StoryEditor
Kazališteuoči premijere

Nepogrešiva glumačka podjela za Gloriju: ‘Ne postavlja se Hamlet ako nemaš glumca za tu ulogu, ni Glembajevi ako nemaš Leonea‘

Piše Jasmina Parić
29. srpnja 2021. - 17:04
Ova drama bavi se manipulacijom te pitanjima identiteta koja su jako važna u današnjem vremenu, rekao je redatelj FerenčinaVojko Basic/Cropix

Glumačku podjelu u Marinkovićevoj "Gloriji" koja će biti održana na Sustipanu 2. kolovoza u režiji Dražena Ferenčine ​ravnateljica Drame Marina Vujčić nazvala je​ "nepogrešivom". U naslovnoj ulozi kao sestra Magdalena (Glorija) nastupit će Katarina Romac, njezin otac Rikardo Kozlović (Floki Fleš) bit će Vicko Bilandžić, biskup Filip Radoš, don Jere Mijo Jurišić, don Zane Trpimir Jurkić, don Florijo Nenad Srdelić, Toma Krešimir Jelić, majkaTajana Jovanović, a klaunovi Alen Čelić, Maro Drobnić i Luka Čerjan.

Jedina premijera ovogodišnjeg Splitskog ljeta bit će na jesen postavljena i u kazališnoj zgradi, kao dio sezonskog repertoara.

Dražen Ferenčina potvrdio je kako je zadovoljan glumcima, osobito Katarinom Romac jer, kako je rekao, ne postavlja se "Hamlet" ako nemaš glumca za tu ulogu, ni "Glembajevi" ako nemaš Leonea, pa ni "Glorija" bez prave nositeljice glavne uloge.

Ova drama, dodao je, bavi se manipulacijom – a to je isticao i pisac – te pitanjima identiteta koja su jako važna u današnjem vremenu.

Sam glavni ženski lik gubi se među različitim identitetima a nosi i tri imena: Jagoda, Magdalena i Glorija.

Jaka lica i karakteri

– Predstava nije postavljena kao politički teatar nego se ponajviše bavi manipulacijom, a moj lik stalno leti na trapezu između crkve i cirkusa. Mnogo je toga kod Glorije skriveno, potisnuto, ali don Zane tumači njezine postupke – rekla je Katarina Romac.

Mijo Jurišić tumači don Jeru, svećenika koji će se zaljubiti u svoj "projekt".

– Mnogo je u predstavi jakih lica i karaktera; moj lik luta od sumnje do ljubavi, od ljutnje do živčanog sloma. Dijalozi don Zane i don Jere mogu se stalno iznova čitati, i uvijek će se u njima pronaći nešto novo – kazao je Jurišić.

Trpimir Jurkić, kao njegov stariji i iskusniji kolega don Zane veli da mu je ova predstava i ova uloga bila potajna želja još od studentskih dana. On napominje:

– Igrali su don Zanu Pero Kvrgić, Mustafa Nadarević, Josip Genda i drugi veliki glumci, pa to predstavlja dodatnu odgovornost. Uz to, Marinković, "viški Voltaire", nije bio samo književnik nego i kazališni čovjek. Ovo je i priča o kazalištu, a odnos Glorije i don Jere odnos je redatelja i glumice.

Kada od nje načini lažnu Gospu i kaže joj "ne možeš tako prazne duše sjediti na stolici" sjetim se koliko sam to puta na probama čuo.

Filip Radoš tumači biskupa. Kazao je samo da je lik oblikovao po savjesti, a publika će prosuditi nalikuje li više na biskupa Uzinića ili Košića.

Alen Čelić, zadužen za scenski pokret, formirao je, kaže, "malu grupu diverzanata iz cirkuskog podzemlja".

Drago mu je što nastupa sa svojim bivšim studentima koje je podučavao akrobatici i mimici, a njihovi klaunovi bit će prilično tužni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2022 13:51