StoryEditorOCM
KazališteRaskošna produkcija

Nezapamćen aplauz na premijeri baleta ‘Onjegin‘ u Splitu! Odavno kazalištem nisu odjekivali ovakvi valovi oduševljenja, publika je očito bila željna

Piše Jasenka Leskur
13. svibnja 2022. - 22:39

Bila je to prekrasna kazališna večer, romantični balet poznatog ruskog koreografa Vasilija Medvedeva "Onjegin" svidio se premijernoj splitskoj publici koja je dugim aplauzom i višestrukim pozivima na scenu ispratila soliste i ansambl Baleta.

Osobito su pljeskom nagradili soliste Aubina Le Marchanda i Irinu Čaban Bilandžić koji su nastupili u ulogama Onjegina i Tatjane, te Ivana Boika, Evu Karpilovsku i Hazuki Tanase u ulogama Lenskog, Olge i Tatjanininog "alter ega", ali i cijeli ansambl. 

Odavno kazalištem nisu odjekivali ovakvi valovi oduševljenja, aplauz je trajao cijelu vječnost, što govori o tome koliko se publika zaželjela baleta uz svirku orkestra.

image

Na fotografiji: Ivan Boiko

Matko Biljak

Za splitske uvjete vrlo raskošna produkcija, živopisni kostimi koji asociraju na rusko društvo s početka 19. stoljeća kada je Puškin napisao ovo djelo, te glazba Čajkovskog koju je izvodio živi orkestar pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, dali su pečat ovoj vrlo uspješnoj i uzbudljivoj baletnoj predstavi koja se postavlja prvi put u Hrvatskoj.

Priča o blaziranom i bogatom mladiću koji shvati da je zaljubljen u ženu svog života, nakon što joj je nekoć slomio srce te shvaća da je za njihovu ljubav prekasno, aktualna je i danas i dopire do kazališne publike.

A ova će baletna verzija, zahvaljujući Medvedevu, njegovom asistentu Stanislavu Fečou i splitskim baletanima i balerinama zasigurno osvojiti sve zaljubljenike u plesnu umjetnost. Nadamo se i da će se dugo zadržati na repertparu splitskog kazališta!

image

Na fotografiji Ivan Boiko i Irina Čaban Bilandžić

Matko Biljak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 02:42