StoryEditorOCM
KazališteOKUPIO MEDIJE

Luka Jadrić podnosi kaznenu prijavu protiv intendanta Vicka Bilandžića: ‘Iskoristio je položaj i prekoračio ovlasti‘

Piše Jasenka Leskur
12. lipnja 2024. - 12:24

Luka Jadrić javnost je obavijestio kako podnosi kaznenu prijavu protiv intendanta HNK Split Vicka Bilandžića za nenamjensko trošenje proračunskih sredstava.

U prijavi navodi da je 29. prosinca 2023. godine intendant bez suglasnosti Kazališnog vijeća proveo izmjenu plana nabave protivno članku 24. Zakona o kazalištima te ga poslao kao materijale za dnevni red 16. sjednice Kazališnog vijeća HNK Split, priznavši da je novac, 60 tisuća eura, već utrošen odnosno da je novac poreznih obveznika trošio nenamjenski.

Kao odgovorna osoba iskoristio je svoj položaj i prekoračio ovlasti i time prouzročio štetu HNK u Splitu te gradskom i državnom proračunu i počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporabom položaja i ovlasti – opisano i kažnjivo po članku 291. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona.”

image

Vicko Bilandžić



























 

Nikola Vilic/Cropix

Luka Jadrić bivši je potpredsjednik Kazališnog vijeća HNK Split i odlučio se podnijeti kaznenu prijavu kao građanin, “civil”, a kako je rekao za Slobodnu Dalmaciju, druge članove Kazališnog vijeća nije obavijestio o svojim namjerama. Ovaj čin smatra svojom moralnom dužnosti.

- Kazališno vijeće nije izlazilo u medije s problemima, a ja sam bio eksplicitno protiv toga, jer ne mogu razmišljati da se “ne talasa” -kazao je.

- Primjetio sam da se ovo pokušava prikazati kao da nije riječ o nenamjenskom trošenju sredstava jer se potrošilo za nešto što je trebalo kazalištu. Ipak, to jest nenamjensko trošenje sredstava.

Tog 29. prosinca smo zamoljeni da sazovemo elektroničku sjednicu iza 14 sati ali to fizički nismo mogli jer odluke ne možemo donositi vikendom. Sjednicu smo mogli sazvati 1. siječnja ali tada je već počela fiskalna nova godina.

U prosincu sam obavijestio Grad o tome što se događa, u zapisniku 16. sjednice stoji da se od nas traži da na ovo gledamo kao na stvar formalnosti i da u 2024.godini  trebamo izglasati što je bilo u prethodnoj godini. Nazvali smo pravnu službu Grada i oni su nam rekli da na našem mjestu to ne bi mijenjali.

Intendantu ne odgovara nikakava kontrola, imali smo lani sjednice u kolovozu i u studenom, a nakon ‘Nove godine‘ kad je situacija eskalirala održavali smo ih svaki mjesec,  ali se na tim sjednicama nije znalo tko pije tko plaća – kazao je na konferenciji za medije Luka Jadrić.

Luka Jadrić je profesor violine u Omišu, magistar je muzike i predsjednik Udruge mladih akademskih glazbenika MAG. No pažnju javnosti dobio je kao član Nezavisne liste mladih Vrime je! u Segetu, gdje se suprostavljao samovolji HDZ-ova načelnika Vinka Zulima, koji na toj poziciji vlada tri desetljeća.

- Nisam poznavao Ivicu Puljka, na natječaj za Kazališno vijeće sam se prijavio na natječaj i bio sam pozitivno iznenađen kad sam bio primljen – kaže 30.godišnji profesor glazbe i političar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 12:26