StoryEditorOCM
KazališteSlobić Dištonić

Nova zanimljiva lutkarska predstava u Splitu koja je i parodija Eurosonga, a nastupaju grupe Bečki bećarac, Maslinovo uje i Rokeri smo wau

Piše Jasmina Parić
30. studenog 2021. - 16:03

Siniša Novković, glumac splitskog Gradskog kazališta mladih, autor je i redatelj nove lutkarske predstave "Slobić Dištonić" koja će biti premijerno prikazana u Gradskom kazalištu lutaka u subotu, 4. prosinca.

Novković, koji je magistrirao glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku do sada je režirao desetak predstava, većinu u svom matičnom GKM-u, za koje je i nagrađivan.

"Slonića" je pisao po narudžbi gradskog kazališta lutaka.

Originalna priča zbiva se u kraljevini Intonaciji kojom vladaju kralj Solo i kraljica Arija. U toj kraljevini svi su glazeno nadareni, a krajem godine kralj i kraljica organiziraju božićni glazbeni festival u kojem se najbolji pjevači i svirači iz cijelog svijeta natječu za prestižnu nagradu „Zlatni Akord“.

Čarobnjak Mandolini je počasni član žirija i jedini u kraljevini koji ne zna pjevati ni svirati.

Još u djetinstvu izgubio je svoju zlatnu noticu, koju imaju svi stanovnici raspjevane zemelje. Kada ne dobije pozivnicu za festival, zbog nespretnog goluba pismnoše, razljućeni čarobnjak ga odluči uništiti.

Noć prije finala, njegov pomoćnik Slonić svojom specijalnom metodom cijelom carstvu ukrade ritam i sluh.

- Naravno, kao u svakoj dječjoj priči, na kraju će sve dobro završiti, najavljuje autor.

Kao i u svim njegovim dosadašnjim predstavama, izvedba će obilovati elementima humora i, naravno, glazbom.

- Lik Slonića govori parajezikom - što dovodi do zabuna i šumova u komunikaciji, a bit će i šašavh natjecatelja na festivalu.

Grupe koje nastupaju zovu se tako Bečki bećarac, Maslinovo uje, Rokeri smo wau...Bit će to donekle parodija današnjeg Eurosoga, ali, najmlađa publika će se upoznati i s osnovnim elementima glazbe.

Naravno, bit će i gegova koji će se svidjeti odraslima, najavljuje autor.

Predstava je kombinacija lutkarske i igrane, ali lutke ipak prevladavaju. Glavni likovi su lutke, a čarobnjak Mandolini izrađen je u tri veličine.

Lutke, kostimi i scena rad su Luke Duplančića, glazbu potpisuje Tomislav Topić ,svjetlo Lucijan Roki a ton Franko Perić.

Igraju Sanja Vidan, Ivan Medić, Branimir Rakić, Justina Vojaković-Fingler, Franjo Đaković, Milana Buzolić-Vučica, Milena Blažanović i Andrea Majica.

Od premijere u subotu, predstava će igrati svakodnevno sve do Badnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 11:03