StoryEditor
Kazalištekorona krši pravila

‘Mali Marulić‘ u svojih 13 godina ovo nije doživio! Predstave će se izvoditi na scenama GKL-a, GKM-a i HNK Split te Žar ptice u Zagrebu

28. rujna 2020. - 13:15
Na festival hrvatske drame za djecu dolaze teatri iz Zahreba, Karlovca, Čakovca, Osijeka, Zadra...  GKL Split

Trinaesti Festival hrvatske drame za djecu "Mali Marulić" održat će se od 28. rujna do 3. listopada, u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split, u malo izmijenjenom izdanju, uz poštovanje svih mjera i preporuka HZJZ-a. Festival koji se tradicionalno održava u travnju, u prvom terminu je odgođen, a sada će biti realiziran u dva grada i na četiri lokacije.

Tijekom festivala nastupit će devet kazališta s deset naslova u natjecateljskoj konkurenciji, koje je izbornik Goran Golovko odabrao među 27 prijavljenih predstava. Osim u Gradskom kazalištu lutaka Split, predstave će se izvoditi i u HNK-u Split i Gradskom kazalištu mladih u Splitu, te u Gradskom kazalištu Žar ptica u Zagrebu.

Nagrade festivala, o kojima će suditi dječji žiri i stručni žiri u sastavu Bruna Bebić, glumica i izvanredna profesorica, Olja Lozica, redateljica i dramaturginja, te Helena Petković, redateljica, bit će dodijeljene na zatvaranju festivala.

Ovogodišnji "Mali Marulić" bit će otvoren dodjelom nagrada natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Na natječaj je pristiglo 18 tekstova, a žiri u sastavu Sanja Vidan, Ivana Vuković i Jasen Boko od 18 prijavljenih tekstova u uži je izbor uvrstio sedam.

Prvu nagradu žiri je dodijelio tekstu "Bijeli grebeni" Marte Mekovec de Carvalho Pokupić, drugu tekstu "Kako je Bluno postao Bruno" Ozane Ramljak, a treću nagradu tekstu "Uštimanac" Andrijane Grgičević.

Zatim slijedi predstava kazališta domaćina "Lažeš, Melita", prema tekstu Ivana Kušana, u adaptaciji Ivane Vuković i režiji Ivana Plazibata, u ponedjeljak u 19 sati.

ŠENOA DVA PUTA

U utorak je u GKL-u na programu njihova predstava "Katin tajni začin", u režiji Ane Prolić, te Lovrakov "Vlak u snijegu", redatelja Dražena Ferenčine, s kojim će doputovati zadarski lutkari. Ova predstava izvest će se na sceni splitskog HNK-a.

U srijedu će biti tri predstave – Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca izvest će "Na tragu" Petre Cicvarić, u režiji Peđe Gvozdića, a zagrebački Teatar Poco Loco odigrat će "Čudesne stranice male Danice" Dunje Fajdić, u režiji Morane Dolenc.

Ove predstave izvest će se na sceni GKL-a, dok će GKM na svojoj sceni u Teatrinu igrati "Postolara i vraga" Siniše Novkovića, po djelu Augusta Šenoe. U četvrtak – opet Šenoa i njegovi "Kameni svatovi", u režiji Marije Vranković. Ovoga dana festivalski program održat će se u Zagrebu, u kazalištu Žar ptica.

U petak je festival ponovno u Splitu. U Teatrinu će s predstavom "Pliva patka preko Drave", prema motivima dječjih pjesmica i brojalica, nastupiti Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka.

Istoga dana, u GKL stiže rad Ksenije Zec i Saše Božića "Krpimirci", Gradskog kazališta lutaka Rijeka, u koprodukciji s Kazališnom družinom Pinklec, Čakovec.

Subota je u GKL-u rezervirana za predstavu Ane Prolić "Kao voda", u režiji Romana Bogdana. Riječ je o koprodukciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. listopad 2020 10:03