazališta Marina Držića.

item - id = 1129780
related id = 0 -> 1048530
related id = 1 -> 540433
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 14:44