StoryEditorOCM
KazališteFoyer u 18h

Guštajte danas u poslastici u HNK Split, ulaz je slobodan! Pogledajte u videu što vas očekuje: operetni intermezzo složen je od najljepših arija, dueta i ansambala Albinija, Zajca i Tijardovića

26. travnja 2022. - 11:36

”Hrvatski operetni intermezzo” naziv je prigodnog koncerta koji će se održati ovoga utorka u 18 sati u foajeu​ Hrvatskog narodnog kazališta Split u sklopu 32. Marulićevih dana. Program je to u povodu 100. obljetnice Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i 25. obljetnice Odsjeka za solo pjevanje Umjetničke akademije u Splitu. Studenti pjevanja dvaju akademija izvest će inserte iz nekoliko hrvatskih opereta.

Na programu su isječci iz operetâ “Bosonoga plesačica” i “Barun Trenk” Srećka Albinija, “Momci na brod” Ivana pl. Zajca te operetâ Ive Tijardovića: “Spli’ski akvarel”, “Kraljica lopte”, “Jurek i Štefek”, “Avantura u Šangaju” i “Mala Floramye”.

Projekt vode mr. art. Eva Kirchmayer Bilić, mr. art. Kristina Beck Kukavčić, doc. art. Žana Marendić, izv. prof. art. Hari Zlodre, stručni suradnik Ante Jerkunica, doc. art. Elena Nikolaeva i Igor Glushkov.

 

Kako nam je rekao maestro Hari Zlodre, pročelnik Odsjeka za solo pjevanje na splitskoj Akademiji, inicijativa o objedinjavanju godišnjica i zajedničkom programu došla je od Giorgia Suriana, nekadašnjeg mentora Žane Marendić čijih osam studenata iz klase nastupa u operetnom intermezzu. Uz to, Surian je već niz godina u Splitu vanjski suradnik UMAS-a.

– Program je sastavljen od najljepših arija, dueta i ansambala hrvatske operetne baštine, iz djela Albinija, Zajca i Tijardovića od kojega smo izabrali izvatke iz čak pet opereta. Takvih djela nemamo previše, ali ovom prilikom publika će čuti na jednome mjestu ono najbolje što imamo: stoga je i s muzikološke strane projekt veoma interesantan – kaže Zlodre.

image

Hari Zlodre
 

Tom Dubravec/ Cropix

Opereta nije ‘B’ klasa

– Nažalost, osobito kod publike, uvriježeno je mišljenje da je opereta nekakva “B” klasa u sklopu operne umjetnosti. To je velika predrasuda. Svatko tko je na scenu postavljao operetu zna koliko je to složen posao i koliki napor treba uložiti da bi se uskladili pjevanje, ples i gluma. Napokon, treba imati i izvođače koji su u stanju sve to iznijeti kako bi rezultat bio dobar.

Za pomoć u ovome projektu iznimno sam zahvalan tehnici i ravnateljstvu HNK Split. Za studente smo posudili originalne kostime iz predstava, a uvježbali su i male koreografije – zaključuje Zlodre.

Žana Marendić, čiji studenti nastupaju, dodaje:

– Ova naša mladost baš je uživala u probama, a radili smo i po šest-sedam sati dnevno, uz pjevanje “brusili” glumu i ples. Opereta je područje u kome se ipak mogu malo i fizički razgibati, opustiti tijela i dozvoliti glasu slobodniji protok.

image

Žana Marendić
 

Tom Dubravec/ Cropix

Profesorica Marendić posebnu pozornost svraća na malo poznatu Tijardovićevu operetu “Avantura u Šangaju”. Koliko se zna, u Splitu do sada nije izvođena, a uspjeli su nabaviti jednu veoma staru partituru. Tekst je na njemačkom, libretist je Andor Nemeth, ali u toj partituri zabilježen je i hrvatski prijevod.

– Glazba je prelijepa. Riječ je o glazbenoj komediji u tri čina, a radnja prati ljubavnu priču Reginalda, engleskog časnika, i Cho, animir-dame.

Kroz čudne strane

Odabrali smo jedan dio nazvan “Kroz čudne strane”. Veoma je interesantna kombinacija cabaretske glazbe i belcanta, pa za izvedbu treba vrlo kvalitetna sopranistica. Zapravo, premda mislimo da gotovo sve znamo o Tijardoviću, ima i kod njega još stranica koje treba ispitati. Recimo, vrlo često je pisao i filmsku glazbu. Operetu “Avantura u Šangaju”, nakon što jedan dio predstavimo publici, dodatno ćemo proučiti i velika nam je želja da je jednoga dana postavimo na splitsku scenu – kaže Žana Marendić.

image

Žana Marendić i studentice
 

Tom Dubravec/ Cropix

Ante Jerkunica, bas svjetskog ugleda, zadovoljan je studentima; kaže, mnogo je talentiranih, s odličnim glasovima, a one zagrebačke samo je malo trebalo podučiti splitskom dijalektu u govornim dijelovima Tijardovićevih opereta.

U programu sudjeluju studenti pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu Laura Marincel Haller, Petra Cik, Katarina Margaretić, Barbara Pijetlović, Nela Katalenić-Klinar, Antonija Žarković, Tena Lončarević, Dea Qivlaku, Emanuel Tomljenović, Stefano Surian i Luka Čevizović te studenti pjevanja Umjetničke akademije u Splitu Tina Matković, Filip Mikša, Mia Gazdović, Ana Čudina, Matija Škiljo, Ani Škorić, Mila Ždero i Neda Aleksić-Pejković.

Na klaviru će ih pratiti Zoran Velić i Eva Kirchmayer Bilić.

Ulaz na koncert je slobodan.•

image

Studenti i profesori u foyeru HNK Split
 

Tom Dubravec/ Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 21:04