StoryEditorOCM
KazališteUOČI PREMIJERE

Nova ‘Traviata‘ publici će ponuditi pregršt emocija: Lana Kos: Violeta je moja ljubav, najdraža i najdugovječnija uloga. Ta uloga je sa mnom rasla ‘

Piše Jasmina Parić Joško Ponoš/cropix
25. studenog 2022. - 12:54

Najpopularniji i najizvođeniji operni naslov, “Traviatu”, belkantističko remek-djelo Giuseppea Verdija, premijerno će izvesti Opera HNK Split u subotu 26. studenog, s početkom u 20 sati.

Solisti, Zbor, Orkestar i Balet ovu će glazbenu melodramu izvesti pod ravnanjem maestra Jure Bučevića i u režiji Roberta Boškovića. Naslovnu ulogu Violette Valéry, “posrnule žene”, što la traviata znači na talijanskom, utjelovit će proslavljena sopranistica Lana Kos, koja je tu ulogu već tumačila na brojnim velikim svjetskim opernim pozornicama. U ulozi Alfreda Germonta je brazilski tenor Max Jota, stalni gost splitske Opere, a kao Giorgio Germont debitirat će bariton Marko Lasić.

image
HNK Split
image
HNK Split

Dirigent Bučević, najavljujući premijeru, kazao je kako je rad na predstavi bio pun dobre energije i dodao:

image

Dirigent Jure Bučević

Joško Ponoš/Cropix

- Kada postavljate ovo djelo, ako nemate pravu Traviatu, onda niste na pravoj adresi. A mi je imamo - besprijekornu Lanu Kos, ali i ukrajinsku sopranisticu Olesyju Tokarenko koja će nastupiti u repriznim izvedbama. Svi ostali solisti od Maxa Jote do Marka Lasića i Pedra Carrilla-Perere su odlični, a u manjim ženskim ulogama Annine i Flore imamo tri podjele, mlade spliske pjevačice odličnih glasova i još dvije studentice koje će pjevati na proljeće.

Dramski elementi

Redatelj Bošković uveo je u operu i dramske elemente. Time će dobiti na dinamici i olakšati posao opernim solistima. Glumica Mia Buljan tumačit će Violettu koja je već bolesna i umire, a prvi i drugi čin predstavljat će njezino sjećanje na događaje u kojima je pronašla i izgubila svoju ljubav. U tim scenama nastupa i glumac Luka Čerjan.

- Nova će “Traviata” publici ponuditi pregršt emocija, ljubavi kojom obiluje, naročito u trećem činu. Moja je ideja bila da se, osim na predivnu glazbu, oslonimo na Dumasovu “Damu s kamelijama”, na osnovi koje je libreto napisan. U glamuru prvog čina vidimo Violettu kao već bolesnu ženu, vidimo njezinu prošlost, sadašnjost i budućnost kroz igru glumice koja, također, predstavlja njezin lik. U drugom činu predstavljena je žrtva koju ona podnosi za ljubav, a u trećem činu, prizorima njezina umiranja, sve je maleno, skučeno i svedeno - pojašnjava redatelj Robert Bošković, koji je već sa zapaženim uspjehom sa splitskom Operom postavio zahtjevne Verdijeve naslove “Trubadur “i “Lombardijci”.

image

Redatelj Robert Bošković i solist Max Jota

Joško Ponoš/Cropix

Max Jota koji tumači Alfreda napomenuo je kako je čitava opera vrlo zahtjevna za izvođače - i tehnički, i psihološki, i emocionalno. Stoga je za njezino postavljanje potreban vrlo pažljiv redatelj i dirigent - a to su u Splitu imali. Maxa Jotu publika će prvi put vidjeti s perikom i jedva prepoznati, rečeno je ovom prilikom.

Marko Lasić pak debitira u ulozi oca Germonta, starijega gospodina.

image
HNK Split
image

HNK Split

- U tim transformacijama i jest ljepota našega posla, generiramo neke skrivene rezerve koje u sebi nosimo - rekao je pjevač, znatno mlađi od svoje uloge.

image

Sopranisticu Lanu Kos splitska će publika čuti u ulozi Violette Valéry

Joško Ponoš/Cropix

Šutnja, hrana i pjevanje

Lani Kos ovo je 31 produkcija “Traviate”, a pjevala ju je širom svijeta više od 200 puta.

