StoryEditorOCM
KazališteZabava zagarantirana

Maškare i ples uz operu, dramu i izložbu: večeras u Hrvatskom domu u Splitu bal pod maskama u režiji Ivana Lea Leme

Piše Jasmina Parić
10. veljače 2024. - 11:51
Koncertna dvorana Ive Tijardovića u kojoj se večeras održava bal; sjedalice će, jasno, biti uklonjene

Koncertna dvorana Ive Tijardovića u Hrvatskom domu će večeras, u subotu u 20 sati ponovno postati plesni podij: uklonit će se sjedalice ali, ovaj bal pod maskama u samoj završnici karnevala odvijat će se u režiji Ivana Lea Leme koji organizira pravi glazbeno-scenski spektakl u kome će biti drame, operete, opere, mashupa, baleta - pa čak i likovna izložba.

Događaj u Hrvatskom domu nazvan je "Maskerata" po jednočinki Miroslava Krleže čije će dijelove izvesti glumci Gradskog kazališta Mladih Split i to četiri novopridošla, najmađa člana: Ivana Gudelj, Matija Grabić, Maro Drobnić i Denis Tomić.

Lemo je Krležinu "Maskeratu" bio postavio još 2001. godine u GKM-u i drag mu je taj početnički Krležin kazališni komad iz 1914. godine. Radnja se zbiva za vrijeme jedne pokladne noći - "noći sirovih strasti, prekuhanih brakova i hladnih preljuba" - kada troje protagonista - muž odjeven kao Don Quixote, njegova supruga odjevena kao Colombina i njen ljubavnik Pierrot preispituju svoje odnose.

Godišnjice "Pierota" i "Maskerate"

- U subotu ćemo u Hrvatskom domu obilježiti niz godišnjica. "Maskerata" je, eto, navršila punih 110 godina. Glumci - koji su ujedno i voditelji programa - izvest će nekoliko segmenata iz te karnevalske ljubavne igre. "Maskerata" je zapravo bila nacrt za "Ledu" koju je kasnije Krleža preradio i "nabrijao", kaže redatelj.

Potom, nastavlja, obilježit će se stogodišnjica prve operete Ive Tijardovića "Pierot Illo", koja je izvedena dvije godine prije "Male Floramye", a glumac u ulozi Tijardovića upoznat će publiku s životom u Splitu dvadesetih godina dvadesetog stoljeća.

image

Ivan Leo Lemo

Bozidar Vukičević/Cropix

-"Pierota" ćemo prezentirani na poseban način, u dvorani koja nosi Tijardovićevo ime. Čut ćemo mashup verziju tenorske arije iz toga djela koju je obradio kompozitor Zvonimir Dusper i u nju "umiksao" novu glazbenu temu. Nastupit će uz to Plesni studo Dimache. Tijardovićeva arija iz "Floramye" Daleko me biser mora također je na programu, kao i arija Kraljce noći iz Mozartove "Čarobne frule" a izvest će je sopranistica Ana Malovan. Baš kao i u prvom činu "Male Floramye" birat će se kralj i kraljica plesa, najavljuje Lemo.

Program će, dakako uključivati ples, bit će jazza, foxtrota i valcera, ali i neobičnih obrada za koje će se pobrinuti DJ.

Lemo kaže da ovim programom spaja svoju ljubav prema operi i drami, ali - i likovnoj umjetnosti. Duž dvorane bit će izloženi posteri s Tijardovićevim crtežima.

Tijardovićevi crteži

Tijardović je najpoznatiji po svojim operetama osobito po "Maloj Floramye" i "Spli‘sko akvarelu" ali, osim kompzicijom bavio se i novinarstvom, prevođenjem i slikanjem.

U vrijeme kada je boravio u Beču, živio je mahom od ilustracija koje je izrađivao za različite časopise. Prepoznatljive su njegove

"macchiette", satirični crteži koji se mogu opisati i kao "zaslađene karikature" u stilu art decoa. Neke od njih bile su toliko uspjele da su tiskane i kao razglednice.

Promatrat će maškare sa zidova dvorane a dress code za ovu večer je gala (večernja odjeća) s maskom na licu.

Ivan Leo Lemo napominje kako voli tuđe godišnjice - svoje nikako. Za sada bi mogao obilježiti 120 režija. Do kraja godine bit će ih i više. Paralelno s programom "Maskerata" u Splitu režira i u zagrebačkom kazalištu "Žar pitica" predstavu Krešimira Butkovića "Bornin vremeplov" pa je stalno na relaciji Split - Zagreb. Potom će u Zenici raditi predstavu po Tomićevom romanu "Što je muškarac bez brkova", Mozartovu operu "Figarov pir" u Sarajevu a na jesen ga možemo očekivati u ponovno u Splitu, u kazalištu lutaka. Tekst za tu premijeru još piše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:01