StoryEditorOCM
KazališteLISTOPAD U GRADU

Ne stojte doma, Split nudi više od Aleks Prijović! Stiže Cyrille Aimee, svira se Glenn Miller, vraćaju Priče s trajekta

Piše Jasenka Leskur
8. listopada 2024. - 07:00

Jesenski je đir u gradu, a svi koji vole koncertna i kazališna događanja, ne bi trebali biti nezadovoljni. Svega ima i za svakoga, tako da bi se oni koji vječno žale “kako se nema di izać’” mogli zapitati: jesu li dobro obaviješteni?

Osim toga, uvijek mogu otići u kino.

Već 10. listopada na pozornici HNK Split ljubitelji glazbe Glenna Millera mogu uživati u njegovim svevremenskim melodijama, jer nastupa "Glenn Miller Orchestra" pod dirigentskom palicom Wila Saldena. On je okupio ovaj evropski orkestar, koji izvodi glazbu čuvenog američkog jazz glazbenika, skladatelja, trombonista i vođe orkestra, nestalog u vihoru Drugog svjetskog rata, 1990. godine. Orkestar čine vrsni muzičari koji posljednjih godina na turnejama provode više od 130 dana godišnje, a svima im je, naravno, zajednička ljubav prema Millerovoj glazbi.

Preko Zagreba, u Split dolazi jazz pjevačica i autorica Cyrille Aimee, i to u koncertnu dvoranu Hrvatskog doma 13. listopada. Francusku jazz pjevačicu i autoricu nominiranu za Grammy, na pozornici će pratititi Hila Kulik (klaviristica), Ferg Ireland (kontrabas i bas) i Pedro Segundo (bubanj).

image

Cyrille Aimee nastupa 13. listopada u Koncertnoj dvorani Splitu


 

Viktor Hlavatović

Aimee je pohvale koje dolaze iz cijeloga svijeta zaslužila svojim osebujnim, trenutno prepoznatljivim glasom, i pristupom koji zasniva na spoju jazza, funka, šansone i flamenka, tradicije i futurističke elektronike… The Wall Street Journal je Cyrille Aimee proglasio “jednom od najperspektivnijih jazz pjevačica svojeg naraštaja”, The Guardian je napisao da je “suptilna i artikulirana pjevačica”.


New York Times piše da donosi “spoj Michaela Jacksona i Sare Vaughan”, da je “drska jazz pjevačica koja stoji jednom nogom u tradiciji, a drugom u elektronici“ te da svoj glas, koji je kao “djevojački cvrkut”, “kontrolira preciznošću snajpera”. Svojom izvedbom je prošle godine osvojila publiku na Zagreb Jazz Festivalu, na kojem nastupa i ove godine.

image

Zbor HRT-a i Tomislav Fačini otvorili su koncertnu sezonu Hrvatskog doma


 

Maja Prgomet

Inače, splitska Koncertna dvorana svoju sezonu na svečan način započela je 5. listopada, nastupom Zbora HRT i dirigenta Tomislava Fačinija, posvetom jednom od najvažnijih splitskih skladatelja novijeg vremena – Petru Bergamu (1930. - 2022.).

A 15. listopada na pozornici HNK je popularno domaće lice: Saša Jakelić, kantautor na festivalima zabavne glazbe, pjevač klape ‘Šufit’ i dugogodišnji član ansambla Opere HNK Split obilježit će 30 godina umjetničkog rada solističkim koncertom pod nazivom "Return to croon".

image

Saša Jakelić obilhježava 30 godina rada koncertom u HNK Split

 

 

Nikola Brboleža/Cropix

Uz klavirsku pratnju Antuna Milinkovića, Jakelić će u intimnoj crooner maniri izvesti bogatu selekciju pjesama koje su među brojnima utjecale na njegov pjevački i autorski rad. Od Presleya, Orbisona i Denvera preko Aznavoura i Cohena do Dedića i autorskih skladbi, bit će to večer puna glazbenih sentimenata.

Ljubiteljima klasične glazbe 17. listopada nudi se koncert Goldmund kvarteta u Koncertnoj dvorani Hrvatskog doma. Goldmund kvartet je njemački gudački kvartet kojeg su 2009. godine u Münchenu osnovali četvorica školskih prijatelja: violinisti Florian Schötz i Pinchas Adt, te violist Christoph Vandory i violončelist Raphael Paratore. U Splitu sviraju djela G. Finzija, A. Borodina i R. Schumanna, a nakon splitskog koncerta turneju nastavljaju u Njemačkoj, Turskoj, Cipru, SAD, Kanadi, Italiji, Španjolskoj i Austriji.

Nakon njemačkih glazbenika – domaće snage na pozornici Koncertne dvorane: 25. listopada na programu je Arthesis - večer suvremenih splitskih skladatelja (Vlado Sunko, Mirko Krstičević, Blaženko Juračić i Ivan Božičević). Nastupaju Ida Bilić, sopran, Ivana Kenk Kalebić, mandolina, Vid Veljak, violončelo i Tonči Tranfić, klavir.

Kad je riječ o kazališnim predstavama, sezona je u HNK Sp‘lit počela s punim gledalištem i sjajnim gostovanjem HNK Varaždin sa Magellijevom "San ivanjske noći" i "Čekajući Oresta" Livije Pandur.

image

"Priče s trajekta"

Saša Burić/Cropix

Na repertoar se 19. i 20. listopada vraća predstava Anice Tomić "Priče s trajekta", koju je zbog tragičnog stradanja mornara "Jadrolinije" publika mogla vidjeti samo na premijeri na trajektu "Oliver".

Splićanima se nudi nekoliko kod publike dobro prihvaćenih repriza.

Nakon predstave "Tužan pogled u prazan takujin" u kojoj Goran Marković, Donat Zeko, Stipe Jelaska i Mijo Jurišić igraju četvoricu glazbeno nesposobnih likova koji – iz raznih motiva samo ne glazbenih - osnivaju bend, slijede predstave "U malu je uša đava", "Tiha noć" i "55 kvadrata", a u drugoj polovici listopada i predstave "Mačka na vrućem limenom krovu" i "Crvena voda".

image

"Crvena voda"

Koncem mjeseca, 28. listopada, u Splitu gostuje ansambl HNK Osijek sa predstavom "Let iznad kukavičijeg gnijezda" po romanu Ken Keseya i u režiji Dražena Ferenčine.

Ljubitelji opere u listopadu mogu gledati jednu od najvećih opera ikad skladanih, "Čarobnu frulu" W.A. Mozarta, u adaptiranoj, skraćenoj verziji i izvedbi ansambala Opere HNK Split i Umjetničke akademije u Splitu.

Ljubiteljima baleta, pak, nudi se priča o seljačkoj revoluciji u Španjolskoj, "Laurencia" na glazbu Aleksandra Kreina.

image

Prizor iz predstave "E moj Jere"

Božidar Vukičević/Cropix

U Gradskom kazalištu mladih u utorak 8. listopada u Teatrinu je predstava "Hrvatski izumitelji" u režiji Nine Keflin, a tijekom listopada na repertoaru su i "Zagrljaj kojeg pamtim", "Crvenkapica", "Od atoma do stanice" i "E moj Jere" Siniše Novkovića, "Kazališni sat" Vanče Kljakovića, "Apokalipsa radnika" Dina Mustafića i "Šuti, muči" Darija Harjačeka.

Za 19. listopad najavljeno je gostovanje Kazališta Marina Držića sa predstavom "Vidi kako Lokrum pere zube" Paola Tišljarića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 07:02