StoryEditor
Kazalište66. Splitsko ljeto

‘Lombardijci‘ u prvom peristilskom pohodu

Piše Jasmina Parić
13. srpnja 2020. - 16:07
Opera Lombardijci na Peristilu Matko BiljakMatko Biljak

Unatoč nepredvidljivoj epidemiološkoj situaciji, zbog koje su se planovi i programi za 66. Splitsko ljeto nekoliko puta mijenjali, festival će započeti na Peristilu danas, 14. srpnja, premijerom Verdijeve opere "Lombardijci".

Festival će u 21 sat svečano otvoriti gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.
Podizanjem zastave Splitskog ljeta na središnjem carskom trgu Dioklecijanove palače započet će program koji će tijekom 32 festivalska dana publici ponuditi pet premijera u vlastitoj produkciji.

Ove godine planiran je kratak, petnaestominutni program otvaranja u kojem će sudjelovati KUD "Jedinstvo".

Operu Giuseppea Verdija "Lombardijci" izvest će solisti, Orkestar, Zbor i Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split. Kako je kazao redatelj Robert Bošković, ova je izvedba dio "triptiha" koji se dogodio prilikom postavljanja djela – prvi dio bio je u proljeće, kada je operna premijera trebala biti održana u kazališnoj zgradi. Međutim, zbog epidemije je teatar zatvoren u vrijeme kad su probe ušle u samu završnicu.

Peristilski "Lombardijci" drugi su dio – zbog kojega je trebalo znatno mijenjati redateljsku koncepciju i tražiti nova rješenja – a treći će se dio, ako sve bude u redu, odigrati najesen, u kazališnoj zgradi, gdje je sve i započelo.
Svoju prvu hrvatsku izvedbu opera "Lombardijci" imala je upravo u splitskom HNK-u 1994. godine.

Dvije umjetničke obljetnice

I drugim splitskim izdanjem ove rane Verdijeve opere ravnat će maestro Ivo Lipanović, a premijera koincidira i s dvije vrijedne osobne umjetničke obljetnice.
Nacionalni prvak splitske Opere, bas Ivica Čikeš, obilježava 30 godina umjetničkog rada, a redatelj Robert Bošković 20 godina.

Ivica Čikeš, koji je prije četvrt stoljeća u ovome djelu tumačio manju ulogu Pirra, sada će se predstaviti kao Pagano u ulozi koja je, po riječima maestra Lipanovića, vrlo zahtjevna i teška jer u prvom činu treba biti bariton, a u ostala tri bas. Vrlo je malo pjevača na svijetu koji to mogu, a kod nas je tako pjevao jedino Giorgio Surrian.

Ostale solističke uloge tumačit će Daniela Schillaci, Max Jota, Antonija Teskera, Bože Jurić Pešić, Mate Akrap, Joško Tranfić, Branka Pleština Stanić i Vinko Maroević.
Plesači, članovi ansambla Baleta HNK-a Split, Daniel Erchov Zayas, Francesco Pio De Benedictis, Ingeborg Hendrikx, Minori Nakayama, Maja Lončar, Hyejin Kim, Nikol Marčić, Caterina D'Ambra i Ena Parlov prikazat će Život i Smrt.

– Dodao sam dvije uloge koje ne postoje u partituri, nazvao sam ih Smrt i Život – oni su ti koji povezuju dramaturške cjeline – kaže redatelj Robert Bošković.
Operu punog naziva "Lombardijci u prvom križarskom pohodu" Verdi je skladao 1843. godine, a praizvedena je u veljači te godine.

Premijera je, kao i premijera "Nabucca", praizvedenog godinu dana prije, bila iznimno uspješna. Premda je tema opere, u kojoj se Talijani okupljaju i kreću u rat protiv zajedničkog neprijatelja, bila osjetljiva u ono vrijeme nabujalih težnji za ujedinjenjem Italije, interesantno je da policija nije imala primjedbi.

Ali Crkva jest, čuvši da su u partituru uvrštene molitve, pa i dijelovi mise. Verdi je u tim situacijama bio veoma spretan pregovarač, prvo bi odbio bilo kakve izmjene, a poslije malo popustio i neznatno korigirao neke dijelove.

Mnogo je godina ova opera parirala "Nabuccu" po popularnosti, a bila je i prva Verdijeva opera izvedena u Americi.

Radnja se zbiva na nekoliko međusobno jako udaljenih lokacija – od Milana u prvom činu do Antiohije u drugom, te Jeruzalema u trećem činu, a scene dijeli i vremenska distanca.
Fabula "Lombardijaca" tipično je romantičarski složena, a odlikuju je brojni dramatični obrati motivirani ljubavlju, ljubomorom i željom za osvetom.

U središtu su likovi braće Pagana i Arvina, čiji odnos prolazi radikalne metamorfoze: od Paganove želje i pokušaja da ubije brata prema čijoj ženi osjeća ljubav – no pogreškom ubije oca – do pokajanja, ponovnog pokušaja bratoubojstva, isposništva, skrivanja identiteta i bratskog izmirenja.
Brojne osobne drame događaju se na pozadini krvavog sukoba i osvajanja Jeruzalema tijekom prve križarske vojne.

Važna uloga zbora

Arvino predvodi kršćanske snage na križarskom pohodu i tamo susreće brata, kojeg ne prepoznaje budući da on, kao isposnik pokajnik, skriva svoj identitet.

Muslimanska vojska zarobljava Arvinovu kćer Giseldu. Ona se zaljubi u muslimanskog kraljevića Orontea i nakon svojeg oslobađanja optužuje oca i strica zbog nekršćanskog pokolja koje je njihova vojska počinila u Jeruzalemu. Opera završava pobjedom kršćanske vojske te konačnim prepoznavanjem i pomirenjem dvojice braće neposredno prije Paganove smrti.

Zbor ima izuzetno važnu ulogu u "Lombardijcima" kao vezivno tkivo te kao simbol snage i hrabrosti. Kroz zbor Verdi progovara o vlastitim umjetničkim, ljudskim i političkim idealima.
Autorski tim predstave, osim dirigenta Lipanovića i redatelja Boškovića, čine još scenograf i autor projekcija Ivan Lušičić, kostimograf Mladen Radovniković, koreografiju i scenski pokret potpisuje Igor Kirov, zborovođa je Frane Kuss, oblikovatelji svjetla su Srđan Barbarić i Ivan Lušičić, koreograf za borbe i mačevanje je Alen Čelić, suradnik dirigenta je Jure Bučević, suradnica redatelja i glumačka pedagoginja je Bruna Bebić, asistentica scenografa je Nikolina Kuzmić, a asistentica koreografa je Korana Bilan.

Nakon premijerne izvedbe 14. srpnja, reprizna izvedba "Lombardijaca" planirana je za 16. srpnja s početkom u 21 sat, a predstava će svoj scenski život nastaviti na sceni HNK-a Split u sljedećoj kazališnoj sezoni.

Inače, na ovogodišnjem Splitskom ljetu bit će prikazana 32 naslova u 44 izvedbe – ukupno pet opernih, 14 dramskih, pet baletnih, 14 koncerata, četiri filmske projekcije i dvije izložbe.

Završetak festivala planiran je za 14. kolovoza, kad će biti dodijeljene tradicionalne nagrade Slobodne Dalmacije "Judita", a prvi put će u tzv. post festum programu u sklopu Splitskog ljeta biti održana dva koncerta.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 03:44