StoryEditor
KazalištePRVA PREMIJERA u KMD

Muški trio za sretan početak

Piše Bruno Lucić
19. veljače 2021. - 16:09
Predstava ”Art” Yasmine Reza u režiji Jasne Jukić. U predstavi igraju: Zdeslav Čotić, Marjan Nejašmić Banić i Bojan Beribaka Kazalište Marina DržićaHrvoje Margaretić

U doslovnom smislu 'artistički' je ulaz dubrovačkog kazališta u novu godinu. Članica ansambla KMD-a Jasna Jukić u ruke je uzela tekst "Art“ Yasmine Reza te okupila svoje kolege iz ansambla Zdeslava Čotića (Srđan) i Bojana Beribaku (Ivan) te gostujućeg dramskog umjetnika Marjana Nejašmića Banića (Marko) kako bi ostvarila prvu ovogodišnju premijeru na daskama Kazališta Marina Držića.

Redateljičin izbor glumaca i dodijeljene uloge nije se pokazao kao jednosmjerna ulica u debakl pa je već to prva pohvala za inscenaciju.

Bijelo je nit vodilja predstave, bez obzira što je bijelo, na platnu oko čega se sve vrti oslikavaju se karakteri likova, a glumci su na pozornici 'ograđeni' bijelom crtom koju ne prelaze pa bijela linija postaje 'protukoronska'.

Energetsko vrelo komada je Nejašmić Banić koji je, epidemiološkim rječnikom opisano, iz bočice svog glumačkog bića izvukao maksimalne doze.

Ne 'sjedi na rezervnoj klupi', već bespoštedno sugestivnom mimikom, maničnim pokretima i neurotičnim raspoloženjima radnju punim zamahom gura u zaplet, u sukob i dovodi stvari na čistac.

Taj fizički angažman u većoj mjeri do izražaja dolazi u prvom dijelu predstave, dok u drugom seli na dijalošku razinu. Beribaka je dobio ulogu koja od njega ne ište veću posvećenost, njegov lik diplomatski je 'prigušivač' između svadljivog Marka i naizgled mirnog Srđana, a sve posuto komičnošću.

Čotićev lik, koji zrači dobronamjernom nevinošću u nastupu i zaluđenošću, uspijeva ukrotiti, ali i demonstrirati nezgodne crte svoje role. Predstava nije isprana od humora iako se neke duhovite situacije postižu tek pukim ponavljanjem zvučnih riječi izgovorenim različitim naglascima. Tu i tamo bježi u karikiranost, a mogla bi podnijeti i poneko kraćenje.

Zbog mjera štednje u KMD-u, vrijedi geslo: ”svi rade (skoro) sve”, što nije uvijek pametno rješenje. Ravnatelj Paolo Tišljarić je scenograf, potpisuje izbor kostima i oblikovanje rasvjete, a sve je u tako blagim tonovima da bjelina platna maksimalno strši. Autor glazbe, koja predstavi daje prizvuk telenovele, glasnogovornik je teatra Žarko Dragojević, a inspicijentica je Ivana Ljepotica.

Muški trio je funkcionalan, a tekst izmiješan banalnostima i vrlo ozbiljnim refleksijama na društvo danas. Predstava nije toliko uspješna koliko je ambiciozan njezin jezik, ali kad se pogleda kojom je premijerom završilo 2020., Kazalište Marina Držića je produkcijski s premijerom "Arta“ daleko sretnije i optimističnije zakoračilo u novu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 21:11