StoryEditor
Kazalištemajka svih bitaka

‘Opsada Sinja 1715.‘ večeras na Pijaci i u Alkarskim dvorima uz reraše, guslare, HGSS-ovce i Gradski zbor ‘Brodosplit‘

12. kolovoza 2020. - 11:36

U organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz suradnju sa Svetištem Gospe Sinjske i Viteškim alkarskim društvom, ove srijede na Trgu kralja Tomislava i u Alkarskim dvorima uprizorit će se najslavnija sinjska bitka koja se dogodila prije tri stoljeća kroz predstavu "Opsada Sinja 1715.".

Bit će to 14. po redu izvedba ovoga povijesnog spektakla prema dramskom predlošku prof. Velimira Borkovića. Prvi čin predstave događa se na glavnom gradskom trgu, Pijaci. U njemu Osmanlije u silovitom napadu osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Drugi čin nastavlja se u Alkarskim dvorima sa scenom staroga Grada, tvrđave na koju se povlače branitelji i na kojoj Vijeće obrane odbija ultimatum seraskera Mehmed paše Ćelića o bezuvjetnoj predaji i odlučuje se braniti do posljednjega. Po predaji, malobrojni branitelji su uz nadnaravnu pomoć po zagovoru Majke od Milosti, koju Sinjani od tada časte kao Gospu Sinjsku, uspjeli odoljeti višestruko brojnijim i bolje naoružanim napadačima, čime su obranili slobodu i vjeru i ostali svoji na svome.

Glumački ansambl kojim ravna splitski glumac Robert Kurbaša sastavljen je od lokalnih glumaca amatera, a predvodi ih fra Gabrijel Hrvatin Jurišić u ulozi fra Pavla Vučkovića. Dramaturg i producent "Opsade Sinja 1715." je Luka Perković.

ČETA GLEDATELJA

Prvi put u predstavi sudjeluje i Gradski zbor "Brodosplit" pod ravnanjem mo. Vlade Sunka koji će, uz ostalo, izvesti njegovu kantatu Gospi Sinjskoj.

- Ovo je za Sinj i cijeli alkarski kraj postala kultna predstava jer ona govori o zajedničkom ishodištu i trajnoj povezanosti Gospe Sinjske i Sinjske alke i zato nam je bilo važno osigurati njezinu izvedbu i ove godine. U Alkarskim dvorima bit će mjesta za 150 gledatelja. Svakome će na ulazu biti mjerena tjelesna temperatura uz obveznu dezinfekciju ruku. Početni spektakl na Pijaci također smo reducirali i prilagodili trenutku vezanom za koronavirus – kaže Monika Vrgoč, direktorica TZ-a grada Sinja.

- Pandemija koronavirusa nam je polupala lončiće. Moj prošlogodišnji redateljski debi domaćini su, očito, ocijenili uspješnim pa su me pozvali i ove godine. Uistinu mi je čast i privilegij biti dio "Opsade". Umjetnički pristup nije se značajnije mijenjao u odnosu na prošlu godinu. Najveća izmjena i zapravo najveća poslastica bit će nastup Gradskog zbora "Brodosplit" pod ravnanjem maestra Sunka i izvedba njegove kantate Gospi Sinjskoj – kaže Robert Kurbaša. 

Mažoretkinje, reraši, HGSS...
U izvedbi predstave još sudjeluju članovi KU Marka Marulića, povijesne postrojbe Kliških uskoka, braniteljske zadruge Patriot, Hrvatske gorske službe spašavanja, plesnog teatra GMS, KUD 'Dicmo', KUD 'Glavice', Sinjske mažoretkinje, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, Udruga reraša i guslara iz Otoka, Sinjski ferali, konjanici Viteškog alkarskog društva i konji Alkarske ergele.

item - id = 1037854
related id = 0 -> 1037278
related id = 1 -> 1061908
related id = 2 -> 1029948
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 17:04