- Sviđa mi se redateljska koncepcija. Potrebno je da umjetnik na sceni vjeruje u redateljevu ideju, jer će onda i publika vjerovati. Violeta je moja ljubav, najdraža i najdugovječnija uloga, ali to nipošto ne znači da je izvodim automatski, svaki od mojih 200 nastupa bio je drukčiji, uvijek se na sceni dogodi nešto novo - kazala je.

Ispričala nam je kako joj je zadnjih tjedana intenzitet rada bio na maksimumu, premda je u karijeri već mnogo puta doživjela iznenadna uskakanja u predstave, letove u zadnji čas i pjevanja dviju opera u istom danu - katkad i u različitim zemljama.

- U HNK Zagreb, mojoj matičnoj kući, imala sam probe i izvedbe “Madame Butterfly”, a u međuvremenu me Placido Domingo pozvao da uskočim u Verdijev “Requiem” kojim je ravnao u “Lisinskom”. I nakon toga - splitska “Traviata”, sve različiti fahovi. U Zagrebu sam ujutro imala probe u kazalištu, a navečer u “Lisinskom”. Međutim, tamo je na generalnoj probi klima prejako radila i sutradan sam se probudila upaljenoga grla i zatvorenog oka. Ali, kada si već pristao uskočiti u izvedbu, ne možeš otkazati. Ispalo je dobro, riješila sam moguće probleme uz pomoć pjevačke tehnike, ali to mi je bio drugi put u 20 godina karijere da sam publici najavila kako sam indisponirana - govori Lana Kos.

Većina ulaznica ‘planula’

Kaže kako je njezina karijera neobična, nije išla nekim standardnim putem.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Kada mi je bilo sedamnaest, već sam pjevala Kraljicu noći u “Čarobnoj fuli”, a u dvadeset prvoj “Traviatu”. Bilo je naporno, ali uspjela sam sačuvati glas. Kako? Imam trik koji koristim i ovih dana kada prelazim iz uloge u ulogu. Sve pjevam “svojim glasom”. To znači na način koji mi je prirodan, bez bojenja i ukrašavanja, bez mijenjanja impostacije. Uz to, u ovako intenzivnim razdobljima život mi se svodi na: šutnju, hranu i pjevanje. Nema druženja, kafića, razgovora. Osobito su važna razdoblja šutnje. I sinu u susjednu sobu šaljem SMS-ove. Sada, kad vam kažem što imam, do probe neću otvoriti usta.

Lanu Kos splitska je publika već upoznala kao Traviatu prije devet godina. Zanimalo nas je što se od tada promijenilo u njezinim izvedbama.

- Ta uloga je sa mnom rasla. U njoj je sada mnogo više boje, glas mi je veći, ženstveniji i zreliji. U nju su utkane i sve druge uloge koje sam u međuvremenu pjevala - kaže sopranistica i navodi kako se pomalo sprema za nove korake u karijeri, primjerice za “Aidu” koju još nije izvodila (nadamo se da ćemo je slušati i na Peristilu).

Ali, “Traviati” će se, kaže uvijek vraćati, kao što se Luciano Pavarotti kroz čitavu karijeru vraćao “Ljubavnom napitku” i nastojao ga pjevati barem jednom godišnje.

Inače, popularna “Traviata” u svijetu je toliko omiljena da je samo ove godine izvedena 913 puta. I u Splitu je često na repertoaru, a ova premijera je deseta splitska - i većina ulaznica već je “planula”.

Scenograf Slaven Raos osmislio je scenu u svjetlosivom tonu, s mnogo svjetlosnih efekata, kostimograf Mladen Radovniković kreirao je kostime u stilu pedesetih, a koreograf Remus Dimache uključio je 16 plesača koji će kombinirati klasiku, suvremeni ples, pa čak i akrobacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 04:14