StoryEditor
Kazališteurušena organizacija?

Jakovina komentirao prosvjed zaposlenika koji su zatražili odlazak sadašnje uprave: ‘HNK podijeljen na one koji rade i one koji se bave pamfletima‘

Piše Hina
26. ožujka 2021. - 18:57
Prosvjed zaposlenika HNK-a Zagreb s novim zahtjevom za smjenu Uprave u organizaciji sindikata pod parolom V.D. a ne D.V.  Damir Krajac/Cropix

Ravnatelj baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Leo Jakovina izjavio je u petak kako je HNK podijeljen jer se jedan dio marljivo priprema za koncert s novim šefom dirigentom Aleksandrom Kalajdžićem, a drugi se možda u radno vrijeme bavi pamfletima, huškanjima i tzv. prosvjedima.

Jakovina je tako na konferenciji za novinare komentirao prosvjed zaposlenika HNK koji su zatražili odlazak sadašnje uprave zbog urušene organizacije, kršenja zakona, rasipanja novca poreznih obveznika i duboke devalvacije profesionalnosti.

Ovo mi sve izglednije miriše na neku predizbornu akciju, rekao je Jakovina dodavši kako je to klasični "čušpajz" koji traje oko 7 godina.

image
Prosvjed zaposlenika HNK-a Zagreb s novim zahtjevom za smjenu Uprave u organizaciji sindikata pod parolom V.D. a ne D.V..
 
Damir Krajac/Cropix


Ne vidim, kazao je, ni jedan argumentiran razlog za prosvjed, međutim puno je insinuacija i izrazito mnogo huškanja.

Naglasio je kako je sadašnja uprava prošla dva upravna nadzora, tri građevinske i dvije radne inspekcije, a četiri je puta dolazio i statičar iz Minstarstva kulture jer su nas optuživali da su ugroženi.

Ustvrdio je i da su ih optuživali kako će otrovati umjetnike na sceni pa su "dokazivali kako se te boje koriste za farbanje u bolnicama i školama". Dodao je i da su optuživani za azbest u HNK, "kao da smo ga mi ugradili".

image

 
Damir Krajac/Cropix


Mnogi kolege su mi rekli neka ih se pusti da rade, rekao je Jakovina i najavio za građanstvo do ljeta zanimljiv program.

Ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan pohvalio se izvedbom predstave "Revizor" u četvrtak, koja je bila humanitarnog karaktera i od koje će prihod biti namijenjen petrinjskoj bolnici.

Naglasio je da HNK, za razliku od Europe, u kojoj kazališta ne rade, ima važne predstave.

image
Ravnatelj drame Ivica Buljana i ravnatelja baleta Leonard Jakovina odgovorili su na prosvjed Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi
Ranko Šuvar/Cropix


Poručio je da njemu o kompetenciji neće nitko govoriti. Mi smo ovdje radnici i nema klasičnoga kapitalističkog odnosa, rekao je dodavši kako on ovdje brani svoje pravo na rad od ljudi koji mu ga već godinama otimaju.


-Mi smo izabrani demokratskim putem i jedino tako možemo otići, poručio je Buljan.

Buljan i Jakovina nisu htjeli odgovarati na novinarska pitanja.

image

 
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 10:32