StoryEditorOCM
KazalištePremijera u lipnju

Gradsko kazalište lutaka i glumci UMAS-a pripremaju ‘Juditu‘ na izvornom Marulićevu jeziku: na sceni će se naći njih čak 17

Piše Jasmina Parić
26. svibnja 2021. - 09:20
Probe za predstavu Judita u Mestrovicevom kasteletu pod redateljskom paskom Brune Bebic, ansambl cine clanovi GKM-a te UMAS-a.Paun Paunovic/Cropix

Gradsko kazalište lutaka Split i Odsjek glume splitske Umjetničke akademije zajednički pripremaju predstavu "Judita", čija će premijera biti održana 9. lipnja u Meštrovićevu kašteletu.

Predstavu kojom će biti obilježena 500. godina prvotiska Marulićeve "Judite" režira glumica i profesorica Bruna Bebić, koja potpisuje adaptaciju i dramatizaciju.

Na sceni će se naći čak sedamnaest mladih glumica i glumaca uz dvoje glazbenika.

Bruna Bebić nije se odlučila za prijevod na suvremeni jezik, nego je koristila izvorni Marulićev, a, kako kaže, studenti su taj arhaični izričaj vrlo lako usvojili; štoviše, kako rad napreduje, nagonski sami pogađaju akcente. Tečno su progovorili hrvatskim otprije 500 godina.

image
Paun Paunovic/Cropix

– Najozbiljniji posao imala sam oko dramatizacije. "Judita" je spjev, forma mu je pripovjedna, a nastojala sam iskoristiti sve slojeve priče kako bih izgradila i naglasila dramsku situaciju i pretočila priču u scensko zbivanje. Kombinirala sam i sklapala Marulove rečenice iz kojih su nastali dijalozi jer ih u izvorniku nema mnogo, a pomagali su mi asistenti Andrea Mladinić i Davor Pavić – kaže redateljica, koja ističe i veliku pomoć suradnika za scenski pokret Jure Radnića.

Bruna Bebić dalje navodi kako je mnogo razmišljala o liku Judite, starozavjetne junakinje. Ta osoba svojom hrabrošću, predanošću, inicijativom i ljubavlju za svoj narod, spremnošću na žrtvu za opće dobro, daleko nadvisuje ostale starozavjetne žene. Gotovo bi se moglo reći da je ona ženski Mojsije.

– U samom djelu sukobljavaju se dva principa, babilonsko-asirski, uvjetno rečeno muški, koji je obilježen prodorom, osvajanjem i vojnom silom, te betulijski mekši, pobožniji i podložniji. Stanovnici Juditine Betulije ljudi su koji žive u skladu s prirodom, mole se, ali u neposrednoj opasnosti ne poduzimaju, osim molitve, nikakvu konkretnu akciju. Judita je, rekla bih, sinteza obaju principa.

Ona je beskrajno mirna i predana Božjoj volji, puna povjerenja, pomirena, kreće u neprijateljski tabor bez oružja, ali ujedno je i vrlo hrabra. Doživjela je transformaciju, u njoj je narasla odluka da se zauzme za spas svojih sugrađana.

image
Paun Paunovic/Cropix

Takvi ljudi, u čija srca može stati viši cilj, čitav narod za koji će se žrtvovati, rijetki su, jake karme. Doživljavam Juditu kao nježan i pun ljubavi, ali ujedno čvrst i samotan lik – obrazlaže Bruna Bebić.

Marulićevu heroinu, kako je redateljica zamislila, tumačit će sve glumice. Sve će one biti Judite, a prva među jednakima bit će Nika Petrović, studentica četvrte godine. Holoferna će glumiti Petar Salečić.

Na probi na kojoj smo ih zatekli, raspravljalo se i o kostimima, koje će osmisliti Sonja Obradović, i o držanju Judite prema Holofernu u ključnim trenucima njihova odnosa, koji je itekako nabijen erotikom.

Kostimografkinja se odlučila isključivo za prirodne materijale, odnosno grubi žutac i velove koji će, naravno, u određenom trenutku pasti, a razmišljalo se o tome kako Judita treba biti blago, ali dostojanstveno suzdržana. Sve do trenutka dok ne shvati da će se Holoferno potpuno opiti i da će ga uspjeti skratiti za glavu.

– Barem u početku, muški dio ansambla je i žalio osvajača. Rekli su – on nastupa otvoreno, opsjeda grad i nudi svoje uvjete za predaju. Judita nastupa prijetvorno, ali – to je jedini način koji joj preostaje. Kroz ove razgovore i rad na predstavi zapravo gradimo most između mladih i naše tradicije.

image
Paun Paunovic/Cropix

Imamo krasan tekstualni predložak u koji je Marulić unio golemu stvaralačku energiju. Ta energija dopire i do nas, daje nam prostor za novu kreativnost – misli redateljica.

