StoryEditorOCM
KazališteTEATAR danSing

‘Još jedna priča o Oliveru Twistu‘ novi je mjuzikl splitske djece; među izvođačima bit će i tri šestogodišnjakinje

Piše Jasenka Leskur
10. svibnja 2023. - 12:12

Oliver Twist je valjda najpopularniji dječiji književni lik, a knjiga Charlesa Dickensa ne prestaje biti inspiracijom za stvaranje novih kazališnih i filmskih djela iako je od njenog objavljivanja prošlo punih 185 godina. Počev još od doba nijemog filma, pa nekoliko američkih i britanskih verzija, crtića, do mjuzikla i baleta, a posljednji film sa tim naslovom, s Michaelom Cainom i Ritom Orom u glumačkim ulogama, snimljen je upravo preklani.

Sada se na to spremaju splitska djeca okupljena u Teatru danSing - 23. i 24. svibnja u Amfiteatru Doma mladih izvest će svoj novi mjuzikl "Još jedna priča o Oliveru Twistu" koji aktivno pripremaju čitave ove školske godine.

image

Denis Tomić kao zli Fagin

/Slobodna Dalmacija

Svi koji znaju koliko je teško na pozornici istovremeno pjevati, glumiti i plesati i koliko je rijedak takav talent oduševit će činjenica da ovaj teatar već 12 godina izbacuje mjuzikle napravljene na temelju književnih klasika i da su svi akteri na pozornici – osnovci.

Čak i mlađi od toga uzrasta, jer među 25 izvođača na sceni će se naći i tri mlađe djevojčice, stare tek šest godina! U dva navrata će se u predstavi, u najmasovnijim scenama, ovaj puta naći i vršnjaci iz osnovne škole Mertojak, dvanaest djevojaka i mladića iz školskog zbora.

- Naša će se priča o Oliveru Twistu držati samo kostura knjige: majka ga rodi u ubožnici gdje potom umre a njega smještaju u sirotište. Kratko se zadržava kod pogrebnika kojem je prodan, bježi u veliki grad gdje ga preuzima banda malih lopova, da bi ga na kraju pronašla njegova prava rodbina.

image

Neven Marinović je glavni junak istoimene priče - Oliver

/Slobodna Dalmacija

Naš mjuzikl traje sat vremena i prilagođen je gledateljskoj koncentraciji školske djece – prepričala nam je u kratkim crtama sadržaj koreografkinja i redateljica Bruna Reić, ujedno osnivačiva Teatra danSing.

Ona je koreografirala sve plesne točke, scenarij je u stihovima napisala Nataša Božinović, glumački dio sa polaznicima je pripremio Davor Pavić, dok je obrada songova bila u rukama Franka Bonaccija.

U splitskoj verziji nema nasilja kakvo se pojavljuje u prikazima obračuna unutar ulične bande, nema krvi ni noževa, pa je okrutnost lika Fagina, koji vrbuje djecu i zastrašivanjem ih podučava lopovluku, dočarana plesnim pokretima.

image

Neven Marinović i Chiara Jukić - Oliver i Vješta Lukavica

/Slobodna Dalmacija

- U ulozi Fagina nastupit će Denis Tomić, student na Glumačkog akademiji koji fizionomijom baš odlično dočarava lik, a naš Oliver je Neven Marinović, sedmaš iz OŠ Pojišan, koji je puno življi i temperamentniji od knjiškog blijedog, nježnog i suhonjavog lika iz knjige – kaže redateljica koja je odgledala sve mjuzikle i filmove na ovu temu, da bi napravila nešto potpuno drugačije.

image

Češki balet Oliver Twist iz 2017. godine

Chaloupka Miroslav/Čtk/Profimedia/Chaloupka Miroslav/Čtk/Profimedia

- Polazim od djece Tetra danSing, njihovih karaktera i talenata, pa da bi oni došli do punog izražaja priču o Oliveru Twistu "krojim" prema njima jer kroz njih će i biti ispričana. Da su možda u ansamblu drugi pjevači, plesači i glumci sama priča bi možda na kraju sasvim drugačije izgledala – kaže Bruna Reić.

U mjuziklu još nastupaju Hana Crljenak i Josipa Veršić kao Nancy, Chiara Jukić kao Vješta lukavica, Gabriel Milas Caktaš kao Bill Sikes, Zara Grubešić i Roza Kandić kao Oliverove tetke, Marčelina Petrić i Nikola Kesić kao voditeljica Doma i njen suprug, Duje Jelavić (Cvita Anandi Ilinčić) te Marta Šimunović su Mali lopovi, a Šefica pogrebnog poduzeća je Domina Alujević.

Mjuzikl će u dva dana biti izveden čak pet puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:44