StoryEditor
Kazalištesplitski lutkarski teatar

Gradsko kazalište lutaka započelo s novom sezonom: u planu su tri premijere, čak dva izdanja festivala Mali Marulić i izbor ravnatelja

Piše Jasmina Parić
14. rujna 2021. - 21:29

Kao što je i uobičajeno, Gradsko kazalište lutaka Split već je započelo s novom sezonom, prateći novu školsku godinu. Na rasporedu su za početak reprize i gostovanja, a splitski lutkarski teatar ima u planu tri premijere i čak dva izdanja festivala Mali Marulić, ako epidemiološka situacija dopusti.

Ujedno, kazalište ove sezone očekuje i izbor novog ravnatelja ili ravnateljice jer Mariji Tudor istječe drugi četverogodišnji mandat.

Prva premijera, "Slonić Dištonić" redatelja Siniše Novkovića, pred publiku će u studenom.

Planirana je još lani, ali zbog epidemioloških okolnosti nije mogla biti realizirana.

Siniša Novković, glumac, pisac i redatelj, osmislio je zabavnu i edukativnu priču o glazbi. Radnja se zbiva u carstvu zvanom Intonacija kojim vladaju kralj Solo i kraljica Arija. Čuveni božićni glazbeni festival u tom carstvu pokušat će uništiti jedini nemuzikalni član žirija koji će svima ukrasti ritam i sluh.

U veljači je na programu "Regoč" Ivane Brlić Mažuranić, u režiji Branimira Rakića.

– Postavljanje bilo koje bajke iz najpoznatije zbirke hrvatske književne baštine za djecu, "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić, velik je izazov za svako kazalište i za svakog kazališnog umjetnika.

Takvog se izazova prihvatio naš glumac, a uskoro i lutkarski redatelj Branimir Rakić, koji će predstavom "Regoč" diplomirati na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, najavljuju iz GKL-a.

image
Ravnateljica GKL-a Marija Tudor
 
Tom Dubravec/Cropix

Vila Kosjenka i div Regoč provest će publiku zemljom i podzemljem mitološkog svijeta Ivane Brlić Mažuranić, u avanturi koja razotkriva složenost ljudskih osobnosti i međuljudskih odnosa. U ovoj je priči razornoj sili nesloge i razjedinjenosti suprotstavljena graditeljska snaga zajedništva i pravog prijateljstva kojima ne smetaju postavljene granice i različitosti.

Mali Marulić - sad i u travnju

"Kaktus bajke" Sunčane Škrinjarić na scenu će u travnju postaviti Renata Carola Gatica.

Maštovite bajke poznate hrvatske spisateljice inspirativan su predložak za lutkarsku predstavu za najmlađe.

U dramaturškoj obradi Ivane Đule režirat će ih Renata Carola Gatica, jedna od najnagrađivanijih redateljica proteklih godina, koju je splitska publika upoznala kroz predstave "Stonoga Goga", "Som na cilome svitu", te pričaonice "Ružno pače" i "Tri praščića".

Moderne bajke, kako ih i sama autorica naziva, svojom raznolikošću i raznovrsnošću otvaraju prostor imaginaciji i odličan su materijal za stvaranje posebno zaigranog kazališnog svijeta.

Za razliku od klasičnih bajki, u njima su likovi stvarni i mogući, ne postoji uobičajena borba dobra i zla, a od klasične bajke preuzeti su samo neki fantastični elementi. Zbog svega toga nije neobično svijet Sunčane Škrinjarić smjestiti u današnje vrijeme, u jedno susjedstvo, gdje balkone krase lonci s cvijećem, poneki mačak hitro šmugne stepenicama, dok u jednom prozoru, koji se nikada ne otvara, raste puno kaktusa.

image
Glumac Branimir Rakić
 
Sasa Buric/Cropix

Ovoga ljeta je splitska Umjetnička akademija u suradnji s GKL-om ostvarila i iznimno kvalitetnu predstavu "Judita" u čast petstote godišnjice prvotiska Marulićeva spjeva. Predstavu je režirala Bruna Bebić, a izvedena je nekoliko puta u Meštrovićevu kašteletu, uključujući i nastup na Splitskom ljetu.

Nije još definirano hoće li se predstava u sezoni prebaciti na scenu Kazališta lutaka – i to, dakako, ovisi o budućoj situaciji s koronom – ili će se pričekati topliji dani u proljeće, pa će se ponovno izvoditi u Kašteletu, na otvorenom.

Od 28. rujna do 2. listopada u planu je održavanje festivala Mali Marulić koji je u travnju bio odgođen. Bit će to četrnaesto izdanje festivala, a petnaesto bi se održalo u travnju i tako ponovno vratilo u svoj uobičajeni termin.

Stvoreni su uvjeti za raspisivanje natječaja
Ravnateljici GKL-a Mariji Tudor iduće godine u lipnju istječe drugi mandat na čelu ovog teatra. Budući da je Gradsko vijeće usvojilo osnovni programski i financijski okvir za iduće četverogodišnje razdoblje, stvoreni su uvjeti za raspisivanje natječaja.
Još nije poznato hoće li to učiniti aktualno vijeće – koje je inače nepotpuno, ima četiri umjesto pet članova jer je predsjednik Toni Maglica dao ostavku zbog poslovnih obaveza – ili će se pričekati imenovanje novog. Gradonačelnik Ivica Puljak najavio je promjene u upravnim, odnosno kazališnim vijećima u gradskim kulturnim ustanovama.
U sadašnjem su vijeću Lidija Bekavac, gradska vijećnica iz HGS-a, glumica Silvana Stanić, predstavnica umjetničkog ansambla glumica Alin Antunović, te predstavnik svih zaposlenika, majstor svjetla Lucijan Roki.
Dosadašnja ravnateljica Marija Tudor još se nije izjasnila hoće li se natjecati i za treći mandat. U protekla dva teatar je uspješno poslovao, dobio je mnoge nagrade, a i tijekom ovog izazovnog vremena posluje bez dugova.
Uvjet za pristupanje natječaju je visoka stručna sprema društvenog ili umjetničkog smjera te pet godina rada u kazališnoj djelatnosti.

item - id = 1127341
related id = 0 -> 1101346
related id = 1 -> 1023230
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2021 21:31