StoryEditorOCM
KazališteDVIJE PREMIJERE

Mislili ste se smijat‘ uz ‘U malu je uša đava‘? Ako niste kupili karte, teško ćete! ‘Tisjina predstava‘ teški je hit i na neviđeno, ulaznice su ‘planule‘, teatar će biti pun

29. studenog 2021. - 09:51

Do kraja godine u Splitu su, osim koncerata, repriznih predstava i prigodnih programa na repertoarima dvaju splitskih teatara još dvije premijere.

U HNK Split bit će 10. prosinca premijerno izvedena predstava "U malu je uša đava", koju prema knjizi slikarice i književnice Tisje Kljaković Braić postavlja redatelj Mario Kovač, a u Gradskom kazalištu lutaka je 4. prosinca premijera predstave za najmlađe "Slonić Dištonić" autora i redatelja Siniše Novkovića.

Obje predstave, premijere i reprize, premda su ulaznice tek puštene u prodaju, već su popunjene gotovo do zadnjeg mjesta.

Treba napomenuti i da se gledalište splitskog HNK ponovno smije napuniti u punom kapacitetu, a za ulazak u teatar potrebno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu i valjani identifikacijski dokument.

Ne silazi s ljestvica najčitanijih

Debitantska knjiga Tisje Kljaković Braić "U malu je uša đava" već dugo ne silazi s ljestvica najčitanijih i najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj, a njezin sadržaj kroz niz duhovitih priča oslikava Split osamdesetih godina u četvrti Spinut.

Redatelj Mario Kovač prihvatio se dramatizacije priče o malenoj djevojčici koja odrasta pod zaštitom bake i dida, koja se skriva u kiosku, ne voli odlazak u vrtić, s didon ide na partiju karata u Hajduka, a sa susjedima na kupanje pod Marjanom.

image
Vojko Bašić/Cropix


Od rođenja do početka rata, koji se podudara i s autoričinim odlaskom u srednju školu, pratimo obitelj – oca, majku, dida, baku, susjede iz iste zgrade i ulice u čijem je središtu protagonistica, vragolasta djevojčica, inteligentna, darovita i pomalo razmažena.

Kroz niz zabavnih priča, s mješavinom smijeha i suza pratimo tipično dalmatinsko i mediteransko djetinjstvo prepuno radosti, povjerenja i ljubavi.

Oni 2

Riječ je o velikoj ansambl predstavi u kojoj nastupa 16 glumaca - Andrea Mladinić, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Zorana Kačić Čatipović, Marjan Nejašmić Banić, Monika Vuco Carev, Arijana Čulina, Trpimir Jurkić, Tajana Jovanović, Andrijana Vicković, Katarina Romac, Stipe Radoja, Goran Marković, Filip Radoš, Vicko Bilandžić i Ana Marija Veselčić.

Dan prije premijere u kazališnom foajeu bit će predstavljena i nova knjiga karikatura Tisje Kljaković Braić "Oni 2", koja uz duhovite crteže iz svakodnevice popularnog bračnog para donosi i autoričine tekstove.

Jaku postavu imat će i GKL-ova premijera u kojoj igraju Sanja Vidan, Ivan Medić, Branimir Rakić, Justina Vojaković-Fingler, Franjo Đaković, Milana Buzolić-Vučica, Milena Blažanović i Andrea Majica.

Tekst "Slonić Dištonić“ Novković je napisao namjenski za Gradsko kazalište lutaka Split i lutkarsku predstavu koja će komičnim elementima, gegovima, zabunama, glazbom, igrom i lutkarskom animacijom privući i razveseliti publiku svih generacija, a prvenstveno najmlađe.

image
Gledalište splitskog HNK ponovno se smije napuniti, a za ulazak u teatar potrebno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu i osobni identifikacijski dokument
 
Tom Dubravec/Cropix


Radnja predstave događa se u raspjevanom carstvu kojim vladaju kralj Solo i kraljica Arija. Svake godine kralj i kraljica organiziraju božićni glazbeni festival u kojem se najbolji pjevači i svirači iz cijelog carstva natječu za prestižnu nagradu "Zlatni akord“.

Čarobnjak Mandolini je počasni član žirija i jedini u carstvu koji ne zna pjevati i svirati. Kada ne dobije pozivnicu za ovogodišnji festival, čarobnjak ga odluči uništiti. Noć pred finale, njegov pomoćnik Slonić Dištonić svojom jedinstvenom metodom cijelom će carstvu ukrasti ritam i sluh.

Nakon premijere ova predstava na programu je svakodnevno, sve do Badnjaka.

Rad i svi programi u Gradskom kazalištu lutaka Split organiziraju se u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite o nužnim COVID potvrdama i drugim valjanim dokazima za ulazak u ustanovu, a upute za publiku dostupne su na web stranicama kazališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 20:55