Autorskoj ekipi veliku je pomoć pružila dr. Sanja Vulić Vranković s Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu, najviše oko akcenata.

Mladi glumci čak i prepoznaju neke drevne akcente koji su se u Splitu odavno izgubili a još žive na otocima. Nika Petrović, koja je stanovala na Visu, i Korčulanin Petar Salečić već su ih imali u uhu.

Ekipi s Umjetničke akademije će i umjetničku – od svjetla do teatra sjena – i logističku potporu pružiti Gradsko kazalište lutaka.

– "Juditu" sam počela sam planirati 2019. godine. Već tada sam imala na umu suradnju s Brunom Bebić jer sam se dobro sjećala Judite koju je ona sa studentima radila prije nekoliko godina i znala sam da će ona sigurno imati zanimljivu viziju nove predstave kojom smo željeli obilježiti ovu veliku obljetnicu – kaže ravnateljica GKL-a Marija Tudor.

– U međuvremenu – nastavlja – postali smo Akademiji nastavna baza, a taj oblik suradnje podrazumijeva izvođenje dijela nastave u GKL-u uz sudjelovanje stručnih osoba i umjetnika iz kazališta koji će biti mentori studentima.

image
Ravnateljica GKL-a Marija Tudor
Tom Dubravec/Cropix

Činilo mi se da je to dobra osnova za ostvarenje ove prilično zahtjevne i kompleksne predstave, koju bismo sami, naročito u okolnostima pandemije, teško realizirali, a smatrala sam, i još uvijek tako mislim, unatoč situaciji puno težoj nego prije dvije godine, da je postavljanje predstave "Judita" u ovoj godini naša obveza.

Razmišljali smo i kako Marulićev tekst učiniti prohodnijim i približiti suvremenom gledatelju, a istaknuti jezičnu raskoš djela kojim se diči nacionalna kultura. Razmišljali smo o mladima koje priželjkujemo vidjeti u publici, dojmiti ih i ukazati im na ishodište njihova identiteta, i mislim da su Bruna i njezini suradnici u tom smislu napravili izniman, veličanstven posao, spojivši iskustvo i silovitu energiju čak sedamnaestero mladih glumaca, u pratnji dvaju glazbenika – kaže ravnateljica.

– Iskreno, predstava je vrlo zahtjevna, no u stvaralačkom zanosu za sada uspješno preskačemo sve prepreke. Čak se uspijevamo stisnuti u nikad skromniji budžet, to moram naglasiti.

image
Paun Paunovic/Cropix

Nismo planirali da će pandemija ovako dugo trajati i još lani smo se nadali većim vlastitim prihodima u 2021., no to se nije dogodilo, unatoč činjenici da GKL kontinuirano izvodi svoje repertoarne predstave. Mjere su takve kakve jesu i publike je malo, pa s jednakim brojem izvedbi ostvarujemo tek 10 posto prijašnjeg prihoda, a poznato je da se mi "mali" u produkciji jako oslanjamo na vlastite prihode – naglašava ravnateljica.

"Judita" će premijerno biti izvedena 9. lipnja, a igrat će još i 10. i 11. lipnja. Potom će se izvoditi još dva puta u srpnju, u programu Splitskog ljeta, zahvaljujući suradnji s HNK-om Split.

Prilagođena i s manjim brojem glumaca, na jesen će se nastaviti izvoditi u zgradi, ako se situacija donekle normalizira.

Marija Tudor želi zahvaliti mnogima.

image
Detalj s probe za predstavu 'Judita'
Paun Paunovic/Cropix

– Iako "Juditu" GKL Split i Umjetnička akademija rade samostalno, oslanjajući se na vlastite snage i kapacitete, želim zahvaliti svim ustanovama i ravnateljima kojima smo se u ovom procesu obratili za pomoć, prvenstveno u opremi, i koji su bili spremni uskočiti, od Galerije Meštrović, Centra za kulturu i obrazovanje "Zlatna vrata", Hrvatskog pomorskog muzeja, do Gradskog kazališta mladih, HNK-a Split – ističe Marija Tudor.

Navodi da bi voljela nastaviti kontinuirano surađivati s UMAS-om na zahtjevnijim produkcijama jer spoj kreativnih snaga, logistike i infrastrukture može rezultirati iznimnim predstavama.

Podsjeća i da je nagrađivana predstava "Domaši" Ana-Marije Veselčić, pod mentorstvom profesora Gorana Golovka, također koprodukcija GKL-a i UMAS-a.

Inače, predstava "Judita" je i službeno postala dio programa obilježavanja 500. godišnjice prvotiska Marulova djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 09:44