StoryEditor
Kazalištekolega i prijatelj

Milan Štrljić o Mustafi Nadareviću: Nevjerojatno je puno truda uložio da bi progovorio na splitskom dijalektu

22. studenog 2020. - 21:17
Milan ŠtrljićTom Dubravec/Cropix

- Jako me pogodilo kad sam čuo da je umro Mujo – kazao nam je skrhanim glasom glumac Milan Štrljić, neposredno nakon što je čuo tu žalosnu vijest. - Za njega me vežu ne samo profesionalne, nego i prijateljske uspomene. Bilo je tu puno druženja, bilo je normalno da se redovito vidimo kad sam u Zagrebu. Puno smo radili skupa, samo na seriji "Velo misto" zajedno smo snimali godinu dana, a nakon toga još seriju "Nepokoreni grad". Dok sam bio intendant splitskog HNK igrao je na našoj sceni redovito, kao i na Splitskom ljetu. Posebno ću ga pamtiti po predstavi "Alkestida" koju smo igrali u Poljicima – prisjeća se ožalošćeno Štrljić.

Ipak, neovisno o visokim glumačkim dometima kojima je težio tijekom duge i vrlo aktivne karijere, po kojima će se pamtiti Mustafa Nadarević, u Splitu i u cijeloj Dalmaciji u kolektivnom sjećanju ostat će zapamćen po maestralnoj ulozi Inženjera Duje. Uloga osnivača i prvog vratara 'Hajduka' u seriji koja je snimana po knjizi Miljenka Smoje i emitirana 1980./81. godine na HTV-u osigurala mu je najširu moguću popularnost na ovim prostorima. S time se slaže i Milan Štrljić.

image
Arhiv Slobodna Dalmacija

- S puno strasti je pristupao svakoj novoj ulozi. Nevjerojatno je puno truda uložio da bi progovorio na splitskom dijalektu u "Velom mistu" i to je izveo savršeno – kaže Štrljić, žalosno se spomenuvši da je iz te velike serije zauvijek otišao već veliki broj glumaca.

- Tko je još ostao osim mene? Ferata - Aljoša Vučković, Papundek - Duško Valentić, Pegula - Mladen Barbarić...I Kate, da i Mira Furlan. Uglavnom, svi su partili...

- No, i svim drugim ulogama Mustafa je prilazio na isti način. Gledao sam ga nedavno u "Lud, zbunjen, normalan" – ta njegova strast, velika ljubav i energija, sve se tu vidi. On je glumac kojemu se treba pokloniti, uzor svojim kolegama. S njegovim odlaskom hrvatsko glumište gubi mnogo – veli Štrljić kazavši kako je i privatno bio čovjek "za poželjeti":

- Emotivac, otvoren, zaigran, vesele naravi, spreman pomoći – to su bile njegove osobine. Čovjek tek u ovakvim situacijama, u okružju ove epidemije, vidi kako je život najveće blago i kao ga trebamo poštivati. Često to lako zaboravimo – zaključit će splitski glumac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. studeni 2020 21:18